Ajan­koh­tais­ta


Yhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

VERKKOSEITA VIIKKO 39 / 21.9.2020

Verkkoseita viikko 39 / 21.9.2020

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain pääsääntöisesti maanantaisin. Palvelumuoto on maksuton. Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset.

Veikkaus tukee toimintaamme.


Verkkoseidan sisältö


1. TOIMINTAA KUNNITTAIN: PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA

INARI-UTSJOKI

Inarin-.Utsjoen näkövammaisten kerho 1.10.2020 kello 13.00-15.00 tapaaminen seurakunnan kokoustilassa Sairaalantie 5.

Kahvistelua , keskustelua syksyn tapahtumista.

KOLARI

Kolarin kerho kokoontuu keskiviikkona 30.9 klo 10-14 osoitteessa Pappilantie 4. Lämpimästi tervetuloa!

PELLO

KERHOTOIMINTA

Pellon näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaina 28.9. klo 13 alkaen Paavon ja Pirkon luona osoitteessa Telitie 1. Yhdistyksen ICT-kouluttaja Harri Koivisto tulee kertoilemaan äänilehtien tilanteesta ja esittelemään uusia laitteita mm. Webbox ja uusin iPhone SE.

Tervetuloa!

ROVANIEMI

LIIKUNTAPALVELUT

Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut järjestää erityisyhdistysten väelle yhteisiä liikuntaryhmiä. Ryhmät ovat kaikille erityisyhdistysten jäsenille avoimia. Tervetuloa liikkumaan!

Soveltava kurlinki

LappiAreena harjoitushalli 1. Ohjaaja paikalla. Maksuton


ti 22.9. klo 10 – 12
ti 29.9. klo 10 - 12

Istumalentopallo

sunnuntaisin klo 17 - 19 Ounasvaaran koulun sali. Vuoro alkaa su 23.8. Yhdyshenkilö Leena Rusanen puh. 041 4337458. Maksuton

VireLavis

Tule mukaan tanssimaan tiistaisin klo 11.30 - 12.30. Paikka Uimahalli Vesihiisi, musiikkiliikuntasali, Nuortenkatu 11. Toiminta alkaa ti 8.9. Ohjaajana toimii Tarja Hänninen.

Maksuton. Vire-Lavis on sovellettu versio henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen.

Keilaus

maanantaisin klo 14 - 15 keilahalli Santasport, Hiihtomajantie 2. Omavastuu 5 €, joka maksetaan keilahallin kassalle. Vuoro alkaa ma 7.9. ja kestäen ma 14.12.2020 asti. Omatoiminen.

Terveisin, Katriina Merkkiniemi

Rovaniemen kaupunki

ALLASJUMPPA JA RATAVUOROT

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja omatoiminen ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:

Ohjattu Allasjumppa tiistaisin 1.9. - 1.12.2020 klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajana Kaisa Kangas.

Ratavuoro perjantaisin 4.9 - 4.12.2020 klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Allasjumppa maksetaan ohjaajalta saatavalla laskulla. Ratavuoro laskutetaan kauden jälkeen. Lisätietoa toimistolta.


2. HALLITUS TIEDOTTAA – PÄÄTÖKSIÄ JA SYYSKOKOUS 28.11.

Päätöksiä hallituksen kokouksesta 14.9.2020:

1. Hallitus käsitteli Asunto-osakeyhtiö Urhon eli Palvelukeskuksen ikkunaremonttia. Taloyhtiö ei ole tehnyt päätöstä toteuttamisesta. Alustava kustannusarvio on 30 000 €. Hallitus on lähtökohtaisesti myötämielinen remontille, mutta päätti odottaa tarkempia tietoja.

2. Hallitus merkitsi tiedoksi ATK-Kouluttaja Jouko Rytkösen menehtyminen ja päätti vakinaistaa sijaisena toimineen Harri Koiviston. Harrin tehtävänimikkseeksi muutettiin ICT-kouluttaja.

3. Hallitus hyväksyi omalta osaltaan vuoden 2021 talousarvion ja toimintasuunnitelman. STEA-hakemuksen käsittelyä jatketaan.

4. Syyskokous päätettiin järjestää 28.11. Rovaniemen hotelli Scandicissa. Ohjelman suunnittelua jatketaan.

SYYSKOKOUSPÄIVÄ

Syyskokous pidetään 28.11. - jäsenaloitteet hallitukselle ennen syyskuun loppua

Yhdistyksen syyskokous pidetään lauantaina 28.11. Rovaniemellä hotelli Scandicissa. Tarkempi kutsu ja ohjelma lähetetään myöhemmin.

Yhdistyksen jäsenellä on oikeus tehdä kevät- ja syyskokouksiin jäsenaloitteita. Sääntöjen mukaan jäsenen on saadakseen jonkin asian syyskokouksen käsiteltäväksi jätettävä asiansa syyskuun loppua kirjallisesti hallitukselle ennen, jonka on tuotava asia syyskokoukselle lausuntonsa kera.


