Siirry pääsisältöön
Lapin Näkövammaisten logo.
Lapin Näkövammaisten logo.

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 12 / 18.3.2024

 

1. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N KOKOUSKUTSU

ARVOISA LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N JÄSEN!

Tervetuloa yhdistyksemme sääntömääräiseen kevätkokoukseen Rovaniemen Lappia-talolle lauantaina 13.4.2024 os. Jorma Eton tie 8 A, ROVANIEMI.

Kaikille yhdistyksen varsinaisille jäsenille 26.3.2024 postitettava Ääniseita sisältää kokousmateriaalin Daisy-äänitemuodossa. Yhdistyksen kannatusjäsenille lähetetään postitse mustavalkoinen kokouskutsu ja asialista. Kokousmateriaalin voi myös tilata haluamassaan muodossa yhdistyksen toimistolta.

Yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen kokouksissa äänioikeus on jokaisella 15 vuotta täyttäneellä varsinaisella jäsenellä. Kannatusjäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus. Henkilökohtaiset avustajat ovat myös tervetulleita kokoukseen.

PÄIVÄN OHJELMA LA 13.4.2024

Klo 12.30 – Saapuminen, ilmoittautuminen.

Klo 13.00 – Kevätkokous.

Klo 14.00 – Buffet-lounas. Vapaata yhdessäoloa.

Klo 16.00 – Teatteriesitys alkaa. Väliajalla kahvitarjoilu.

N. Klo 18.30 Virkistyspäivän päätös. Turvallista kotimatkaa.

Teatteriesityksenä on ”Populaarimusiikkia Vittulanjänkältä, joka pohjautuu ruotsalaisen Mikael Niemen vuonna 2000 ilmestyneeseen läpimurtoromaaniin. Se on nuoren miehen maaginen kasvutarina 1960- ja 1970 -lukujen Pajalasta, missä elämä tapahtuu kahden maan ja kolmen kielen vaikutuspiirissä. Esityksessä on kuvailutulkkaus.

ILMOITTAUTUMINEN JA KULJETUSJÄRJESTELYT

Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle. Mainitkaa ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioistanne, sekä muista toivomuksistanne kokouspäivän järjestelyjen suhteen.

Puh. 0400 – 146 641, toimisto@lapinnakovammaiset.fi 

HUOM! Teatterilippujen ja tarjoilujen järjestämiseksi ilmoittautumiset ti 2.4.2024 klo 14 mennessä.

Kuljetusasioissa ottakaa ensisijaisesti yhteyttä oman kuntanne kerhonvetäjään, jonka yhteystiedot saatte toimistolta. Yhdistys järjestää tarvittaessa yhteiskuljetuksen Kemi-Tornion alueelta.

Mikäli paikkakunnaltanne ei järjestetä yhteiskuljetusta ja voitte käyttää vaikeavammaisen kuljetuspalvelua, olkaa tarvittaessa yhteydessä oman kotikuntanne vammaispalvelun sosiaalityöntekijään ja neuvotelkaa hänen kanssaan kuljetusjärjestelyistä. Yhdistys vastaa vaikeavammaisen kuljetuspalvelun käyttöön liittyvästä omavastuuosuudesta. Mikäli yhteiskuljetusta tai kuljetuspalvelua ei ole mahdollista käyttää, korvaa yhdistys varsinaiselle jäsenelleen kokoukseen osallistumisesta aiheutuneet matkakulut edullisimman matkustustavan mukaisesti tositteita vastaan.

Kannatusjäsenellä on mahdollisuus oppaana toimiessaan käyttää maksutta kokoukseen järjestettyjä yhteiskuljetuksia. Muussa tapauksessa hän vastaa matkakustannuksistaan itse. Mikäli kokoukseen osallistuminen edellyttää sinulta majoittautumista, voi yhdistys korvata majoituskulusi kokouspäivää edeltävältä yöltä. Kysy perusteista ilmoittautumisen yhteydessä.

