Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin. Uusin Verkkoseita on luettavissa osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita. Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 2 / 11.1.2021

 

1. KEVÄTKOKOUKSEEN TULEVAT JÄSENALOITTEET LÄHETETTÄVÄ TAMMIKUUN LOPPUUN MENNESSÄ

Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti jäsenen on saadakseen jonkin asian kevätkokouksen käsiteltäväksi jätettävä asiansa kirjallisesti hallitukselle ennen tammikuun loppua.

Mikäli haluat jonkin asian käsiteltäväksi kevätkokoukseen, lähetä se sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai kirjeitse osoitteeseen:

Lapin Näkövammaiset ry
PL 33
96101 ROVANIEMI

Kevätkokouksen päivämäärää tai paikkaa ei ole vielä päätetty.

 

2. TOIMINTAA KUNNITTAIN: PAIKALLISKERHOJEN ILMOITUKSIA

 

INARI-UTSJOKI

14.1. torstaina kello 13-15.00 vuoden 2021 ensimmäinen tapaaminen Sairaalantie 5 seurakunnan kokoustilassa. Tule mukaan! Noudatetaan turvallisuusohjeita!

POSIO

Posion kerho kokoontuu seurakuntatalon yläkerrassa torstaina 21.1. klo 11-13. Huomaa muuttunut viikonpäivä ja kellonaika. Tervetuloa!

 

3. ROVANIEMEN KAUPUNGIN ALLASJUMPPA- JA RATAVUOROT KEVÄÄLLÄ 2021

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja omatoiminen ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:

Ohjattu Allasjumppa tiistaisin 2.2. - 13.4. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajana Kaisa Kangas.

Ratavuoro perjantaisin 5.2 - 16.4.klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Allasjumppa maksetaan ohjaajalta saatavalla laskulla. Ratavuoro laskutetaan kauden jälkeen. Lisätietoa toimistolta.

 

4. ROVANIEMEN KAUPUNGIN YHTEISET LIIKUNTAVUOROT 2021

Liikuntapalvelut järjestää erityisyhdistysten väelle viikottaisia liikuntaryhmiä. Ryhmät ovat kaikille erityisyhdistysten jäsenille avoimia.

Istumalentopallo

sunnuntaisin klo 17 - 19 Ounasvaaran koulun sali. Vuoro jatkuu 10.1.2021 Yhdyshenkilö Leena Rusanen puh. 041 4337458. Maksuton

VireLavis

Tule mukaan tanssimaan tiistaisin klo 11.30 - 12.30. Paikka Uimahalli Vesihiisi, musiikkiliikuntasali, Nuortenkatu 11. Toiminta jatkuu ti 12.1.2021. Ohjaajana toimii Tarja Hänninen. Maksuton

Vire-Lavis on sovellettu versio henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen.

Keilaus

maanantaisin klo 14 - 15 keilahalli Santasport, Hiihtomajantie 2. Omavastuu 5 €, joka maksetaan keilahallin kassalle. Vuoro alkaa ma 11.1.2021 ja kestäen 26.4.2021 asti. Omatoiminen.

Mukavaa Joulun odotusta ja Hyvää Uutta Vuotta 2021!

Terveisin, Katriina Merkkiniemi

 

5. ROVANIEMEN KOKEILU ILMAISESTA JOUKKOLIIKENTEESTÄ KULJETUSPALVELUASIAKKAILLE JATKUU VUODEN 2021 LOPPUUN

Rovaniemen kaupunki on jatkanut viime vuonna alkanutta kokeilua kuljetuspalveluasiakkaiden ilmaisesta joukkoliikenteestä vuoden 2021 loppuun.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että nykyiset Matkapalvelukeskuksen asiakkaat voivat käyttää Rovaniemen paikallisliikennettä eli Linkkaria maksutta. Huomaa, että avustaja pääsee ilmaiseksi vain silloin, kun vammaisella on EU:n vammaiskortti ja siinä avustajaan oikeuttava A-merkintä.

Oikeus maksuttomaan kuljetukseen saadaan hankkimalla Waltti-kortti kaupungin Osviitta-palvelupisteestä entisen Anttilan tiloista Rinteenkulmasta. Korttia hakiessa mukana täytyy olla nykyinen Matkapalvelukeskuksen kuljetuspalvelukortti (eli kortti jota näytetään taksinkuljettajalle) ja henkilöllisyystodistus.

Kortti täytyy ladata puolivuosittain, eli viime vuoden keväällä hankittu kortti täytyy käydä Osviitassa lataamassa.

 

6. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA 1/2021

Kuntoutus-Iiris huomioi korona-aikana turvallisuudestasi

Näkövammaisten aikuisten ja lasten yksilölliset kuntoutusjaksot Iiriksessä toteutuvat koronatilanteesta huolimatta.