3. VALKOISEN KEPIN PÄIVÄ

Valkoisen kepin käyttäjä ei välttämättä ole sokea

-Valkoisesta kepistä on tullut minulle yhä tärkeämpi apuväline. Se kertoo näkövammastani muille ja itselleni antaa varmuutta liikkua, kun pystyn kepin kautta tuntemaan esteet tielläni.

-Olen ottanut kepin käyttööni vasta viime vuosina, vaikka olin saanut sen jo aikaa sitten. Siellä se lojui kaapissa käyttämättömänä. Kynnys lähteä kepin kanssa liikenteeseen oli korkea. Ajattelin, että ihmiset pitäisivät minua nyt ihan sokeana, vaikka näenkin vielä. Olen retiniitikko ja minulla on jäljellä hyvin kapea putkimainen näkökenttä. Monissa tilanteissa toimin kuitenkin edelleen näkevän tavoin.

-Enää se ei haittaa ollenkaan. Ihmiset saavat ajatella, mitä tahtovat, mutta keppi kulkee mukanani. Jos joskus kiireessä unohdan ottaa sen matkaani, olen harmissani. En näe lähietäisyydellä olevia esteitä ja kompastumis- tai loukkaantumisvaara on todellinen. En varsinaisesti pelkää, mutta epävarma kyllä olen ja liikkumiseni hidastuu merkittävästi.

-Keppejä menee muutama vuodessa. Välillä unohdan kepin vaatekaupan hyllylle tai bussiin. Silloin tulee kiire hankkia uusi tilalle.

(Pekka, 48)

Valkoinen keppi on sokean ja vaikeasti heikkonäköisen lyömätön apuväline. Joskus muut ihmiset hämmästelevät, kuinka kepin käyttäjä voi sujuvasti selata kännykkää tai jopa lukea kirjaa. Se on mahdollista, jos näkökenttä on voimakkaasti kaventunut, mutta jäljellä oleva näönjäänne on edelleen tarkka. Esimerkiksi retinitis pigmentosa -niminen sairaus aiheuttaa pitkälle edetessään kapean, putkimaisen näön, joka vaikeuttaa erityisesti liikkumista. Sairauteen liittyy usein myös voimakas häikäistyminen ja hämäräsokeus.

Keppi on ollut sokean kädessä jo useamman sadan vuoden ajan. Valkoinen siitä tuli 1920-luvulla Englannissa, mistä se levisi kaikkialle maailmaan. Valkoinen keppi on edelleen yksinkertainen, edullinen, kevyt ja tehokas apuväline.

Tiesithän, että valkoinen keppi on käyttäjälle maksuton? Voit hakea sitä joko kotikuntasi terveyskeskuksesta tai oman alueesi keskussairaalasta.

Valkoisen kepin käyttöön saat Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksessä, keskussairaalan näönkuntoutuskeskuksissa ja oman kuntasi sosiaalitoimen järjestämänä.

Lisätietoja valkoisesta kepistä saat Näkövammaisten liitosta www.nkl.fi/fi/liikkuminen terveyskeskuksista ja keskussairaaloiden silmäyksiköistä.

Tunnusta rohkeasti valkoista väriä ja ota keppi käyttöösi!


4. KYSELY ÄÄNIKIRJOJEN KÄYTTÄMISESTÄ

Muistitietokeruu 16.9.2020–28.2.2021

Äänikirjojen suosio on kasvanut nopeasti. Digitalisaatio on mahdollistanut kirjojen kuuntelemisen helposti lenkillä, autolla ajaessa tai vaikkapa kotitöitä tehdessä. Äänikirjat muuttavat sekä kirjallisuuden markkinoita että kirjallisuuden käyttämisen tapaa – mahdollisesti itse kirjallisuuttakin.

Keräämme muistoja ja kokemuksia äänikirjojen tekemisestä, kuuntelusta ja käyttämisestä. Kerro omista kokemuksistasi!

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

Kerro, milloin aloit kuunnella äänikirjoja. Millaisena muistat ensimmäisen kuuntelukokemuksen? Missä formaatissa äänikirja oli?

Mitä kirjoja kuuntelet äänikirjoina? Millaisissa tilanteissa?

Kuuntelevatko läheisesi äänikirjoja? Millaisissa tilanteissa kuuntelette äänikirjoja yhdessä?

Kuunteleeko lapsesi äänikirjaa iltasatuna?

Miten valitset mitä kirjoja kuuntelet? Kuinka etsit kirjallisuutta äänikirjamuodossa? Ostatko äänikirjoja?

Mitkä kirjallisuuden lajit toimivat parhaiten kuunneltuna?

