AjankohtaistaYhdistys tiedottaa tapahtumistaan pääsääntöisesti kolmella tavalla:
- viikoittain julkaistavissa äänilehdissä
- kuukausittain lähetettävässä jäsenasiaa sisältävässä äänilehti Ääniseidassa
- viikoittain sähköpostitse lähetettävässä Verkkoseidassa. Verkkoseita on luettavissa myös alla.

Sivun lopussa on osio tulevia tapahtumia, josta ilmenee lähikuukausien näkövammaisuuteen liittyviä tapahtumia. Näistä kaikki eivät ole yhdistyksen järjestämiä.

 

 

 

 

 

 

VERKKOSEITA VIIKKO 25 / 17.6.2019

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostina lähettämä kooste ajankohtaisista asioista ja tiedotteista. Verkkoseita ilmestyy viikoittain, pääsääntöisesti maanantaisin tai tiistaisin. Palvelumuoto on maksuton. Veikkaus tukee toimintaamme.
Uusin Verkkoseita on luettavissa Internetissä osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää puhelimitse 0400 146 641 tai sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Verkkoseidan toimitus pidättää itselleen oikeuden muokata ja valita julkaistavat tapahtumat/ilmoitukset.


VERKKOSEIDAN SISÄLTÖ:1. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA

2. TOIMINTAA KUNNITTAIN

3. ENNAKKOTIEDOTE: KESÄRETKI KESKI-SUOMEEN 26.-29.8.

4. KUUNTELE CELIAN ÄÄNIKIRJOJA KUIN RADIOTA

5. KESÄINEN TERVEHDYS NÄKÖVAMMAISTEN LIITON TIEDONSAANTIPALVELUISTA

6. AVATAAN YHDESSÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA

7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA

8. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS POSIOLLA

9. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS TERVOLASSA


 

1. YHDISTYKSEN KESÄAJAN TOIMINTA
 

Yhdistystoiminta hiljenee kesäajaksi


Palvelukeskus on suljettuna 1. – 28.7., jolloin myös äänilehtitoiminta ja jäsenpalvelu ovat kesätauolla. Tauon jälkeen äänilehdet ilmestyvät normaalista 29.7. alkaen. Heinäkuussa ei julkaista lainkaan Ääniseitaa. Elokuun Ääniseita ilmestyy tavallisessa aikataulussa 27.8.

Aurinkoista kesää kaikille, tapaamme taas syksyllä!

Terveisin toimistoväki Jouko, Juho, Jukka ja Tuija

Näkövammaisten liiton kesäaika

Näkövammaisten liitto ry:n Lapin alueen oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva on lomalla 1.7-28.7. Kelan ja vammaispalveluiden muutoksenhakuasioissa, voit pyytää lisäaikaa muutoksenhakuun siltä taholta, joka päätöksen on tehnyt.

IIRIS keskuksen puhelinvaihde on kiinni 2.–28.7. Iiriksen asiakaspalvelussa on työntekijä koko kesän. Infon numero 09 3960 4330 ma-pe klo 9–15.

Mukavaa kesänaikaa!

 
2. TOIMINTAA KUNNITTAIN

Kerhonvetäjien yhteystiedot löytyvät osoitteessa http://lapinnakovammaiset.fi/yhteystiedot/kerhot tai soittamalla toimistolle 0400 146 641.

ROVANIEMI

TIETOVISAILIJAT

Tietovisailijat ovat koolla palvelukeskuksessa ke 19.6. klo 15-17. Tervetuloa visailemaan koko porukalla!

20.8. kokoontuu Mikrokerho palvelukeskuksessa klo 14 alkaen, tervetuloa!

SODANKYLÄ

Sodankylän näkövammaisten kerho jää kesätauolle. Kerho aloittaa syyskauden maanantaina 19.8. klo 12 seurakuntatalolla, os. Papintie 2.

