Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin. Uusin Verkkoseita on luettavissa osoitteessa: http://www.lapinnakovammaiset.fi/verkkoseita. Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 8 / 22.2.2021

 

1. PERUTTUJA TAPAHTUMIA ROVANIEMELLÄ, INARISSA JA POSIOLLA KORONAN KIIHTYMISVAIHEEN VUOKSI

Lapin sairaanhoitopiiri siirtyi 19.2. koronan kiihtymisvaiheeseen. Useat kunnat ovat tiukentaneet kokoontumisiin liittyviä ohjeitaan.

mm. Rovaniemi, Inari ja Posio suosittelevat aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä kolmeksi viikoksi 22.2. - 14.3.

Rovaniemeltä peruuntuu viikoittainen allasjumpat ja ratavuoro, käsityökerho ja miesten ruokaporukka 24.2. ja tietovisakerho 3.3.

Myös Inariin ja Posiolle maaliskuulle suunnitellut kerhot peruutetaan.

Lisätietoa kuntien nettisivuilta.

 

2. KOLARIN NÄKÖVAMMAISTEN KERHO 17.3.

Kolarin kerho kokoontuu keskiviikkona 17.3.2021 klo 10-14 Kolarin seurakuntakodilla osoitteessa Pappilantie 4. Lämpimästi tervetuloa!

 

3. ETÄVIRIKEKERHO 23.3.

Virikekerho etänä ti 23.3. klo 14-15.30

Virikekerhon ideana on jakaa vertaistukea ja vinkkejä arkeen. Kerho toimii vapaamuotoisesti osallistujien toiveiden mukaan. Ensimmäisellä kerralla aiheena on lukuvinkit ja kirjallisuus. Samalla sovitaan seuraavan tapaamisen aika ja aihe.

Tapaamisalustana käytämme Microsoft Teamsia. Kaikki ovat tervetulleita ja voit osallistua joko ilmaiseksi tietokoneella tai älypuhelimella, tai tavallisella puhelimella puhelun hinnalla. Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641 viimeistään 21.3.

Jos tekniikka tai oma osaaminen epäilyttää, ota yhteyttä tietotekniikkapalvelun Harriin (ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi, puh. 044 3222 588) niin selvitetään mahdolliset yhdistämisongelmat.

 

4. SOLARIS-LOMAT RY – NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN TUETUT LOMAT 2021

Solaris Lomat ry järjestää Veikkauksen tuotoilla tuettuja lomia näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa.

Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Tuettu loma voidaan myöntää joka toinen vuosi. Lomaa on mahdolista hakea yksin, puolison, ystävän tai avustajan kanssa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

5vrk:n mittaiseen lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneissa, täysihoidolla.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat. Omavastuu on 60 euroa/henk.

Täytä hakemus huolellisesti!!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella, joten kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Mainitse näkövammastasi. Lomalaisten valinnassa otetaan huomioon myös liikuntarajoitteet ja sairaudet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä joko sähköinen tai paperillinen lomahakemus. Lomahakemuksen täyttämisessä sinua auttaa alueyhdistyksen Järjestösihteeri Jukka Loijas. Hakemus tulee palauttaa kolme kuukautta ennen loman alkua.

Huom. Jos olette hakemassa Hyvinvointilomat ry:n ja Lapin Näkövammaiset ry;n järjestämälle Nero-kurssille, joka olisi tarkoitus pitää elo-syyskuun vaihteessa Sallan Lomakodilla, niin hakea voi vain toiseen. Nero-kurssista ja hakuohjeista tulee myöhemmin lisätietoa.

Postita hakemus osoitteella Solaris-Lomat, Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki.

Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua, kirjeen mukana on lasku omavastuun maksamista varten.