Millä tavalla äänikirjan kuuntelu eroaa lukukokemuksesta? Millaiset romaanit toimivat kuunneltuina, millaiset luettuina? Millainen on lukijan merkitys kuuntelukokemukselle?

Vaikuttaako kuuntelu tapaan, jolla kirjaan keskitytään ja kuinka se muistetaan myöhemmin?

Kerro, millaiset tietokirjat sopivat kuunneltaviksi.

Jos luet/kuuntelet kirjoja eri formaateissa, mikä vaikuttaa valintoihisi?

Jos olet kirjailija tai kääntäjä, mietitkö työssäsi, millä tavalla kirja tulee yleisönsä tavoittamaan? Kirjoitatko lukijoille vai kuuntelijoille? Muuttaako äänikirjojen suosio kustannustoimittajan työtä? Jos työskentelet kirjallisuuden parissa, kerro, miten äänikirjojen suosio on vaikuttanut työhösi.

Äänikirjojen on epäilty muuttavan tai yksinkertaistavan kirjallisuutta. Mitä ajattelet väitteestä?

Kerro, mitä kirjallisuus merkitsee sinulle. Millä tavalla mahdollisuus kuunnella kirjoja on siihen vaikuttanut?

Jos olet joskus jättänyt äänikirjan kesken, kerro miksi.

Jos et kuuntele äänikirjoja, kerro miksi.

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kirjoitukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2021. Arvomme kirjapalkintoja kaikkien vastaajien kesken.

Lisätietoja:

SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös valokuvia, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Kysymme sinulta luvan aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä aineiston käyttöön arkiston sääntöjen mukaisesti.

Tutustu SKS:n arkiston luovutusohjeisiin ja käyttösääntöön.

Lähetä kirjoituksesi 28.2.2021 mennessä verkkosivulla olevalla lomakkeella (linkki https://www.finlit.fi/fi/arkisto/vastaa-keruisiin/aanikirjat-mullistavat-kirjallisuutta) tai postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki.

Merkitse kuoreen tunnus ”Äänikirjat”.

Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatietosi.


5. KIRJANEULE-KLUBI

Kirjallisuutta ja käsitöitä harrastaville (ilman käsityötä olet yhtä tervetullut)

Aika: Kuukauden viimeinen maanantai eli 28.9., 26.10. ja 30.11. klo 16.30-18.30

Paikka: Pengersali, os. Pengerkatu 11 A 3, toinen kerros

Korona-rajoitusten aikana voidaan mukaan ottaa korkeintaan 15 henkilöä.

Ohjelma:

Kahvi, tarjoiluna suolaista ja makeaa

Käsitöiden esille ottaminen

Kierros kunkin meneillään olevista kirjoista

Alustus päivän kirjasta

Kirjailijan 15 min. pituinen haastattelu tallenteelta

Varsinainen keskustelu päivän tekstistä

Ensimmäisellä kerralla keskustellaan Johanna Sinisalon romaanista "Vieraat", joka löytyy Celiasta.

Osallistuminen 8 euroa / kerta, joka kerätään paikalla. Varaa tasaraha.

Klubin emäntänä toimii Eija-Liisa Markkula. Osallistujarajoitusten takia ilmoittaudu viimeistään klubia edeltävänä päivänä sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi

Lisätietoja Eija-Liisalta, sähköposti el.markkula@gmail.com tai P. 050 531 7539

järj. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Opintokeskus Sivis


6. KUVAILUTULKATTU NÄYTTELYOPASTUS TAIDEHALLIN SIVUILLA

Kuvailutulkattu näyttelyopastus Taidehallin sivuilla

Kuvailutulkattu näyttelyopastus Patricia Piccininin näyttelyyn ”Valon ja varjon välissä” on julkaistu Taidehallin nettisivuilla ja Vimeossa. Videolla kerrotaan tarkemmin taiteilijasta ja näyttelyn teemoista, ja tutustutaan tarkemmin kolmeen teokseen.

Linkki kuvailutulkatulle kierrokselle:

https://taidehalli.fi/news/kuvailutulkattu-video-opastus-piccininin-nayttelyyn/

Näyttelystä löytyy lisätietoa täältä: https://taidehalli.fi/events/patricia-piccinini

Tanja/ Kulttuuripalvelu


7. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

Ohjeistus henkilökohtaisen avun suojavarusteista

Työterveyslaitos on antanut päivitetyn ohjeen suojavarusteiden käytöstä henkilökohtaisessa avussa. Ohjeita on annettu sekä normaalitilanteen että mahdollisen koronatartunnan varalta.

Työterveyslaitos ohjeistaa, että henkilökohtaisessa avussa työntekijä käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta, kasvomaskia tai kasvot peittävää visiiriä. Ero viime kevään ohjeistuksiin on siinä, että tämä koskee nyt kaikkea henkilökohtaista apua, ei vain riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden avustamista. Tarkempaa tietoa suu- ja nenäsuojuksesta ja hengityssuojaimista löytyy mm. Työterveyslaitoksen ohjeista, joita päivitetään tilanteen muuttuessa.