OMAVASTUU

Pelkkään Kevätkokoukseen osallistuminen on maksutonta. Kokouspäivän tarjottavien ja teatterin omavastuu on 15 € / osallistuja. Lounas nautitaan buffetpöydästä, joka sisältää lohikeiton ja leipävalikoiman, sekä jälkiruoaksi kahvi/tee ja jälkiruokana kinuski-karpaloleivos. Omavastuumaksulla voit käydä myös kokeilemassa tuuriasi ja pyöräyttämässä kertaalleen paikalla olevaa onnenpyörää. Onnekkaimmille mukaan palkinnot.

Mikäli ruokailet, niin ilmoittaudu kokoukseen ti 2.4.2024 klo 14 mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro mahdolliset erityisruokavaliot ja allergiat.

ETÄOSALLISTUMINEN

Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteyksillä Microsoft Teams -palvelun kautta. Etäosallistujalla on oltava käytössään osallistumiseen tarvittavat laitteet. Samalla etäyhteydellä voi olla useita osallistujia, eli esimerkiksi kerhot voivat osallistua kokoukseen yhdeltä kerhotilassa olevalta laitteelta.

Mahdolliset kokoukseen liittyvät äänestykset hoidetaan puhelimitse, jolloin ääntenlaskija kirjoittaa äänestyslipun osallistujan puolesta. Jokaisella etäosallistujalla on oltava kokouksen aikana käytössään puhelin.

Mikäli aiot osallistua etäyhteydellä, mainitse siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Etäyhteydellä osallistuminen on maksutonta.

Yhdistyksen säännöt, §8: ”Varsinainen jäsen saa käyttää äänioikeuttaan yhdistyksen kokouksessa asiamiehen välityksellä. Asiamiehen on oltava yhdistyksen varsinainen jäsen ja hänen on esitettävä päivätty valtakirja. Valtuutus koskee yhtä kokousta eikä valtakirjaa voi siirtää. Asiamiehellä voi olla vain yksi valtakirja.”

Olette sydämellisesti tervetullut mukaan yhdistyksemme toimintaan ja kokouspäivään! Lapin Näkövammaiset ry:n hallitus.

 

2. ROVANIEMEN PALVELUKESKUS SULKEE OVENSA MAALISKUUKSI

Rovaniemen Palvelukeskus (Maakuntakatu 12) sulkeutuu maaliskuun ajaksi sähköremontin johdosta. Puhelimiin ja sähköposteihin vastaillaan kuitenkin entiseen tapaan:

Vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi
040 742 6970
vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Toimistosihteeri Tuija Veikanmaa
toimistosihteeri@lapinnakovammaiset.fi

ICT-kouluttaja Harri Koivisto
044 322 2588
ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi

 

3. OULAKA 2024 KESÄKUUSSA ROVANIEMELLÄ

Tänä vuonna on Lapin Näkövammaiset ry:n vuoro olla järjestämisvastuussa Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen näkövammaisille suunnatussa Oulaka -tapahtumassa. Vuoden 2024 Oulaka järjestetään 14.-16.6.2024 Rovaniemen SantaSportissa.

Oulakan ohjelma tarjoaa mahdollisuuden yhdessäoloon ja oman maun mukaiseen virkistäytymiseen. Esimerkiksi lauantai-iltapäivän ohjelmassa voit suunnata kulkusi muun ryhmän mukana metsäretkelle, muun ryhmän mukana uimarannalle / terassille tai lähteä esimerkiksi avustajasi kera piipahtamaan omatoimiretkellä shoppailemassa tai taidemuseossa.

Lisäksi tämän vuoden Oulakan ohjelmallisena erityisteemana on näkövammaisten terveyden edistäminen. Ohjelmasisällön tuottamisessa onkin vahvalla asiantuntemuksellaan mukana Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry:n valtakunnallinen Visus-hanke ohjaajineen.