Lämpöistä ja virkistävää kesää! terveisin, Minna
 
KEMI

20.8. kokoontuu Mikrokerho Annantuvalla klo 14 alkaen, tervetuloa!
 

3. ENNAKKOTIEDOTE: KESÄRETKI KESKI-SUOMEEN 26.-29.8.

Yhdistyksen kesäretki suuntautuu tänä vuonna Keski-Suomeen. Kuljemme koko retken omalla bussilla.

Alustava matkasuunnitelma on:

maanantai 26.8. - menomatka, saapuminen Jyväskylään. Yöpyminen leirikeskuksessa.

tiistai 27.8. - osallistuminen Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n tapahtumaan Äänekoskella, opastettu vierailu Ähtärin eläinpuistossa. Yöpyminen leirikeskuksessa.

keskiviikko 28.8. Siirtyminen Heinävedelle Valamon luostariin, opastettu vierailu luostarissa. Yöpyminen luostarin hotellissa.

torstai 29.8. - paluumatka

Meno- ja paluumatkoilla pysähdymme matkan varrella katsomaan nähtävyyksiä.

Alustava omavastuu on 150 €, sisältäen matkat, majoituksen, sisäänpääsyt ja ruokailut. Retken yksityiskohdista päätetään ennen juhannusta.

Retkelle mahtuu noin 35 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautumisaika alkaa juhannuksen jälkeen, kun yksityiskohdista on tiedotettu. Ilmoittautumisaikaa on elokuun alkupuolelle. Tarkkaile yhdistyksen tiedotteita!

P.S. Tiedätkö jonkin mielenkiintoisen kohteen matkan varrelta? Kerro meille!
 

4. KUUNTELE CELIAN ÄÄNIKIRJOJA KUIN RADIOTA

Nyt voit kuunnella Celian kirjakerhojen äänikirjat Daisy-soittimella suoraan verkosta, ilman tietokonetta ja cd-levyjä.

Celia on antanut Näkövammaisten liitolle oikeuden välittää Celian äänikirjoja. Näkövammaisten liiton tarjoamassa Luetus®-kuuntelussa (entinen Lehtikuuntelu) on nyt kuunneltavissa Celian kuukausittain julkaisemat kirjakerhot. Lisäksi Luetus®-kuuntelussa voi kuunnella kymmeniä aikakausilehtiä sekä päivittäin ilmestyviä sanomalehtiä. Palvelun käytön tuesta ja sen kautta välitettävien lehtien tuotannosta vastaa Näkövammaisten liitto. Celia tarjoaa palveluun kirjat.

Celian äänikirjakerhoja ja muita julkaisuja suoraan Daisy-soittimeen voivat tilata kaikki Luetus®-kuuntelun asiakkaat. Palvelun asiakkaaksi hyväksytään henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %. Lisätietoja Luetus®-kuuntelusta on Näkövammaisten liiton verkkosivuilla http://luetus.fi/kuuntelu.

Tarvitset Luetus®-kuuntelun käyttöön yhteensopivan Daisy-soittimen ja nettiyhteyden. Luetus®-kuuntelun käyttäjäprofiili voidaan ladata valmiiksi Daisy-soittimeen, joka liitetään kodin verkkoon langattomasti tai johdolla.  Saat lisätietoja ja palvelun käyttöösi Näkövammaisten liiton Daisy-neuvonnasta p. 09 3960 4040, sähköposti: daisy@nkl.fi.

Kirjakerhoja on valittavissa useita suomeksi sekä ruotsiksi. Kun Luetus®-kuuntelu on käytössäsi, voit tilata tai perua kirjakerhoja lähimmästä näkövammaisten alueyhdistyksestä, joiden yhteystiedot löydät verkkosivultamme https://nkl.fi/alueyhdistykset. Voit tilata tai perua kirjakerhoja myös Näkövammaisten liitosta sähköpostitse lehtitilaukset@nkl.fi tai puhelimitse 09 3960 4656.