Kuntien velvollisuus antaa suojavarusteita

Koronaepidemian aikana kunnilla on vastuulla varmistaa, että henkilökohtainen apu jatkuu, vaikka avun käyttäjät tai avustavat henkilöt sairastuisivat COVID-19-tautiin. Kunnat huolehtivat, että henkilökohtaisten avustajien työnantajina toimivilla vammaisilla henkilöillä tulee olla käytettävissään vastaavanlaisia suojavälineitä kuin muutoin kotihoidossa käytetään. Kunnan viranomaiselta kannattaa varmistaa niiden saatavuus ja korvattavuus. Mikäli suojavälinekuluja syntyy, ne kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan erillään omista muista kuluista mahdollista korvaushakemusta varten.

Näissä ohjeissa on Heta-liiton (Henkilökohtaisten avustajien työantajien liitto) näkemyksen mukaan yksi kohta, joka ei sovellu henkilökohtaiseen apuun. Ohjeen mukaan henkilökohtaisten avustajien on annettava avustettaville ja heidän omaisilleen ohjausta hygieniasta ja viruksilta suojautumisesta. Heta-liitto katsoo, ettei henkilökohtaiseen apuun kuulu se, että avustaja pyrkii ohjeistamaan ja ohjaamaan avun käyttäjää. Työantajamallissa työantaja johtaa työtä ja vastaa myös koronavirukseen varautumisesta.

Heta-liiton sivuilta löytyy myös eri kuntien vammaispalveluiden ohjeita henkilökohtaisen avun käyttäjille. https://heta-liitto.fi/korona/kuntien-ohjeita-henkilokohtaisen-avun-kayttajille/ Jos listasta ei löydy asuinkuntaasi, ole yhteydessä oman kuntasi vammaispalveluun tai lue kunnan antamat ohjeet heidän omilta nettisivuiltaan.

Lähteet:

https://heta-liitto.fi/

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-kotihoidon-tyontekijat

https://heta-liitto.fi/uusi-ohjeistus-suojavarusteista-henkilokohtaisessa-avussa/

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja


8. KUVATAIDE NYT – VERKKOKURSSI 5. - 31.10.

Nykytaiteen verkkokurssilla tutustutaan monipuolisesti kuvataiteen erilaisiin sisältöihin ja tekniikoihin, jotka ovat ajankohtaisia juuri nyt ja kertovat tästä ajasta. Piirustuksen, maalauksen ja kuvanveiston lisäksi käsittelyssä ovat esimerkiksi tila-, ympäristö-, media- ja performanssitaide.

Kurssilaiset tutkivat opettajan johdolla teoriassa ja käytännössä, mitä nykytaide on ja tekevät omia teoksia. Opettajana toimii kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Hanna Vahvaselkä, jonka taustaan ja ajatuksiin voi tutustua tarkemmin taiteilijan kotisivuilla https://vahvaselka.kuvat.fi/

Kurssi järjestetään Tiedonhallintapalvelun sähköpostilistalla 5.10.-31.10. Kurssin voi suorittaa omassa tahdissa tai annetussa aikataulussa lokakuun aikana. Opettaja toimittaa materiaalia ja tehtäviä, antaa palautetta ja vastaa osallistujien kysymyksiin etukäteen ilmoitettuina ajankohtina. Osallistujat saavat kurssimateriaalin sähköpostiviesteinä ja YouTube-kanavalla (linkit videoihin).

Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kuvataideharrastusta, erityistä teknistä osaamista, eikä välineistön tai materiaalin hankintaa. Avoin mieli riittää!

Kurssin hinta on 20 euroa Kulttuuripalvelun jäsenille ja 35 euroa ei-jäsenille. Ilmoittaudu nykytaiteen verkkokurssille sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi viimeistään 28.9.2020.

järj. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Opintokeskus Sivis


9. JP KOSKISEN KIRJAILIJAVIERAILU NETTIRADIOSSA 27.10.

JP Koskisen kirjailijavierailu nettiradiolähetyksenä 27.10.2020

Anne Huttunen haastattelee JP Koskista (s. 1968) ti 27.10. klo 17.30-19.30. Keskustelu lähetetään suorana nettiradiolähetyksenä ja se on kuunneltavissa myöhemmin tallenteena Kulttuuripalvelun nettisivuilla. Yleisö voi lähettää kirjailijalle etukäteen tai lähetyksen aikana kysymyksiä. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi tai tekstiviestinä tai whats up -viestinä Tanjalle numeroon 040 9649288.