Tapahtuman omavastuu on lappilaisilta näkövammaisilta 100 € / osallistuja. Voit ottaa tapahtumaan mukaan henkilökohtaisen oppaan / avustajan, jonka omavastuumaksu on sama. Omavastuumaksu kattaa majoituksen 2hh, ohjelmaan merkityt ruokailut (täysihoito) alkaen perjantain päivällisestä aina sunnuntain lounaaseen, SantaSportin kylpylän ja kuntosalin käytön, sekä tapahtumaan osallistumisesta aiheutuvat edullisimman matkustustavan mukaiset matkakulusi. Omavastuumaksuun sisältyy myös paljon ohjelmaa ja lisäksi esimerkiksi keilailumahdollisuus sunnuntaina ennen kotiinlähtöä.

Lapin Näkövammaiset ry:llä on tapahtumaan tässä vaiheessa 10 osallistujan kiintiö ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapahtuman enimmäisosallistujamäärä on 30 eli 10 osallistujaa / alueyhdistys. Mikäli joltain alueyhdistykseltä jää paikkoja vapaaksi, niin ne jaetaan myöhemmässä vaiheessa toisille alueyhdistyksille täytettäväksi.

Lähtökohtaisesti jokaisella alueyhdistyksellä on tapahtumassa mukana myös oman alueen ohjaaja / yleisavustaja. Mikäli tarvitset runsaasti apua esimerkiksi ruokailuissa tai siirtymissä, niin suosittelemme oman osallistumismukavuutesi maksimoimiseksi oman avustajan / oppaan mukaan huolimista.

Lapin Näkövammaiset ry:n osalta ilmoittautumiset ja lisätiedot:

vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi, p. 040 7426970 / vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erityisruokavaliosi, sekä muut tarpeelliseksi katsomasi toiveet ja odotukset.

 

4. NÄKÖVAMMAINEN NUORI – LÄHDE ELOKUVIIN

Hei näkövammainen nuori Lapin alueella, lähde elokuviin!

12–29-vuotias näkövammainen nuori, lähde katsomaan valitsemaasi elokuvaa oman paikkakuntasi elokuvateatteriin toukokuussa! Elokuvakokemuksen sinulle tarjoaa Lapin Näkövammaiset.

Ilmoittaudu Lapin Näkövammaisten toimistolle puhelimitse tai sähköpostitse viimeistään 5.4. Sovitaan, miten saat elokuvalippusi. Samalla voimme jutella ajankohtaisista näkövammaisuuteen liittyvistä asioista ja päivittää kuulumisia. Yhteystiedot löytyvät viestin lopusta.

Tiesithän, että näkövammainen saa avustajan ilmaiseksi mukaan elokuviin? Tarvitset näkövammaiskortin tai EU:n vammaiskortin hakiessasi lipun itsellesi ja saattajallesi. Näkövammaiskortin saat esimerkiksi liittyessäsi omaan alueyhdistykseesi.

Tunnetko MovieReadingin? Älypuhelimeen ladattavan MovieReading-sovelluksen avulla voit kuunnella elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen omilla kuulokkeillasi.

Näkövammaisten liitto järjestää kaksi sisällöltään samanlaista infoa MovieReadingin käytöstä Teamsissa ti 9.4. klo 17–18 ja ma 15.4 klo 17–18.

Voit ilmoittautua MovieReading-infoon Webropolilla tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

Ole meihin yhteydessä ja tule käymään!

Lapin Näkövammaiset
Maakuntakatu 12
96100 Rovaniemi
p. 040 7426970
toimisto@lapinnakovammaiset.fi
www.lapinnakovammaiset.fi- Ulkoinen linkki

 

5. KUNTOKUU-ARVONNAN VOITTAJAT

Jäsenistömme kuntoili taas mallikkaasti ja helmikuun kuntokorttinsa Lapin Näkövammaiset ry:lle palauttaneiden kesken arvottiin kahvi- tai teepalkinnot. Onnettarena toimi tällä kertaa Oiva-poika. Onni arvonnassa suosi tällä kertaa:

Irma Luokkanen, Posio
Liisa Anttila, Kemi
Marjaana Tiensuu, Kolari

Onnea voittajille ja kiitos kaikille liikkujille. Kaikki kuntokortit osallistuvat vielä valtakunnalliseen arvontaan.