Hakemuksia saa myös:

Lapin Näkövammaisten toimistolta, p. 0400146641

www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki sähköinen ja tulostettava hakemus Solaris-lomista solaris@solaris-lomat.fi tai p. 0438243095

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat vuodelle 2021:

Kylpylähotelli Sani 23.-28.5 Kalajoki
Lehmirannan lomakeskus 28.6-3.7 Salo
Koivupuisto 16.-21.8 Ylöjärvi
Hotelli Kivitippu 5.-10.9 Lappajärvi
Vesileppis 10.-15.10 Leppävirta
Imatran Kylpylä 7.-12.11 Imatra
Lohja Spa & Resort 21.-26.12 Karjalohja

Terveisin;

Lapin Näkövammaiset ry
Järjestösihteeri
Jukka Loijas
0400146641

 

5. HELMIKUU ON KUNTOKUU

Suomen Paralympiakomitea / Lapin Näkövammaiset ry tiedottaa:

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea ovat yhdistyneet 1.1.2020 alkaen ja uuden urheilun kattojärjestön nimi on Suomen Paralympiakomitea.

Helmikuussa liikutaan ja kuntoillaan jälleen urakalla, sillä kuukausi on nimetty Kuntokuuksi.

Tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan ja seuraamaan omaa liikkumista. Kuntokuu kannustaa harrastamaan monipuolista kunto- ja hyötyliikuntaa, sekä seuraamaan omaa liikkumista. Liikkua voi yksin tai porukassa ja kuka tahansa liikunnan tasosta riippumatta voi osallistua.

Kuntokuun aikana omat liikuntasuoritukset voi merkata kuntokorttiin. Perinteisen paperisen kuntokortin voit tilata Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksesta, tai pyytää oman kuntasi kerhoaktiiveilta. Voit täyttää kuntokortin myös sähköisessä muodossa uusitulla Kuntokuu-sivustolla osoitteessa www.kuntokuu.fi- Ulkoinen linkki

Sähköisen kuntokortin täyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja saavutettavaksi. Jokainen sähköisen kuntokortin käyttäjäksi rekisteröitynyt osallistuu automaattisesti Kuntokuu-arvontaan, josta voi voittaa hienoja palkintoja. Kuntokuu-sivustolla voi seurata myös erilaisista lähtökohdista liikuntaa harrastavien kirjoittajien blogeja ja bongata liikuntavinkkejä Kuntokuun aikana.

Perinteiset paperiset kuntokortit voi palauttaa Lapin Näkövammaiset ry:lle 15.3.2021 mennessä. Oman kahviarvontamme jälkeen palautuneet kuntokortit lähetetään edelleen osallistumaan myös valtakunnalliseen arvontaan.

Lisätiedot ja materiaalitilaukset: Lapin Näkövammaisten palvelukeskus, p. 0400 – 146 641 (ma-to klo 10-14) tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi

Kuntokorttien palautukset: Lapin Näkövammaiset ry, PL 33, 96101 Rovaniemi

Liikuttavin terveisin, Jukka Loijas

 

6. OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA - KORONAROKOTUKSET

Koronarokotukset ovat käynnissä Suomessa. Rokotukset etenevät THL:n kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita tutkiva ja hoitava terveydenhuollon henkilöstö. Myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat kuuluvat ensimmäisinä rokotettaviin. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille henkilöille. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitetusti, ja siksi rokotteita on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille kohderyhmille.

Laajempi henkilökunnan ja väestön rokottaminen voidaan aloittaa arviolta keväällä 2021.

Paikkakuntien omat koronarokotustiimit arvioivat alueellista rokotusaikataulua ja etenemistä päivittäin alueellinen väestörakenne ja riskiryhmät huomioiden. Ikäihmisiä rokotetaan aluksi kontrolloidusti rokoteryhmän arvioimassa järjestyksessä vähäisen rokotemäärän vuoksi. Oma kuntasi tiedottaa, kun laajemmat väestön ajanvaraukset rokotuksille ovat mahdollisia ja ohjeistaa, miten voit varata ajan rokotukseen.

Muistilista rokotusta odottavalle:

Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.
Rokotukset tullaan järjestämään niille varatuissa pisteissä.

Aikataulut täsmentyvät. Rokotusaikatauluista tiedotetaan paikallismedioissa, kuten lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja ikääntyneitä tiedotetaan myös kirjeitse.