Kirjat ilmestyvät kuunneltavaksi joka kuukauden 16. päivään mennessä ja poistuvat automaattisesti noin 45 päivän kuluttua.

Jos tilaat Celian kirjakerhot Luetus®-kuuntelun kautta, voit perua cd-kirjakerhot Celiasta sähköpostitse palvelut@celia.fi tai puhelimitse 0295 333 050, niin et saa samoja kirjoja kahteen kertaan. Celia ei tarjoa neuvontaa Luetus®-palvelun käyttöön.

Kirjakerhot suomeksi:

Jännitystä elämään: dekkareita, agenttiromaaneja ja jännäreitä.

Kevyttä ja viihdyttävää: viihde- ja lukuromaaneja, huumoria ja rakkautta.

Elämää ennen ja nyt: elämäkertoja, historiaa, dokumentteja ja matkakertomuksia.

Kirjahelmiä meiltä ja maailmalta: lukuromaaneja, klassikoita ja palkittuja kirjoja.

Veijareiden matkassa: pääosin kotimaisia viihde- ja maaseuturomaaneja, huumoria ja seikkailuja.

Matkakirjat: löytöretkiä, kiertomatkoja ja muuttoja uuteen maahan. Myös kaupunki- ja matkaopaskirjoja.

Usko ja toivo: kristillisiä hartauskirjoja, elämäkertoja ja romaaneja.

Tiedon jäljillä: ajankohtaisia, kevyitä tietokirjoja eri tieteenaloilta.

Sotakirjat: pääosin kotimaista sotakirjallisuutta.

Erotiikkaa: eroottisia romaaneja ja seksikirjoja.

Tiede-lehti: yleistajuisia tiedeartikkeleita sisältävä kausijulkaisu.

Nyyrikki-lehti: romanttisia kertomuksia sisältävä viihdelukemisto.

IT- ja Daisy-neuvonnan aukioloajat

IT- ja Daisy-neuvontamme palvelee puhelimitse ma-ti ja to-pe klo 9-15 ja ke klo 12-16.

4.-26.7. palvelemme puhelimitse normaalista poiketen klo 9-12.

IT-neuvonta: it-neuvonta@nkl.fi, p. 09 3960 4000

Daisy-neuvonta: daisy@nkl.fi, p. 09 3960 4040

Toivotamme leppoisaa kesäaikaa!

Näkövammaisten liitto ry, tiedonsaantipalvelut

Voit lähettää meille palautetta ja kehitysehdotuksia verkkolomakkeella https://www.webropolsurveys.com/S/9E0B2802037BC0F3.par
 

5. KESÄINEN TERVEHDYS NÄKÖVAMMAISTEN LIITON TIEDONSAANTIPALVELUISTA

Haluatko kuunnella äänikirjoja ja -lehtiä uudella Webbox-Daisy-soittimella, jossa EI ole CD-asemaa?

Webbox 3 on helppokäyttöinen laite, jolla voit kuunnella äänilehtiä tai kirjoja ilman cd-levyjä ja tietokonetta. Laitemalli sopii sinulle, jos haluat Näkövammaisten liiton äänilehdet tai Celian kuukausittain ilmestyvät kirjakerhot helposti kuunneltavaksi. Saat julkaisut suoraan soittimeen Luetus®-kuuntelun kautta. Äänilehdet saat tuoreina aamulla kuunneltavaksi ja kirjakerhot tulevat kuukauden puolivälissä laitteeseen. (Luetus-kuuntelun kautta välitettävien kirjakerhojen toimittamisesta vastaa Näkövammaisten liitto, ei Celia).

Webbox 3 ominaisuuksia

Laitteessa on vähän näppäimiä. Laitteen pyöreää säätönappulaa pyörittämällä voimistat tai hiljennät ääntä. Nappulaa painamalla lopetat ja käynnistät lukemisen. Laitteen opasääni kertoo, mitä seuraavaksi pitää tehdä, jotta saat vaikkapa päivän lehden kuunneltavaksi. Laite luettelee ilmestyneet lehdet ja kirjat. Kuultuasi haluamasi lehden nimen, kuuntelet sitä painamalla OK-näppäintä.

Webbox on varustettu hyvällä kaiuttimella sekä kuulokeliitännällä ja siinä on muistikortti- ja muistitikkupaikat. Laitteen mukana ei toimiteta kuulokkeita eikä muistikorttia tai tikkua. Voit tutustua laitteen käyttöoppaaseen verkkosivuillamme www.nkl.fi/kayttoohjeet.

Miten Luetus-kuuntelu tuo lehdet ja kirjat Daisy-soittimeen?

Liittämällä laitteen kotitalouden internetyhteyteen saat äänilehdet ja kirjakerhot Daisy-soittimeen ilman tietokonetta. Jos kotitaloudessa ei ole internetyhteyttä, Näkövammaisten liitto lainaa maksuttoman Kuuntelukaista-mobiiliyhteyden. Lisätietoa Luetus-kuuntelusta ja Kuuntelukaistasta

Luetus-kuuntelun valikoimassa on kymmenittäin sanoma- ja aikakauslehtiä ja alueellisia julkaisuja. Tutustu äänilehtivalikoimaan verkkosivuillamme www.nkl.fi/luettavaa. Kirjakerhoja on sekä suomeksi että ruotsiksi. Tutustu kirjakerhoihin Celian sivuilla.

Miten muilla tavoin voin kuunnella laitteella?

Jos haluat kirjakerhojen lisäksi ladata omavalintaisia äänikirjoja Celianetistä tietokoneella, siirrä ladatut äänikirjat tietokoneen avulla muistikortille tai muistitikulle kuunnellaksesi julkaisuja Daisy-soittimella.

Jos haluat pelkästään ladata omavalintaisia kirjoja, suosittelemme sinulle muita Daisy-soitinmalleja. Ota yhteyttä Daisy-neuvontaan laitteenvaihdosta sähköpostilla daisy@nkl.fi. Soveltuvia laitteita ovat Victor Stratus tai taskumallinen Stream2. Tutustu sivuillamme laitemallien kuvauksiin

Daisy-apuri helpottaa tietokoneella ladattujen kirjojen siirtoa

Ilmainen Daisy-apuri -ohjelma löytää ladatut kirjat ja siirtää ne tietokoneelta muistitikulle tai -kortille. Lataa ohjelma: Daisy-apuri

Muita tapoja kuunnella äänilehtiä

Ottamalla käyttöön maksuttoman Luetus-sovelluksen näkövammainen henkilö voi kuunnella sanoma- ja aikakausilehtiä myös useimmilla puhelimilla ja taulutietokoneilla. Lisätietoa Luetus-palvelusta.

Tilaa Daisy-soitin

Verkossa täytettävään tilauslomakkeeseen on linkki viestin lopussa. Linkki on henkilökohtainen. Paketin mukana saat palautustarran nykyisen Daisy-soittimesi palauttamiseksi. Postin tarrassa on valmiiksi osoitetiedot ja postimaksu maksettu. Paketti tulee jättää Postin toimipisteeseen. Jos alkuperäistä pakkauslaatikkoa ei ole tallessa, pakkaa laite ja virtajohto huolella pahvilaatikkoon, johon on laitettu pehmustetta laitteen ympärille.

Voit myös palauttaa laitteen ennakkoon maksutta osoitteella:
Näkövammaisten liitto ry
PL 55
00030 IIRIS
Merkitse pakettikorttiin asiakaspalautustunnus 612763.

Jos et enää tarvitse CD-asemallista Daisy-soitinta, palautathan tarpeettoman soittimen. Laita mukaan viesti, ettei laitteelle ole tarvetta. Voit ilmoittaa siitä myös tilauslomakkeella. Uuden laitteen toimitus tapahtuu ennen juhannusta tai elokuusta alkaen. Neuvomme laitteen käytössä Daisy-neuvonnassa puhelimitse ja sähköpostilla.

Yhteystiedot:
Daisy-neuvonta
p. 09 3960 4040
daisy@nkl.fi
 

6. AVATAAN YHDESSÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA

Olemme kokoamassa porukkaa, jota kiinnostaisi osallistua äänitteiden tai pikkuvideoiden tekoon näkövammaisen elämään tai yhdistyksen toimintaan liittyen. Olet konkari tai aloittelija, kutsumme sinut mukaan. Harjoitellaan ja opitaan yhdessä!  Ota yhteyttä Kirsti Reijonen, p. 050 327 7492 tai sähköposti etu- ja sukunimi yhteen kirjoitettuna ja perään @gmail.com

Kiinnostuneiden kesken sovitaan yhdessä jatkosta.
 

7. TIETOTEKNIIKKAPALVELU TIEDOTTAA
 
ICT-kurssit: http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/ict-pienryh­maohjaus

MIKROKERHOT:
http://www.lapinnakovammaiset.fi/tietotekniikkapalvelu/matalan-kynnyksen-vertaistukitoiminta-mikrokerhot
 

8. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS POSIOLLA

Näön ja kuuloasioiden keskustelutilaisuus Posion seurakuntatalolla, torstaina 22.8. klo 12.-15.

Tapahtuma on suunnattu heille, jotka ovat vasta vammautuneet sekä kaikille, jotka kaipaavat tietoa miten toimia kuulon ja näön heikentyessä. Tapahtuman toteuttavat Kuuloliitto ry ja Näkövammaisten liitto ry yhteistyössä Posion Seurakunnan kanssa.

Kerromme tilaisuudessa:

miten ja millaisia näkemisen ja kuulemisen ongelmia ikääntymisen myötä voi ilmaantua
missä vaiheessa kannattaa hakea apua
mistä saa apua ja tukea
miten ja minkä tahon kautta saa apua
Lisätietoja

Päivi Kostamo, Kuuloliitto ry, p. 0400 394 135

Sanna Piuva, Näkövammaisten liitto ry, p. 0500 210 568


9. NÄÖN JA KUULOASIOIDEN KESKUSTELUTILAISUUS TERVOLASSA

Näön ja kuuloasioiden keskustelutilaisuus Tervolan seurakuntakeskuksessa, torstaina 29.8, klo 11.-14.

Tapahtuma on suunnattu heille, jotka ovat vasta vammautuneet sekä kaikille, jotka kaipaavat tietoa miten toimia kuulon ja näön heikentyessä. Tapahtuman toteuttavat Kuuloliitto ry ja Näkövammaisten liitto ry yhteistyössä Posion Seurakunnan kanssa.

Kerromme tilaisuudessa:

miten ja millaisia näkemisen ja kuulemisen ongelmia ikääntymisen myötä voi ilmaantua
missä vaiheessa kannattaa hakea apua
mistä saa apua ja tukea
miten ja minkä tahon kautta saa apua
Lisätietoja

Päivi Kostamo, Kuuloliitto ry, p. 0400 394 135

Sanna Piuva, Näkövammaisten liitto ry, p. 0500 210 568


Tulevia tapahtumia ja tärkeitä päivämääriä

Maaliskuu 2019
* 12.3. Maailman glaukoomapäivä

Huhtikuu 2019
* 24.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Toukokuu 2019
* 16.5. Saavutettavuuspäivä

Kesäkuu 2019

Heinäkuu 2019

Elokuu 2019

Syyskuu 2019
* ICT-päivät
* Kv. retiniitikon päivä (syyskuun 3. lauantai)

Lokakuu 2019
* 10.10. Maailman näköpäivä
* 15.10. Valkoisen kepin päivä

Marraskuu 2019
* 7.–9.11. Apuvälinemessut
* 10.–17.11. Sokeain viikko

Joulukuu 2019
* 3.12. Kv. vammaisten päivä
* 13.12. Lucian päivä