Kirjailija on koulutukseltaan kaksinkertainen filosofian maisteri, pääaineinaan matematiikka ja kirjoittaminen. Koskinen on julkaissut novellikokoelmia, romaaneja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Esikoisteos, historiallinen romaani Ristin ja raudan tie, ilmestyi vuonna 2004. Ystäväni Rasputin oli vuoden 2013 Finlandia-palkintoehdokkaana ja Tulisiipi vuoden 2019 Finlandia-palkintoehdokkaana. Koskinen voitti Sokeain Kuunnelmapalkinnon vuonna 2018 humoristisella sarjakuunnelmalla Töissä täällä.

järj. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Näkövammaisten Kirjastoyhdistys ry ja Lukukeskus


10. SYYSKUU ON KUNTOKUUKAUSI

Mikä on Kuntokuu?

Kuntokuu on Suomen Paralympiakomitean helmi- ja syyskuussa järjestämä omaehtoisen liikkumisen seuraamiseen painottuva harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan tasosta riippumatta. Tavoitteena on saada ihmiset liikkeelle eli aktivoittaa liikkumaan ja liikunnan pariin. Liikkua voi yksin tai porukassa!

Merkinnän kuntokorttiin saa vähintään 30 minuuttia kestäneestä yhtäjaksoisesta liikuntasuorituksesta. Kuntokuuhun voi osallistua kuntokortilla, johon kerätään

liikuntasuorituksista merkintöjä.

Päivittäistä aktiivisuutta voi nostaa helposti myös hyötyliikunnalla. Voi kävellä portaita hissin käyttämisen sijaan tai jäädä bussista tai junasta yhtä pysäkkiä aikaisemmin ja kävellä tai kelata loppumatkan. Aktiivisella liikunnalla saa parhaat tulokset kunnon kehittämiseen, mutta kannattaa aloittaa kevyellä liikunnalla.

Hyötyliikuntaa on kaikki päivittäinen liikkuminen. Mitä enemmän käyttää omaa lihasvoimaa päivittäiseen liikkumiseen, niin sitä enemmän on hyötyliikkunut. Perinteisiä hyötyliikuntalajeja ovat marjastus ja sienestys, mutta kaupunkilaisille saman asian ajaa kävely kauppaan tai töihin. Reipas siivoaminen kotona on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Mikäli siinä samalla syke nousee ja tulee hieman hiki, niin kuntokin nousee.

Täyttämällä syyskuun ajan omat liikuntakertasi kuntokorttiin ja palauttamalla kortin toimistolle 15.10.2020 mennessä osallistut arvontaan, jossa kolmelle onnekkaalle lähtee yhdistyksen puolesta kilo kahvia.

Osallistuneiden kesken arvotaan vielä valtakunnallisesti lahjakortteja sekä muita liikunnallisia palkintoja!

Kuntokortteja voi tilata maksutta yhdistyksen toimistolta. Kuntokorttia voit tiedustella myös kerhonvetäjältäsi, joita olemmekin jo valmiiksi heille lähettäneet.

Kuntokorttia voi täyttää myös sähköisesti osoitteessa www.kuntokuu.fi

Kuntokortti-tilaukset:
LAN ry, toimisto@lapinnakovammaiset.fi, p. 0400 146 641

Yhteistyöterveisin
Jukka Loijas
Järjestösihteeri
p. 0400 146641
jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi


11. VAANA ETSII VAPAAEHTOISIA KÄYTTÄJÄTESTAUKSEEN

Vaana Oy on Suomen johtava palvelusetelijärjestelmä, jota useat kunnat Suomessa käyttävät osana sosiaali- ja terveyspalveluidensa tuottamista. Käytettävyys ja erilaisten käyttäjien huomioiminen on tärkeä osa OmaVaanan kehitystä.

Vuonna 2020 olemme keskittyneet suunnittelussa erityisesti saavutettavuuteen. Saavutettavuudella pyritään siihen, että digipalvelut ovat yhdenvertaisesti kaikkien käytettävissä. Lue lisää saavutettavuudesta blogikirjoituksestamme.

Etsimme vapaaehtoisia syyskuun alussa järjestettävään saavutettavuuden testaukseen. Kohderyhmäämme kuuluvat henkilöt, joilla on esimerkiksi oppimisvaikeuksia, lukihäiriö, värisokeus, tai muu sairaus tai vamma, jonka vuoksi verkkopalveluiden käyttö voi olla haastavaa. Kohderyhmäämme kuuluva saattaa käyttää esimerkiksi ruudunlukijaohjelmistoja tai muita apuvälineitä verkkopalveluiden käytön tukena. Etsimme testiryhmäämme 3–5 henkilöä testaamaan vaana.fi -verkkosivukokonaisuutta. Aikaisempaa kokemusta Vaanan palveluiden tai palvelusetelien käytöstä ei tarvitse olla. Testaus suoritetaan viikolla 40.