Koronatilanne huomioidaan Kuntoutus-Iiriksessä siten, että jokaiselle kuntoutujalle tarjotaan maskit ja/tai visiirit. Kaikki Kuntoutus-Iiriksen työntekijät käyttävät maskeja kaikissa asiakastapaamisissa.

Huomioimme toiminnassamme annetut viranomaisohjeet. Emme järjestä esimerkiksi yli 10 hengen ryhmätilanteita. Jos ohjeet tiukentuvat entisestään, otamme ne viipymättä huomioon kuntoutustoiminnassamme.

Pidämme huolta turvaväleistä ja meillä on käytössä käsidesi. Majoitus järjestetään yhden hengen huoneissa, ja kaikissa tiloissamme on korona-aikana tehostettu siivous.

Ruokailussa huomioimme korona-ajan käyttämällä kertakäyttöisiä käsineitä ja huolehdimme turvavälit. Kuntoutujien käytössä olevassa Antell-ravintolassa istumapaikat on järjestetty siten, että turvavälit säilyvät.

Ruuan saa tarvittaessa tarjoiltuna pöytään. Lisäksi ruokailuajat on porrastettu.

Meillä on matala kynnys siinä, että kuntoutustyöntekijämme jäävät pienistäkin oireista kotiin. Työntekijöitä testataan paljon.

Kela tekee koko ajan myönteisiä päätöksiä näkövammaiskuntoutukseen

Kelan myöntämän vaativan kuntoutuksen kuntoutuspäätös on voimassa vuoden. Jos kuntoutuspäätös on umpeutumassa koronatilanteen vuoksi, voi puhelimitse sopia Kelan kanssa päätökseen jatkoaikaa.

Kelan myöntämä harkinnanvarainen kuntoutuspäätös on voimassa 1,5 vuotta päätöksestä ja

myös näihin maksusitoumuksiin Kela on antanut joustavasti jatkoa.

Tällä hetkellä Iiriksessä aikuisten yksilöllisessä kuntoutuksessa on hyvin tilaa uusille kuntoutujille. Hakuprosessi kuntoutukseen on seuraavanlainen:

1. Tarvitset lääkäriltä B-lausunnon tai terveydenhuollossa tehdyn kuntoutussuunnitelman. Täytä Kelan kuntoutushakemus, johon perustelet tämän hetken kuntoutustarpeitasi. Niitä voivat olla esim. tietotekniikan tai puhelimen käytönohjauksen tarpeet, liikkumistaitoon tai muihin arkielämän taitoihin liittyvät tarpeet, myös psyykkisten voimavarojen ja vertaistuen saaminen voi olla sinulle tärkeää. Lomakkeeseen voit esittää kuntoutuspaikkatoiveenasi Kuntoutus-Iiriksen. Lopuksi toimita hakemuksesi Kelaan.

2. Kun Kela tekee päätöksen, tulee tieto sekä sinulle että Kuntoutus-Iirikseen.

3. Noin 2 vkon sisällä Kelan päätöksestä Iiriksestä otetaan yhteys kuntoutujaan puhelimitse. Tuolloin sovitaan kuntoutuksen aloitusjakson ajankohta. Puhelimessa keskustellaan kuntoustutarpeistasi ja kuntoutuksesi sisällöistä. Tämän jälkeen saat Iiriksestä kutsukirjeen.

4. Kuntoutus-Iiriksestä sinulle lähetetään ns. Covid-kirje, jossa kerrotaan kuinka Iiriksen kuntoutusjaksolla huolehditaan turvallisesta kuntoutuksesta koronatilanne huomioiden.

5. Muutama viikko ennen ennen kuntoutusjakson alkamisajankohtaa Kuntoutus-Iiriksen omaohjaajasi soittaa sinulle. Silloin kerrataan kuntoutusjakson ohjelmaa, käydään läpi käytäntöön liittyviä asioita ja mieleen nousseita kysymyksiä vaikkapa ruokailuun, yöpymiseen, terveydenhoitoon tai muutoin turvallisen kuntoutuksen toteutumisen mahdollistamiseksi. Aiemmin saapuneessa kutsukirjeestä löytyy Iiriksen kuntoutuksen yhteystiedot. Voit aina olla yhteydessä, jos tulee kuntoutukseen liittyviä viimehetken kysymyksiä.

Tällä hetkellä Iirikseen pääsee nopeasti, tarvittaessa alle kuukauden sisällä siitä, kun myönteinen kuntoutuspäätös on saapunut.