Näkövammaisten liitto tekee työtä koronavirusrokotteisiin tehtävien taksimatkojen puolesta

Kela ei korvaa ennaltaehkäisevään hoitoon tehtyjä matkoja, esimerkiksi rokotusmatkoja. Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto esittävät, että sosiaali- ja terveysministeriö säätää koronavirusrokotteisiin tehtävät taksimatkat korvattavaksi niille vaikeasti toimintakyvyltään rajoittuneille kansalaisille, jotka muutoin eivät kykene saavuttamaan rokotuspisteitä. Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto katsovat tämän olevan laaja-alaisesti koko yhteiskunnan edun sekä valtioneuvoston hybridistrategian mukainen toimenpide.

Hyödyllistä tietoa

THL, rokotteet ja koronavirus- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton ja Invalidiliiton lausunto- Ulkoinen linkki

 

7. MINUN NÄKÖINEN MIELI -HANKE ETSII NÄKÖVAMMAISIA PUHELINRINGIN VETÄJIÄ

Minun näköinen mieli -hanke on organisoinut vapaaehtoisten vetäjien kanssa useita puhelinrinkejä – ja järjestää edelleen. Olisiko tämä sinua kiinnostavaa toimintaa? Kuuntele alla olevasta linkistä reilu 10-minuuttinen, jossa haastatellaan Astaa, joka on toiminut puhelinringin kokoonkutsujana. Hän kertoo, miksi itse meni alun perin puhelinrinkiin ja millaista puhelinrinkiä hän tällä hetkellä vetää. Linkki haastatteluun- Ulkoinen linkki.

Kiinnostaisiko hanke sinua? Ota yhteyttä! Hankekoordinaattori Jutta Saanila, p. 09 3960 4088, jutta.saanila@nkl.fi

 

8. VIRTUAALISET HARVINAISMESSUT 26.-28.2.

Vuoden 2021 harvinaisten sairauksien päivää vietetään kokonaan verkossa. Tavoitteena on koota harvinaissairaat, läheiset, sote-alan ammattilaiset, potilasjärjestöjen ja harvinaisyhdistysten edustajat sekä kaikki asiasta kiinnostuneet tutustumaan harvinaisteemoihin ja -toimijoihin.

Harvinaiset-verkosto järjestää virtuaaliset harvinaismessut kolmipäiväisenä tapahtumana 26.-28.2.2021. Harvinaistoimijoiden ja -toimintojen esittelypisteille pääsee vierailemaan itselleen sopivana ajankohtana. Kaikkina päivinä on myös mahdollisuus keskusteluun ja kokemusten vaihtoon.

Toimintaansa esittelee lähes 70 harvinaiskentän toimijaa, mm. kaikki yliopistosairaaloiden harvinaissairauksien yksiköt. Messuilla pääsee tutustumaan myös virtuaalisairaala Terveyskylän eri taloihin, biopankkeihin ja tietenkin kymmenien harvinaisyhdistyksien ja -järjestöjen toimintaan. Retina ry on mukana yhtenä näytteilleasettajana.

Harvinaismessujen aikataulu ja ohjelma

Messujen esittelypisteet ja esityslavoilla oleva, ennalta tallennettu ohjelma on vierailtavissa koko tapahtuman ajan. Varsinainen messuohjelma toteutetaan suorana lähetyksenä perjantaina 26.2. klo 18-19:30, lauantaina 27.2. klo 14-16 ja sunnuntaina 28.2. klo 12-17.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen avaa messut perjantaina 26.2. klo 18. Lauantaina 27.2. vietetään lasten ja perheiden päivää. Sunnuntaina 28.2. ohjelmassa on teemoitettuja asiantuntijaluentoja yliopistosairaaloiden harvinaissairauksien yksiköiltä, paneelikeskusteluja ja asiantuntijahaastatteluja. Harvinaissairaat ja läheiset pääsevät ääneen kaikkina päivinä.

Harvinaismessut ovat kaikille avoimet ja maksuttomat, mutta edellyttävät rekisteröitymistä messualustalle. Julkinen linkki messualustalle sekä ohjeet rekisteröitymiseen julkaistaan osoitteessa bit.ly/Harvinaismessut2021- Ulkoinen linkki noin viikkoa ennen tapahtumaa. Tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät samasta osoitteesta. Harvinaismessuille voi osallistua kaikkina päivinä myös Facebookin kautta. Linkki löytyy mm. Retina Finland Facebook-sivulta.

Tiedon tapahtumasta välitti Retina ry:n tiedottaja Outi Lehtinen.

 

9. VIRTUAALINEN HARVINAISTEN ILTA 27.2.

Tule mukaan virtuaaliseen Harvinaisten iltaan lauantaina 27.2. klo 18 alkaen! Ohjelmaa voit seurata HARSO ry:n kotisivuilta- Ulkoinen linkki tai Facebook-tapahtumassa Harvinaisten ilta- Ulkoinen linkki.

Retina ry:n jäsen Jaana Harmainen on mukana klo 19:30 alkavassa osiossa.

Harvinaisten illan ohjelma:

klo 18.00 Harvinaisten illan aloitus

Illan avaa HARSO ry:n puheenjohtaja Katri Asikainen. Kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasian yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen esittää tervehdyksensä.

klo 18.30 Kun diagnoosin saamisessa kestää

Kuulemme harvinaissairaita ja -vammaisia, joiden diagnoosin saamisessa on kestänyt normaalia kauemmin. Minkälainen on ollut pitkä tie diagnoosin saamiseen ja toisaalta mitä olisi voitu tehdä toisin? Juontajana Katri Asikainen ja Hannu Savolainen.

klo 19.30 "Sitten kun jotain tulee"

Keskustelua sairauden, vamman tai oireyhtymän seurannan tarpeellisuudesta ja tärkeydestä. Juontajana Katri Asikainen ja keskustelemassa retinitis pigmentosaa sairastava Jaana Harmainen. Seurannan tärkeys perinnöllisen verkkokalvon rappeuman osalta on tärkeää, koska sairaus etenee yksilöllisesti. Potilaan oma arvio näkökyvystään ei aina osu yksiin tutkimusten kanssa eikä siten myöskään tarvittava apu ole saatavilla oikea-aikaisesti.

klo 21.00 Opiskelua harvinaisena

Keskustelemme kolmen eri vaiheessa opiskelutaivaltaan olevan nuoren naisen kanssa siitä, millaista on opiskella harvinaissairaana tai -vammaisena. Mukana Noora Carlson, Sara Väisänen ja Sanna Larke.

Noora on peruskouluaan päättävä 17-vuotias oululaisnuori. Hän suunnittelee lastenhoitajan opintoja Järvenpään seurakuntaopistolla. Nooralla on 22q11 mikrodeleetio. Harvinaisten illassa Noora kertoo äitinsä Anun kanssa tulevaisuuden suunnitelmistaan ja miten 22q11 mikrodeleetio on vaikuttanut hänen opiskeluihinsa.

Saran suunnitelmissa oli graafikon ammatti, mutta vuonna 2017 lyhytkasvuisuuden aiheuttamien komplikaatioiden seurauksena tullut neliraajahalvaus muutti tulevaisuuden suunnitelmat. Vuoden 2021 alusta lähtien pyörätuolilla liikkuva Sara on opiskellut tutkinto-opiskelijana tradenomiksi Haaga-Heliassa Helsingissä. Tule kuuntelemaan Saran tarina periksiantamattomuudesta kun vammautuminen lyö kapuloita rattaisiin.

Sannalla on harvinainen ehler-danlosin oireyhtymä. ”Muut miettii mihin haluaa mennä, mä mietin mihin mä voin mennä.” Vaihtoon lähtiessä Sanna punnitsi kohteita eri kulmasta kuin opiskelijat yleensä. Tule mukaan HARSOn Harvinaisten iltaan kuuntelemaan, kun Sanna kertoo korkeakouluopinnoistaan ja mitä kaikkea piti punnita vaihtoon lähtiessä.

Lisätiedot: Harvinaisten ilta | Harso ry- Ulkoinen linkki

 

10. ROVANIEMEN SOVELTAVA AMMUNTA JATKUU TIISTAISIN

(Huomioi, että ryhmäharrastustoiminta on tauolla 14.3. asti)

Rovaniemen soveltava ammunta jatkuu tiistaisin klo 14.15 - 17 Lapin Ampujien tiloissa osoitteessa Alakorkalontie 5 (Ysitien Auton ja LVI Kempin välissä) Vuoro on 27.4. asti. Vuoro on maksuton ja tilat esteettömät. Tervetuloa!

Lisätietoja; Kari Nevala puh. 040 5624893.

 

11. KÄSITYÖPÄIVÄ ROVANIEMELLÄ 31.3.

Lapin näkövammaiset ry järjestää käsityöpäivän Rovaniemellä, Lapin Näkövammaiset ry:n palvelukeskuksessa, osoitteessa Maakuntakatu 12, keskiviikkona 31.3., klo 10.00 - 15.00. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille henkilöille. Päivään osallistuminen ei edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.

Ohjauksessa voit valmistaa langasta tupsuja tai rottingista pienkoreja.

Materiaalit edellä mainittujen tuotteiden valmistamiseen löytyvät paikanpäältä. Myös jokin muu käsityö voi olla mukanasi.

Käsityöpäivän osalta omavastuuhinta on 10 € henkilöltä, sisältäen lounaan, päiväkahvit ja matkakulut. Ilmoittautumiset perjantaihin 26.3. mennessä, puhelimitse palvelukeskukseen numeroon 0400 - 146 641 tai Annelle numeroon 044 - 3612774. Muista ilmoittaa mahdollinen erityisruokavaliosi.

Olet sydämellisesti tervetullut viettämään päivää kanssamme, terveisin Anne.

 

12. TYÖTÄ TARJOLLA NÄKÖVAMMAISTEN LIITOSSA

Näkövammaisten liitto etsii keikkatyöhön lastenohjaajaa. Lisäksi meille voi hakea suorittamaan siviilipalveluksen. Lue lisää alta.

Kuntoutus-Iiris etsii lastenohjaajia keikkatyöhön

Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiris etsii lastenohjaajia keikkatyöhön.

Järjestämme kuntoutusta näkö- ja monivammaisille lapsille ja heidän perheilleen Helsingin Itäkeskuksessa. Kuntoutus toteutetaan yleensä viiden vrk:n jaksoissa maanantaista perjantaihin noin joka toinen viikko. Lastenohjaajan työpäivän pituus on noin seitsemän tuntia noina päivinä.

Etsimme lapsiin suuntautuneita lähihoitajaopiskelijoita, toimintaterapeuttiopiskelijoita, jo ammattiin valmistuneita tai vakituisen työuransa päättäneitä henkilöitä.

Tarjoamme mielenkiintoista ja kehittävää työtä lasten parissa, mukavan työtiimin ja erinomaisen työskentely-ympäristön Iiris-keskuksessa.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää tai laita hakemus:

seija.viitanen@nkl.fi
p. 09 3960 4431
Kuntoutus-Iiris / Seija Viitanen, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Suorita siviilipalveluksesi meillä

Näkövammaisten liitto ry hakee kahta siviilipalvelushenkilöä työskentelemään Iiris-keskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa aamu- ja iltavuorossa. Työhön kuuluu näkövammaisten avustamista mm. ruokalassa, asiakkaiden juoksevien asioiden hoitamista, osallistumista lasten ohjelmien toteuttamiseen ja pienimuotoisia siivous- ja huoltotöitä.

Siviilipalvelushenkilöltä edellytetään yhteistyökykyä, palvelualttiutta, oma-aloitteellisuutta ja reipasta asennetta työhön. Aiempaa koulutusta sosiaali- ja hoitoalalta ei vaadita, mutta se katsotaan eduksi työnhaussa. Annamme työn alkaessa koulutusta mm. näkövammaisuudesta.

Palveluspaikka tarjoaa tarvittaessa asunnon ja ateriat palveluspaikalla.

Ota rohkeasti yhteyttä ja hae mielekkääseen työhön mukavassa porukassa!

Ota yhteyttä:

seija.viitanen@nkl.fi
p. 09 3960 4431
asiakaspalvelu- ja majoituspäällikkö Seija Viitanen / Näkövammaisten liitto ry


Sivu päivitetty