Testi itsessään on erittäin helppo, yksinkertaisista tehtävistä koostuva tapahtuma, joka kestää maksimissaan yhden tunnin. Voimme suorittaa testin joko turvaetäisyyksiä kunnioittaen Helsingin keskustan toimistolla Punavuoressa, tai etänä Google Meet tai Microsoftin Teams videopuhelun avulla. Etäyhteyden osalta on olennaista, että osaat käyttää ruudunjako-toiminnallisuutta, ja että kerrot, miten käytät mahdollisia apuvälineitä testin aikana. Lähitestaustilaisuudessa tiloissa on testihenkilön lisäksi kaksi testausta valvovaa henkilöä, jotka käyttävät maskia ja seuraavat koetilannetta turvaetäisyydeltä.

Ennen testiä suoritamme pienen alkuhaastattelun puhelimitse, jossa käymme lyhyesti läpi minkälaisia apuvälineitä käytät, ja mikä vamma tai rajoite vaikuttaa verkkopalveluiden käyttämistäsi.

Testauksesta korvaukseksi saa 20 euron arvoisen GoGift-lahjakortin.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan testaukseen, ole yhteydessä suunnittelijaamme Tea Dickmaniin puhelimitse 040-3345059 tai sähköpostitse tea.dickman@vaana.fi

Lähde: https://vaana.fi/vaana-etsii-vapaaehtoisia-kayttajatestaukseen/?fbclid=IwAR3rmMKPytIs1hLDSDssaRK9FsNoGXJF3gTNvyHMio9CuiRJy5M6Tu6GPbw

12. KOLMEN NÄKÖVAMMAISILLE APURAHOJA MYÖNTÄVÄN TAHON HAKUAIKA SYYSKUUSSA

Näkövammaiset sekä näkövammaistyötä ja -tutkimusta tekevät voivat hakea erilaisia apurahoja. Tukea voi saada esimerkiksi opiskeluun, konferensseihin osallistumiseen, oman julkaisun tuottamiseen sekä kodin muutostöihin.

Syyskuussa on kolmen eri tahon myöntämien apurahojen hakuaika:

Suomen Näkövammaissäätiön apurahat ovat näkövammaisten ja näkövammaistyössä toimivien haettavissa: nuorisotyöhön, opiskeluun ja ammattiopintoihin, työllisyyteen, tiedotustoimintaan, kuntoutukseen, tutkimustoimintaan, harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan sekä näkövammaisten kansainväliseen yhteistyöhön. Hakuohjeet: https://www.airutlehti.fi/ilmoitus/suomen-nakovammaissaation-apurahoja-haettavana/

Sokeain Lasten Tukisäätiö myöntää apurahoja mm. näkövammaisten lasten harrastustoimintaan, erikoisliikuntavälineisiin ja perheiden lomakustannuksiin tai muuhun sellaiseen tarkoitukseen, jonka kohteena on näkövammaisten lasten ja heidän perheidensä elinolosuhteet ja niiden parantamiseen tähtäävä toiminta. Hakuohjeet: https://www.airutlehti.fi/ilmoitus/sokeain-lasten-tukisaation-apurahat/

Anja Mattilan testamenttilahjoituksesta avustetaan vuosittain Tuusulan seurakuntaan kuuluvia näkövammaisia. Lisätietoja: https://www.nkl.fi/fi/apurahoja

Sivulta https://www.nkl.fi/fi/apurahoja löytyy tietoa myös muista näkövammaisille apurahoja myöntävistä tahoista.


13. SUOMEN NÄKÖVAMMAISSÄÄTIÖN APURAHOJA HAETTAVANA

Suomen Näkövammaissäätiön apurahoja haettavana

Suomen Näkövammaissäätiön apurahat ovat näkövammaisten ja näkövammaistyössä

toimivien haettavissa: nuorisotyöhön,opiskeluun ja ammattiopintoihin, työllisyyteen, tiedotustoimintaan, kuntoutukseen, tutkimustoimintaan, harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan sekä näkövammaisten kansainväliseen yhteistyöhön.

Hakemuksesta tulee ilmetä:

- hakijan esittely ja yhteystiedot sekä pankkitilin numero IBAN-koodin muodossa (myös sähköpostitse haettaessa)

- apurahan käyttötarkoitus

- haettava määrä ja hankkeen kokonaiskustannukset

- onko hanketta varten saatu, anottu, aiotaanko anoa apurahaa muista lähteistä

- millä tavoin hakija rahoittaa hankkeen, mikäli apuraha kattaa vain osan kustannuksista

- mahdolliset suosittelijat.

Apurahan saajan tulee jättää asiamiehelle hankkeesta ja apurahan käytöstä selvitys, joka sopimuksen mukaan voidaan julkaista.

Hakuaika on 1.9.-30.9.2020. Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen:

Suomen Näkövammaissäätiö, Asiamies Aila Santanen, Arhipanpolku 8 B 2, 00420 Helsinki tai sähköposti: aila.santanen@live.fi. Lisätietoja antaa asiamies puh. 050 596 6737.