Näkövammaisille suunnattu kuntoutus sisältää kuntoutujan arkipäivässä tarvitsemien taitojen harjoittelua kuntoutujan tarpeiden mukaan.

Kuntoutusjaksolla on ryhmä- ja yksilöohjelmaa sekä vertaistukea. Kuntoutusviikon ohjelmassa on mm. tietotekniikkaa, liikkumistaitoa, keittiötaitoihin ja pyykkihuoltoon liittyvää harjoittelua, liikuntaa ja psyykkistä tukea kuten psykologin yksilö- tai ryhmätapaamisia. Monet harjoitteet keskittyvät korvaavien aistien hyödyntämiseen, kuten tuntoaistin harjoitteluun.

Näkövammaisille suunnattu kuntoutus sisältää paljon toiminnallisia harjoituksia, joiden tavoitteena on auttaa sopeutumaan näkövamman kanssa elämiseen.

Vertaistuellisten ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten tarkoitus on vahvistaa näkövammaista kuntoutujaa toteuttamaan omassa arjessaan niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä.

Tavoitteenamme on, että kuntoutuksen päätyttyä asiakkaalla on tunne että pystyy tekemään itsenäisemmin asioita joita on halunnut.

Korona-aikana saapuminen Iirikseen

Kela on myöntänyt koronan aikana useissa tapauksissa kuntoutujalle mahdollisuuden saapua kuntoutukseen Kela-taksilla suoraan kotiovelta Kuntoutus-Iirikseen ja takaisin.

Luvan taksin käyttöön kuntoutuja on saanut ottamalla yhteyttä Kelaan. Kela-taksi ei yhdistele

korona-aikana asiakkaita.

Huomioithan, että jos sinulla on vaikeuksia käyttää julkisia kulkuvälineitä näkövammasi vuoksi, voit silloin pyytää toistaiseksi voimassaolevaa todistusta erityiskulkuneuvoilla (esim. taksi) tehtyihin matkoihin.

Tällöin terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi tilanteesi ja täyttää sitä varten SV 67-todistuksen matkakorvausta varten toistaiseksi voimassaolevana. Terveydenhuollon ammattilainen tässä tapauksessa voi olla esimerkiksi kuntoutusohjaaja tai sairaanhoitaja.

Jos sinulla on voimassaoleva kuntoutuspäätös, muttei Kela-taksiin oikeuttavaa SV67-todistusta – voit olla taksinkäyttöön liittyen yhteydessä joko Kelaan tai omaan kuntoutusohjaajaasi kuntoutusmatkasi Kelataksioikeuden selvittämistä varten.

Lähteet:

Kuntoutus-Iiris www.nkl.fi/fi/kuntoutus- Ulkoinen linkki

www.kela.fi/kuntoutus- Ulkoinen linkki

 

7. MARRASKUUN LUONTOVISA

Marraskuun luontovisan oikea vastaus oli hömötiainen tai hömötintti. Vastauksia sain kahdeksalta henkilöltä, jotka kaikki vastasivat oikein. Toimistolla Jarno toimi arvonnan valvojana ja onni suosi tällä kertaa Paavo Konttajärveä Pellosta, onnittelut Paavolle. Palkintona lähtee lautasliinapaketti postitse. Joulukuun ääniseidasta löytyy uusi tunnistettava eläin luontovisassa. Tammikuussa katson taaas vuoden ahkerimmin vastauksia antaneen, jolle lähtee yllätyspalkinto.

Oikein Hyvää Joulua kaikille visan ystäville ja parempaa vuotta 2021


 

8. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 20.1. ja 3.2.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraavat kokoontumiset 20.1. ja 3.2. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

 

9. MIESTEN RUOKAPORUKKA ROVANIEMELLÄ 27.1.

Vuoden ensimmäinen kokoontuminen keskiviikkona 27.1. klo 18 Cafe & Bar 21:ssa (Rovakatu 21). Ruokalistaan voi tutustua etukäteen osoitteessa www.cafebar21.fi- Ulkoinen linkki

Miesten ruokaporukka on tarkoitettu vain miehille. Mukaan voi ottaa miespuolisen avustajan. Ryhmän ajatuksena on käydä yhdessä syömässä eri ravintoloissa ja keskustella vapaasti. Jokainen maksaa oman laskunsa.

Pöytävarauksen vuoksi ilmoittautumiset 25.11. mennessä: Jari Ruotsalainen, puh. 0400 184 102.

 

10. MINUN NÄKÖINEN MIELI – RINGISSÄ ON ILO OLLA

Minun näköinen mieli -hanke toivottaa hyvinvoivaa alkanutta vuotta!

Tarjoamme vuoden alkuun kymmenen minuutin tietoiskun puhelinringeistä. Mistä on kysymys? Olisiko puhelinrinki myös sinun juttusi?

Pääset jyvälle kuuntelemalla haastattelun, jossa kaksi osallistujaa kertoo kokemuksistaan. Ensimmäisenä hankekoordinaattori Jutta haastattelee Marjuskaa, joka on ollut puhelinringeissä osallistujan roolissa. Toisena haastattelussa on Mikael, joka on toiminut yhden puhelinringin kokoonkutsujana. Pääset kuuntelemaan keskustelut Youtubesta tämän linkin takaa: https://www.youtube.com/watch?v=9U9IfbwguzQ&feature=youtu.be- Ulkoinen linkki.

Terkuin Jutta Saanila & Laura Tolkkinen

 

11. MINUN NÄKÖINEN MIELI -HANKE: NUORTEN PUHELINRINKI

Minun näköinen mieli -hankkeelle on esitetty toive, että myös nuoret saisivat oman puhelinringin. Toive toteutuu.

Nuorten puhelinrinki on tarkoitettu 13–19 -vuotiaille nuorille ympäri Suomea. Rinki kokoontuu 5 kertaa, on tunnin pituinen ja luottamuksellinen.

Ryhmään mahtuu viisi nuorta ja kokoonkutsuja. Ilmoittauduthan siis pikaisesti mukaan! Jokaisella on yhtä paljon aikaa puhua. Nuoret suunnittelevat kerroille omat teemat. Rinki sisältää keskittymisharjoitteita. Rinki kokoontuu kaikille sopivana ajankohta ja alkaa, kun tarpeeksi ihmisiä on ilmoittautunut. Tule mukaan mielenkiintoiselle löytöretkelle itseesi ja toisiin!

Ilmoittautuminen: Jutta Saanila, p. 050 533 9491 tai jutta.saanila@nkl.fi

Tämä ilmoitus on myös sivuilla: https://www.silmatera.fi/toiminta/?event_id1=3619- Ulkoinen linkki


 

12. NÄKÖVAMMAISTEN OPPILAIDEN LIIKUNNAN OPETUKSESTA - ETSITÄÄN HAASTATELTAVIA

Olemme maisterivaiheen erityisopettajaopiskelijoita Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta. Teemme parhaillaan pro gradu-tutkielmaa, jonka tutkimusaiheena on näkövammaisten henkilöiden kokemukset koululiikunnasta ja siihen osallistumisesta. Toteutamme tutkimuksemme laadullisin haastatteluin ja etsimme haastateltaviksi täysi-ikäisiä näkövammaisia henkilöitä, jotka ovat osallistuneet peruskoulun liikunnan opetukseen 1990-

luvulla tai sen jälkeen. Jos olet kiinnostunut antamaan haastattelun, voit olla meihin yhteydessä aluksi sähköpostitse (osoitteet alla). Toivomme, että kiinnostuit aiheesta!

Ystävällisin terveisin ja hyvää alkanutta vuotta toivottaen,

Virpi Matsinen, virpi.matsinen@uef.fi

Riina Kokkonen, riina.kokkonen@uef.fi

 

 

13. PISTEKIRJOITUSKURSSI NÄKEVILLE ETÄNÄ

Hei kaikki pistekirjoituksesta kiinnostuneet ja sellaisten tuttavat!

Tampereen seudun työväenopisto järjestää allekirjoittaneen ohjaaman pistekirjoituskurssin näkeville etänä Teamsissa viikonloppuna 23.-24.1.2021, molempina päivinä kellonaika 10.00-12.30. Lisätietoja minun lisäkseni saa Tampereen seudun työväenopiston sivuilta, mitä kautta voi myös ilmoittautua.

Kurssi on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille näkeville maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Aiempaa kokemusta pistekirjoituksesta ei tarvita, mutta toki tervetulleita ovat pisteitä ennestään osaavat. Kurssi sopii erityisen hyvin näkövammaisten parissa työskenteleville tai näkövammaisten läheisille. Tätä tietoa saa mieluusti välittää eteenpäin.

Lisätiedot

Susanna Hannu
pistekirjoitusohjaaja
Puh. 044 235 4439
S-posti: susanna.hannu@gmail.com

 

14. YHDISTYKSEN KOTISIVUT OVAT UUDISTUNEET

Yhdistyksen kotisivut osoitteessa www.lapinnakovammaiset.fi- Ulkoinen linkki ovat uudistuneet. Uudet sivut ovat ulkoasullisesti ja toiminnoiltaan samanlaiset kuin Näkövammaisten liitolla osoitteessa www.nkl.fi- Ulkoinen linkki. Sivut toimivat aikaisempia paremmin myös mobiililaitteilla.

 


Sivu päivitetty