 

6. KEMIN TAPAHTUMIA

Kemin seudun näkövammaiset ry:n puhelinnumero 0400 917 250 on poistunut käytöstä.
Kemin seudun näkövammaiset ry:n pj. Pirjo Heikinjuntin tavoittaa p. 040 517 0803.

Kokoontumiset yleensä Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28.

Ti 19.3. klo 17 Glaukoomakerho

Ma 25.3. klo 9 – 11 Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva ja Lapin Näkövammaiset ry:n ICT-kouluttaja Harri Koivisto tavattavissa Annantuvalla

Ti 26.3. klo 13 Praati teams-yhteydellä ja sen jälkeen klo 14 naisten vertaistukiryhmä

 

7. TORNION TAPAHTUMIA

Kerhon kokoontumisaika kuukauden toinen tiistai klo 15-17, Vapaudenkatu 19.

Vesijumppa torstaisin klo 10.30 Saarenvireessä Pitkäkatu 7, tervetuloa mukaan. Lisätietoja Leenalta p. 0400 496970.

Praatit teamsillä 26.3. klo 13.

 

8. POSION KERHO 19.3.

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu ti 19.3.2024 klo 12-14 Posion seurakuntatalolla. Ohjelmassa Bingoa. Keskustellaan myös huhtikuun retkistä Rovaniemelle ja Kuusamoon. Tervetuloa.

 

9. KOLARIN KERHO 20.3.

Kolarin kerho kokoontuu ke 20.3.2024 klo 13-15 Kolarin seurakuntakodilla, Pappilantie 4. Lämpimästi tervetuloa!

 

10. SALLAN KERHO 20.3.

Sallan näkövammaisten kerho kokoontuu Save Salla Sentterissä keskiviikkona 20.3. klo 12.00. Kahvila Punaisessa keinutuolissa nautimme pullakahvit. Tutustumme kirpputoriin ja mahdolliseen käsityöpäivän tiloihin.

Tervetuloa! T. Arja ja Hannu

 

11. RUOKAPORUKKA 21.3.

Ruokaporukka kokoontuu seuraavan kerran torstaina 21. maaliskuuta klo 17.00. Paikkana ravintola Wingston, Kansankatu 17. Tervetuloa! Jari

 

12. VÄLINEELLÄ ON VÄLIÄ -KIERTUE ROVANIEMELLÄ 22.3.

Suomen Paralympiakomitean ja Invalidiliiton keväällä 2023 startannut Välineellä on väliä -kiertue tuo apuvälinetietoa ja kokeilumahdollisuuksia sisältävän tapahtumapäivän kaikkiin Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan kuuteen toimipisteeseen ympäri Suomen. Tervetuloa miniseminaariin ja kokeilutapahtumaan Rovaniemelle 22. maaliskuuta!

Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan- Ulkoinen linkki kaikissa kuudessa toimintayksikössä- Ulkoinen linkki eri puolilla Suomea pysähtyy vuosien 2023–2024 aikana yhteistyössä Suomen Invalidiliiton kanssa toteutettava Välineellä on väliä -kiertue.

Vuoden 2024 aikana tapahtumapäivät ja niihin liittyvät välinekokeilut järjestetään Rovaniemen, Kuopion ja Seinäjoen toimintayksiköissä. Näiden kaupunkien osalta kiertue starttaa Rovaniemeltä 22.3.2024.

Paikka:

Santasport Lapin urheiluopisto, Rova-sali, Hiihtomajantie 2, Rovaniemi

Ohjelma 22.3.2024

12.00–13.00 Miniseminaari, joka myös striimataan

Susanna Tero, johtava asiantuntija, Malike
Henrik Gustafsson, juristi, Invalidiliitto ry 
Marjut Eskelinen, palvelupäällikkö, Lapin hyvinvointialue

13.15–14.15 Talviliikunnan apuvälineiden kokeilutapahtuma seminaariin osallistuville ammattilaisille Rommelin kentällä (Jäkäläkatu 2, Rovaniemi)

14.15–17.00 Talviliikunnan apuvälineiden kokeilutapahtuma kaikille halukkaille Rommelin kenttä (Jäkäläkatu 2, Rovaniemi)

Kokeilutapahtumissa testattavana erilaisia Suomen Paralympiakomitean ja Malikeen apu- ja toimintavälineitä jäälle ja lumelle.

Ilmoittaudu seminaariin ja kokeilutapahtumaan tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

 

13. LUMITAPAHTUMA ROVANIEMELLÄ 23.3.

Tervetuloa viettämään Lumilauantaita 23. maaliskuuta 2024 klo 10–17 Ounasvaaran hiihtokeskukseen Taunontie 14. Laskettelu ja lumilautailu ovat hauskoja ja vauhdikkaita harrastuksia, jotka sopivat kaikille. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean, Tukiliitton Malikkeen ja Rovaniemen kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

Ounasvaaran lumilauantai on matalan kynnyksen kokeilutapahtuma, jossa vammaisilla ja erityistä tukea tarvitsevilla on mahdollisuus osallistua kelkka- ja pystylaskettelun sekä lumilautailun opetukseen yhdessä oman avustajan kanssa. On tärkeää, että myös perheenjäsenet, kaverit, henkilökohtainen avustaja tai opas saavat opetusta siihen, kuinka rinteessä voi laskea erityistä tukea tarvitsevan laskijan kanssa. Näin lajista voi löytyä yhteinen harrastus!

Lasketteluopetuksen hinta on 20 euroa/laskija, sisältäen laskijan ja avustajan välineet sekä hissilipun opetuksen ajaksi. Avustajalta toivotaan kohtuullista laskettelutaitoa. Opetuksen kesto pystylaskevat 60 ja kelkalla laskevat 75 minuuttia. Opetusaika ilmoitetaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Paikkoja on rajoitetusti. Osallistuminen ei sisällä vakuutusta.

Ilmoittautuminen opetukseen sähköisellä lomakkeella 17.3. mennessä- Ulkoinen linkki.

Tapahtumassa on mahdollisuus kokeilla myös soveltavan liikunnan apu- ja toimintavälineitä, kuten hiihtokelkkoja, maastorattaita- ja pyörätuoleja sekä muita lumella liikkumisen apuvälineitä. Lisäksi apuvälineitä liikkumisessaan käyttävien henkilöiden tai henkilöiden, joilla ei ole mahdollisuutta laskea pystyasennossa, on mahdollisuus kokeilla kelkkalaskettelua 1-2 laskua/henkilö, johon ei ole erillistä ilmoittautumista. Nämä oheisohjelmat ovat maksuttomia.

Ounasvaaran hiihtokeskus tarjoaa päivään osallistuville päivälipun 30 eurolla ja välineet päiväksi 30 euroa. Mikäli tarvitset molemmat, saat ne yhteishintaan 50 euroa. Kannattaa siis tulla koko päiväksi rinteeseen!

 

14. NÄKÖVAMMAISTIETOA SIMOSSA 25.3. (PÄIVITETTY ILMOITUS)

Lapin Näkövammaiset ry ja Näkövammaisten liitto ry järjestävät "Näkövammaistietoa" -tilaisuuden Simossa ma 25.3.2024 klo 12:45-15:15

Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti näkötietoa kaipaaville, näkövammaisille ja heidän omaisilleen, sekä näkövammaistietoutta työssään tarvitseville. Tilaisuus järjestetään Toivon tuvalla osoitteessa Simontie 1.

Näkövammaistietoa tilaisuuteen tuovat Näkövammaisten liiton vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva, Kemin Seudun Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja Pirjo Heikinjuntti, Lapin Näkövammaiset ry:n ICT-kouluttaja Harri Koivisto sekä näönkuntoutusohjaaja Laura Talvensaari Mehiläinen Länsi-Pohjasta. Esillä näkemisen apuvälineitä. Tilaisuus on maksuton. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

Lisätietoja tapahtumasta:

Lapin Näkövammaiset ry
Juha Romakkaniemi, P. 040 7426970
vastaavaohjaaja@lapinnakovammaiset.fi

 

15. PRAATIT 26.3.

Praatit ti 26.3. klo 13 alkaen. Praativieraana vuosikymmeniä näkövammaistyötä pääosin Länsi-Pohjan keskussairaalasta käsin tehnyt näönkuntoutusohjaaja emerita Helena Tervonen.

 

16. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2024

Arjen apuvälineet ajan tasalle ja käyttöön - hyvinvointialueiden lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelut tukenasi

Ovatko käytössäsi olevat apuvälineet todella sinulle sopivia ja hyödyllisiä? Tiedätkö, miten niitä käytetään oikein? Apuvälineistä on vähän hyötyä, jos ne eivät vastaa tarpeitasi. Esimerkiksi suurennuslasin naarmuuntuminen tai valon vioittuminen voivat heikentää niiden toimivuutta, samoin kuin mahdolliset muutokset näkötilanteessasi.

Näkemisen apuvälineet

Optiset apuvälineet, kuten suurennuslasit, ovat osa hyvinvointialueiden lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita. Jos huomaat, että apuvälineesi ovat jääneet käyttämättömiksi tai tarvitset uuden välineen, ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan. Hän voi auttaa sinua löytämään paremmin tarpeitasi vastaavan apuvälineen ja opastaa sen käytössä.

Valkoinen keppi

Valkoinen keppi on jokaisen näkövammaisen apuväline, joka kuluu käytössä. Sen väri saattaa muuttua tunnistamattomaksi, osien yhteensovitus heiketä vaaralliseksi tai kärki kulua käyttökelvottomaksi.

Elektroniset apuvälineet

Arjen elektroniset apuvälineet kuten elektroniset suurennus- ja lukulaitteet kuuluvat useimmiten myös hyvinvointialueiden vastuulle. Niiden tarjoama avun monipuolisuus on hämmästyttävän laaja. Täyden hyödyn niistä voi saada vain, jos laitteet ovat ajan tasalla, sopivia käyttäjilleen ja ennen kaikkea, jos osaa käyttää niitä asianmukaisesti.

Älypuhelimet

Älypuhelimet, niiden puhetuki ja saatavilla olevat apuohjelmat voivat helpottaa arkea merkittävästi, mutta vain, jos puhelin on ajanmukainen ja turvallinen sekä päivitettävissä. Älypuhelimeen voi ladata monipuolisia apuohjelmia esimerkiksi tekstien puhuttamiseen, ympäristön kuvailuun ja suunnistamiseen. Useimmiten älypuhelimet ovat itsekustannettavia tai osittain hyvinvointialueiden vammaispalveluiden korvaamia.

Käytönopetus

Käytönopetus on avain tehokkaaseen käyttöön, ja sen järjestäminen kuuluu apuvälineen myöntävälle taholle. Käytönopetusta on saatavilla esimerkiksi Kuntoutus-Iiriksestä ja paikallisyhdistyksen tietotukipalveluista.

Apuvälineet työhön ja opiskeluun

Työssä ja opiskelussa käytettävistä tietokoneista, apuohjelmista, älypuhelimista ja niiden hankinnasta, ylläpidosta sekä käytönopastuksesta lisätietoja saa muun muassa Kelasta, Näkövammaisten liitosta sekä paikallisyhdistyksen tietotukipalveluista.

Lopuksi

Pidä huolta, että apuvälineesi ovat ajan tasalla ja käytössäsi sopivia, niin voit hyödyntää niitä mahdollisimman tehokkaasti. Lisätietoja saat oman alueesi kuntoutusohjaajalta, kelasta tai oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

Lähteet:

Näkövammaisten liitto- Ulkoinen linkki
Kela- Ulkoinen linkki

 

17. BUUSTIA TYÖNHAKUUN – VERTAISVIIKONLOPPU

Vertaisviikonlopun teemana on saada eväitä omien työelämävalmiuksien vahvistamiseen. Luvassa vertaistuellisia keskusteluja ja asiantuntijoiden alustuksia. Illalla virkistäydytään saunomalla. Kohderyhmänä aktiivisina työnhakijoina TE-palveluissa tai kuntakokeiluissa olevat näkövammaiset.

Aika: 13.4.-14.4.2024

Paikka: Loma- ja kurssikeskus Koivupuisto, Petäjäntie 137, Ylöjärvi

Majoitus: kahden hengen huoneessa 60 € / henkilöltä, sisältää aamiaisen.

Majoitusmaksun eräpäivä noin viikkoa ennen tapahtumaa.

Lisätiedot majoituksesta, koivupuisto@koivupuisto.com tai 0400 320 997 Suvi

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään: 24.3.2024. Ohjelma lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä, samalla lähetetään tilinumero niille jotka yöpyvät Koivupuistossa. Ilmoittaudu alla olevan webropol lomakkeen kautta.

Matkat Tampereelle ja majoitus ovat osallistujille omakustanteiset. Yhteiskuljetus Tampereelta Ylöjärvelle ja takaisin sekä ohjelma ja ruokailut ovat maksuttomia. Mukana on yleisavustajia.

Viikonloppu alkaa lauantaina 13.4. lounaalla kello 12.30 ja päättyy sunnuntaina 14.4. lounaaseen. Kotiin lähdetään Koivupuistosta kello 13.

Asiantuntijavieraanamme on neuropsykologi Liisa Lilli Lahtinen, joka on tehnyt pitkän uran Näkövammaisten liiton kuntoutuksessa psykologina. Lillin aiheena on näkövamman tuoma kuormitus ja siitä selviytyminen psykologisen palautumisen keinoin.

Toinen asiantuntijavieraamme on kuntoutusvastaava, optikko Tuula Kääriäinen Kuntoutus-Iiriksestä. Tuulalla on pitkä kokemus Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen ammatillisen kuntoutuksen käytännön koordinoinnista ja asiakastyöstä. Tuula esittelee Kuntoutus-Iiriksen ammatillisen kuntoutuksen palveluita ammatillisesta kuntoutusselvityksestä AKSE:sta apuvälinekartoituksiin ja käytönohjauksiin.

Viikonlopun ohjaajina toimivat työelämäasiantuntija Katja Kuusela ja oikeuksienvalvonnan asiantuntija Minna Ågren Näkövammaisten liitosta. Katja tuo terveisiä ja tietoa TE-palveluista ja Työkanavasta kuin myös yhdenvertaisuuslain mukaisista kohtuullisista mukautuksista rekryprosesseissa. Minna kertoo vammaispalveluista työelämän mahdollistajina sekä sosiaaliturva-asioista.

Lisätiedot: katja.kuusela@nakovammaistenliitto.fi tai 050 409 8690

Järjestäjä: Näkövammaisten liiton Työelämäpalvelut

Ilmoittaudu Buustia töihin viikonloppuun tästä linkistä- Ulkoinen linkki.

Linkki liiton tapahtumakalenteriin- Ulkoinen linkki.

 

18. NÄKÖVAMMAISTEN VANHEMPIEN PUHELINRINKI 0-6 VUOTIAIDEN LASTEN VANHEMMILLE

Hei sinä näkövammainen vanhempi, jolla on pieniä 0‒6-vuotiaita lapsia – kaipaatko vertaistukea ja vinkkejä pienen lapsen arkeen?

0‒6-vuotiaiden lasten näkövammaisten huoltajien Minun näköinen elämä -puhelinrinkiryhmä aloittaa toimintansa huhtikuussa 2024, viikolla 14.

Haemme puhelinrinkiin mukaan samassa elämäntilanteessa olevia henkilöitä, jotka kaipaavat arkeensa vertaistukea, vinkkejä pienen lapsen arkeen ja uusia ystäviä.

Ryhmään mahtuu viisi henkilöä. Tapaamisia on viikoittain yhteensä viiden viikon ajan. Tapaaminen kestää noin tunnin. Ennen ryhmän aloitusta sovimme sen aikatauluista yhdessä.

Minun näköinen elämä -toiminnassa vapaaehtoiset tarjoavat vertaistuellista ja tavoitteellista tukea.

Puhelinrinki antaa uusia taitoja ja rohkeutta, joiden avulla voi edistää myönteisyyttä ja rauhoittaa mieltä vertaistuellisessa ryhmässä.

Alle kouluikäisten lasten näkövammaisten vanhempien ryhmän koollekutsuja on koulutettu näkövammainen vetäjä. Ringissä käytetään puhelimen neuvottelutoimintoa. Sinun tarvitsee osata ainoastaan vastata puhelimeen. Tietosi eivät näy muille osallistujille.

Ilmoittaudu mukaan pe 22.3. mennessä puhelinnumeroon 050 405 9057 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen mira.nieminen@nakovammaistenliitto.fi

Lue lisää Näkövammaisten liiton Minun näköinen elämä -toiminnasta liiton verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Vuonna 2023 erilaisia puhelinrinkikertoja oli lähes 150, ja koko vuonna oli yli 750 osallistumiskertaa.

Tervetuloa mukaan!

 

19. SOLARIS-LOMAT VUODELLE 2024

Solaris-lomat ry järjestää tuettuja lomia STEA:n myöntämällä tuella. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, täysihoito (aamiainen, lounas ja päivällinen) sekä monipuolista ohjattua ohjelmaa. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla.

Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden 60 € ja matkat.

Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), omavastuu 60 €.

Täytä lomahakemus huolellisesti!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan kaikkien kohtien täyttämiseen, ilman perusteluja lomaa ei voida myöntää. Mainitse näkövammastasi, valinnassa otetaan huomioon myös sairaudet ja liikuntarajoitteet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje ja omavastuulasku noin kuukausi ennen loman alkua.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä paperinen lomahakemus tai sähköisesti tästä linkistä- Ulkoinen linkki. Paperinen hakemus palautetaan osoitteella: Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 HELSINKI. Hakemuksen täyttämisessä sinua auttavat alueyhdistysten henkilökunta ja NKL:n oikeuksienvalvonnan asiantuntijat.

Hakemuksia ja lisätietoja saa myös:

- näkövammaisten alueyhdistyksestä
- Solaris-lomista puh. 043 824 3095 klo 9.00-12.00, pia.perakyla@solaris-lomat.fi

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat 2024

Lomajaksojen ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Lomat on tarkoitettu aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan.

Lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

23. - 28.6. Kunnonpaikka, Siilinjärvi- Ulkoinen linkki
8. - 13.7. Hyvinvointikeskus Apila, Kangasala- Ulkoinen linkki
4. - 9.8. Spa Hotel Sani, Kalajoki- Ulkoinen linkki
23. - 28.9. Härmän Kylpylä, Ylihärmä- Ulkoinen linkki
14. - 19.10. Kruunupuisto, Punkaharju- Ulkoinen linkki
11. - 16.11. Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio- Ulkoinen linkki