Säätiö myöntänyt kannustusapurahoja

Talouselämän muutokset vaikuttavat voimakkaasti säätiön myöntämien apurahojen määriin. Niukoista varoista huolimatta säätiö pyrkii tukemaan apurahan hakijoita. Säätiön periaatteena on myöntää apuraha kohteeseen, mihin yleisistä rahoituslähteistä ei ole mahdollista saada tukea.

Vuonna 2018 säätiö myönsi apurahoja runsaat 12 000 euroa.

Tule tukemaan!

Hyvä lukija, auta näkövammaista lisäämään tietojaan ja taitojaan ja siten löytämään paikkansa elämässä. Tukesi voit osoittaa ohjaamalla merkkipäivämuistamisia ja muita lahjoituksia Suomen Näkövammaissäätiön tilille Danske Bank FI21 8318 6710 0136 39.

Kiitos lahjastasi!

Suomen Näkövammaissäätiön ilmoituksen välitti

Iiro Nummela
Näkövammaisten liitto ry


14. SANASEPPOILUN VERKKOKURSSI 1.-15.10.2020

Kiinnostavatko sinua anagrammit ja sanakätköt? Oletko piilosanojen, sanaleikkien tai sutkausten ystävä?

Suosittu sanaseppokurssi pyörähtää tauon jälkeen käyntiin uusin voimin. Sanaseppoja sanojen aallokossa luotsaa Pirjo Tiira. Kurssille ovat tervetulleita niin aloittelevat sanankääntäjät kuin sanaseppoilua kauemmin harrastaneet.

Kurssin hinta on 20 e Kulttuuripalvelun jäsenille ja 35 e ei-jäsenille. Ilmoittaudu kurssille viimeistään 24.9. sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi

Lisätietoja kurssista antaa tarvittaessa kurssin vetäjä Pirjo Tiira

Sähköposti: pirjo.t.tiira@gmail.com

järj. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Opintokeskus Sivis


15. KUVATAIDE NYT VERKKOKURSSI

Nykytaiteen verkkokurssilla tutustutaan monipuolisesti kuvataiteen erilaisiin sisältöihin ja tekniikoihin, jotka ovat ajankohtaisia juuri nyt ja kertovat tästä ajasta. Piirustuksen, maalauksen ja kuvanveiston lisäksi käsittelyssä ovat esimerkiksi tila-, ympäristö-, media- ja performanssitaide.

Kurssilaiset tutkivat opettajan johdolla teoriassa ja käytännössä, mitä nykytaide on ja tekevät omia teoksia. Opettajana toimii kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Hanna Vahvaselkä, jonka taustaan ja ajatuksiin voi tutustua tarkemmin taiteilijan kotisivuilla https://vahvaselka.kuvat.fi/

Kurssi järjestetään Tiedonhallintapalvelun sähköpostilistalla 5.10.-31.10. Kurssin voi suorittaa omassa tahdissa tai annetussa aikataulussa lokakuun aikana. Opettaja toimittaa materiaalia ja tehtäviä, antaa palautetta ja vastaa osallistujien kysymyksiin etukäteen ilmoitettuina ajankohtina. Osallistujat saavat kurssimateriaalin sähköpostiviesteinä ja YouTube-kanavalla (linkit videoihin).

Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kuvataideharrastusta, erityistä teknistä osaamista, eikä välineistön tai materiaalin hankintaa. Avoin mieli riittää!

Kurssin hinta on 20 euroa Kulttuuripalvelun jäsenille ja 35 euroa ei-jäsenille. Ilmoittaudu nykytaiteen verkkokurssille sähköpostitse osoitteeseen osallistun@kulttuuripalvelu.fi viimeistään 28.9.2020.

järj. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Opintokeskus Sivis


16. POTKUA YRITTÄJYYTEEN -ETÄLUENTOSARJA ALKAA ELOKUUSSA

Viime keväälle suunnitellut vammaisten yrittäjäpäivät vaihtuivat etäluentosarjaan yrittäjyydestä elo-lokakuulle. Mistä sinä saat potkua yrittämiseen ja miten pidät tekemisen intoa yllä nyt, kun poikkeustilanne on alkanut vähän helpottua korona-aikana? Tule kuuntelemaan ja kysymään liiketoiminnan asiantuntijoilta! Saat tuulta bisnekseen ja kehittymiseen. Osallistu ja keskustele! Kerro kaverillekin!

Luentosarja on maksuton, ja voit katsoa jaksot myöhemminkin tallenteelta tekstitettynä. Luentosarjaan ovat tervetulleita kaikki vammaiset yrittäjät tai yrittäjyyttä suunnittelevat.

Ilmoittaudu etäluennolle pari päivää ennen jaksoa tai koko sarjaan ennen ensimmäistä jaksoa tästä linkistä https://link.webropolsurveys.com/S/401B5AC1215CEB23 jättämällä sähköpostiosoitteesi. Ilmoita myös, haluatko esitysmateriaalin etukäteen. Saat sen jälkeen sähköpostiisi Teams-osallistumislinkin.

Ohjelma:

Ke 30.9. klo 17–18.30 Kevytyrittäjyys – mitä se tarkoittaa? Esittelyssä laskutuspalveluyritykset kuten Ukko, Eezy, Op-kevytyrittäjyys

Ke 7.10. klo 17–19 Somemarkkinointi, myynti verkkokaupassa – Mihin kannattaa panostaa somemarkkinoinnissa? Miten myyntiä lisää verkkokauppaan? yrittäjä, kouluttaja, viestintäkonsultti, MAT, Tarja Pursiainen, Activeworking Oy.

Paikka:

Etäluentosarja järjestetään Teams-yhteydellä, johon voit osallistua tietokoneella tai

matkapuhelimella. Voit halutessasi ladata sovelluskaupasta Teams-sovelluksen, mutta Teams toimii myös verkkoselaimessa (esim. Chrome, Firefox).

Tule mukaan!

Lisätietoja etäluentosarjasta saat Jaanalta p. 050 5966736, jaana.argillander@nkl.fi tai Sinikalta p. 044 765 0633, sinikka.winqvist@invalidiliitto.fi.

Järjestäjät:

Näkövammaisten liitto ry, Invalidiliitto ry, Neuroliitto ry, Lihastautiliitto ry, HUN ry, Käsillä – Näkövammaisten käsityöyrittäjävalmennus, Kuurojen liitto ry, Suomen Vammaisyrittäjät ry


17. KÄSITYÖKURSSI KEMISSÄ 5. - 6.10. JA 2. - 3.11.

Kurssin aiheena on ekopärekorit, viskaharja ja patapesin. Ohjaajana Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen.

Kurssipäivät kestävät klo 9-15. Kurssin omavastuu 10 € / päivä sisältää kahvit, lounaan ja matkakulut halvimman matkustustavan mukaan. Osallistua voi joko kaikkiin tai vain osaan kurssipäivistä.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille henkilöille, eikä tapahtumaan osallistuminen edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.

Ilmoittautumiset 31.8. mennessä toimistolle numeroon 0400 - 146 641. Muista mainita erityisruokavaliostasi.

Kurssi järjestetään Näkövammaiset käsityöntekijät ry:n tuella.


18. SOLARIS LOMAT HAETTAVISSA VUODELLE 2020

Vuoden 2020 lomahaku on avattu! Haettavana ovat niin perheiden, eläkeikäisten, varhaiseläkeläisten kuin työikäistenkin lomat. Haussa on myös useita vertaistukilomia mm. eri sairausryhmille. Tutustuthan teemoihin ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä. Lomavalinnat tehdään taloudellisten, sosiaalisten ja terveydellisten perusteella.

Aiemman käytännön mukaan aikuiset maksavat omavastuun ja alle 16-vuotiaat lapset

lomailevat maksutta. Omavastuu on aikuisilta 100 € ja joissakin erityisryhmissä 60 €. Lomahaku on kätevintä tehdä netissä, mutta palvelemme mielellämme myös puhelimitse arkisin klo 9 ja 12 välisenä aikana.

Tuettua lomaa ei ole mahdollista saada, jos olet ollut tuetulla lomalla v. 2019, lomatuen myöntämiseen vaikuttaa aiemmat tuetut lomat. Lomien hakuaika päättyy 3 kk ennen lomaa, kesän lapsiperhelomien hakuaika päättyy 15.3. Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille

sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

- Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle
- Kerro hakemuksessa näkövammastasi
- Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä
- Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustajan henkilötunnus ja nimi
- Majoitus kahden hengen huoneissa
- Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa
- Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi
- Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein

Lomille seuraaviin:

Kylpylähotelli Rauhalahti 22. - 27.12.

Lisätietoa ja hakulomakkeita saa Solaris Lomien sivuilta ja myös sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9 – 12. Puhelun hinta on 0,07€/min + paikallispuheluverkon maksu.

Lisätietoja ja apuna hakemuksen täyttämisessä saat myös allekirjoittaneelta,

Jukka Loijas
Järjestösihteeri
puh: 0400 146 641
sähköposti: jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi

Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Maaliskuu
8.3. Kansainvälinen naistenpäivä
8.-14.3. Maailman glaukoomaviikko

Huhtikuu
29.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu21.5. Kansainvälinen saavutettavuuspäivä

Kesäkuu
27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Syyskuu
19.9. Kansainvälinen retiniitikon päivä

Lokakuu
8.10. Maailman näköpäivä
15.10. Kansainvälinen valkoisen kepin päivä

Marraskuu
8.-15.11. Sokeain viikko

Joulukuu
3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä