Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 37 / 13.9.2021

 

 

​1. TORNION KERHO 14.9.

Vihdoinkin pääsemme aloittamaan toimintaa.

Vesijumpat alkavat torstaisin Saarenvireessä klo 10.45, tule ajoissa paikalle, että ehdit peseytyä. Kerhot alkaa myös pyörimään entiseen tapaan Meäntalolla Vapaudenkatu 19 kuukauden toinen tiistai klo 15-17, aloitamme 14.9. Suunnitellaan tulevaa ja varmasti porinaa riittää miten kelläkin on tauon aikana mennyt. Tervetuloa myöskin uudet ihmiset joukkoomme.

Terveisin Leena ja Anneli.

 

​2. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 15.9.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 15.9. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​3. YLEISÖTILAISUUS IVALOSSA PE 17.9. KLO 13-15

Ivalon Osallisuuskeskus Ainolassa (Petsamontie 9) järjestetään yleisötilaisuus otsikolla "Kun näkö heikkenee - tietoa näkemisestä ja näkövammoista".

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille näköön ja näkövammaisuuteen liittyvistä asioista kiinnostuneille.

Tilaisuuden vetää Lapin Näkövammaisten vastaava ohjaaja Juho Hiltunen. Ota yhteyttä etukäteen mikäli haluat henkilökohtaista tapaamista ennen tai jälkeen tilaisuuden.

 

​4. KEMIN KERHO 20.9.

Ma 20.9. klo 13 kerho Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28, NKL:n vanhustyönasiantuntija Sanna Piuva ja VTKL:n korjausneuvoja.

NKL:n vanhustyönasiantuntija Sanna Piuva on tavattavissa Annantuvalla ma 20.9. klo 11-13 ennen kerhoa.

Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään ajankohtaisia asioita!

 

​5. SODANKYLÄN KERHO 20.9.

Sodankylän näkövammaiset vierailevat maanantaina 20.9. klo 12 alkaen Sopukan ulkotreenipuistossa, joka sijaitsee Sopukan takapihalla, os. Karistamontie 4. Siellä ohjaajana toimii Ismo Kokkoniemi. Kahvitellaan Sopukan kahviossa treenin jälkeen. Ja huomioikaa kelin mukainen vaatetus. Tervetuloa!

Terveisin, Minna

 

​6. YLITORNION KERHO 20.9.

Ylitornion näkövammaisten kerho Karemajoilla maanantaina 20.9.2021 alkaen kello 12. Syömä, porisema ja suunitelhaan toimintaa. Terveisin Juhani.

 

​7. KOLARIN KERHO 22.9.

Kolarin kerho kokoontuu keskiviikkona 22.9.2021 klo 13-16 Kolarin seurakuntakodilla, Pappilantie 4. Lämpimästi tervetuloa!

 

​8. ROVANIEMEN KERHO 22.9.

Rovaniemen näkövammaisten kerhopäivä keskiviikkona syyskuun 22 päivä klo 13.00 Maakuntakatu 12 näkövammaisten toimintakeskuksessa. Suunnitellaan syksyn tapahtumia mm teatterissa käyntiä ym.

Muistellaan kesää ja kahvitellaan. TERVETULOA MUKAAN / Marketta ja Anja

 

​9. SALLAN KERHO 22.9.

Sallan Näkövammaisten kerho kokoontuu ke 22.9. klo 12.00 alkaen Sallan kirjastolla. Suunnitellaan syyskauden tapahtumia ja valitaan ehdokas ja varaedustaja vammaisneuvostoon.

Terveisin, Hannu.

 

​10. POSION KERHO 23.9.

Posion kerho kokoontuu torstaina 23.9. klo 11-13 seurakuntatalon yläkerrassa. Vieraana keskussairaalan kuntoutusohjaaja.

Tervetuloa!

 

​11. PELLON KERHO 27.9.

Pellon näkövammaisten kerho kokoontuu ma 27.9. klo 13-15 Vihreällä pysäkillä ravintola Grannissa.

Tervetuloa!

 

​12. MIESTEN RUOKAPORUKKA ROVANIEMELLÄ 22.9.

Ruokaporukka kokoontuu 22.9. klo 18 ravintola Frans & Cheriessä (Koskikatu 4). Ruokalistaan voi tutustua etukäteen osoitteessa https://www.raflaamo.fi/fi/rovaniemi/frans-cherie-rovaniemi- Ulkoinen linkki

Miesten ruokaporukka on tarkoitettu vain miehille. Mukaan voi ottaa miespuolisen avustajan. Ryhmän ajatuksena on käydä yhdessä syömässä eri ravintoloissa ja keskustella vapaasti. Jokainen maksaa oman laskunsa.

Pöytävarauksen vuoksi ilmoittautumiset viimeistään edellisenä päivänä: Jari Ruotsalainen, puh. 0400 184 102.

 

​13. LASTEN, NUORTEN JA TYÖIKÄISTEN RETKI RANUAN ELÄINPUISTOON 2.10. (PÄIVITETTY ILMOITUS)

Ranuan eläinpuiston eläimet toivottavat meidät tervetulleiksi päiväkäynnille!

Tapahtumaan on yhteiskuljetus Rovaniemeltä. Linja-auto lähtee klo 9, paluu noin klo 15. Seuraan voi liittyä myös eläinpuiston portilta.

Päivän omavastuu on 10 € / hlö. Omavastuu kattaa matkakulut, eläinpuiston pääsymaksun ja opastetun kierroksen sekä lounaan.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot 30.9. mennessä: Järjestösihteeri Jukka Loijas, puh. 0400 146 641, jarjestosihteeri@lapinnakovammaiset.fi. Maksimiosallistujamäärä on 20. Etusijalla ovat näkövammaiset lapset ja nuoret perheineen sekä työikäiset näkövammaiset.

Eläinpuiston esittely:

Ranuan Eläinpuiston uudet asukkaat ovat jääkarhu Nord ja ilvessiskokset Jakobine ja Lüsija. Kokonaisuudessaan eläinpuistossa on noin 50 pohjoista ja arktista eläinlajia ja hieman yli 150 eläinyksilöä muun muassa lintuja, pien- ja suurpetoja sekä nisäkkäitä.

Oppaan kanssa osaa eläimistä pääsee ihailemaan lähietäisyydeltä, sillä opastettuun kierrokseen kuuluu aina myös eläinten ruokinta.

Pihapiirissä olevasta Fazerin makeismyymälästä voi ostaa monenlaista jälkiruokaa tai tuliaisia. Ranuan Eläinpuistoon avattiin kesällä 2020 uusi seikkailupuisto, joka kantaa nimeä Tiger Park –Tiikeripuisto. Puiston yhteydessä on myös pienten lasten osio Farm – aktiviteettipuisto. Tiikeripuistossa Sapelihammastiikereiden reviirillä tornit nousevat korkeuksiin, tiikereiden pesään. Korkeimmat rakenteet huitelevat lähes 10 metrissä. Taitoreitillä voi harjoitella liikeratoja ja hypätä tiikerinloikkaan. Perheen pienemmät viihtyvät maatilan alueella. Maatilalla voi leikkien oppia uusia asioita maatilan töistä.

 

​14. KIRJOITTAJAKURSSI ETÄNÄ 5.10. ALKAEN

Kevään kirjoittajakurssi tekee paluun! Tämä ei ole jatkokurssi, vaan mukaan pääsee vaikka et keväällä olisi ollutkaan kurssilla.

Kirjoittajakurssilla harjoitellaan kirjoittamisen lukkojen avaamista. Tavoitteena on saada rohkaisua ja itsevarmuutta kirjoittamiseen. Kurssin tarkempi sisältö ja tavoitteet sovitaan ohjaajan kanssa ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Ohjaajana Virpi Peitso.

Kurssi toteutetaan siten, että kahden viikon välein on tapaaminen, jossa saadaan vinkkejä kirjoittamiseen ja sovitaan kirjoitustehtävän aiheesta. Tapaamisen jälkeen kurssilaiset kirjoittavat tapaamisen pohjalta tekstin, josta opettaja antaa henkilökohtaista palautetta.

Kurssin ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 5.10. klo 10 - 12. Seuraavat tapaamiset kahden viikon välein (19.10., 2.11. ja 16.11.). Kurssipäiviä on mahdollista muuttaa ohjaajan kanssa sopimalla.

Yhdistys perii kurssista 10 € omavastuun.

Tapaamisalustana käytämme Microsoft Teamsia. Kaikki ovat tervetulleita. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen ja mikrofonin, älypuhelimen tai tabletin. Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan sähköpostitse osoitteeseen toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641 viimeistään 30.9. Maksimiosallistujamäärä on 10. Ensikertalaiset ovat etusijalla, mutta muuten kurssille valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Jos tekniikka tai oma osaaminen epäilyttää, ota yhteyttä tietotekniikkapalvelun Harriin (ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi, puh. 044 3222 588) niin selvitetään mahdolliset osallistumisen esteet ja hidasteet.

 

​15. KÄSITYÖKURSSI KEMISSÄ 1.-2.11. ja 2.-3.12.2021

Lapin Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:n kanssa käsityökurssin Kemissä, Annantuvalla osoitteessa Keskuspuistokatu 28, 1.-2.11. ja 2.-3.12.2021. Kurssipäivät alkavat klo 9 ja päättyvät klo 15

Kurssilla valmistetaan rottinki- ja ekopärekoreja, sekä perinneharja Viskaa. Materiaalit löytyvät kurssipaikalta. Materiaalimaksuista jokainen kurssilainen vastaa itse.

Kurssin omavastuu on 10 €/hlö/päivä, sisältäen kahvit, lounaan ja matkakulut halvimman matkustustavan mukaan. Kurssilla on mukana yleisavustaja. Voit osallistua kaikkiin päiviin, tai vain osaan päivistä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille näkövammaisille, eikä edellytä yhdistyksemme jäsenyyttä.

Ilmoittautumiset marraskuun kurssipäiville 15.10.2021 mennessä ja joulukuun kurssipäiville 15.11. mennessä Palvelukeskukseen puhelimitse numeroon 0400-146641. Muista ilmoittautumisen yhteydessä mainita mahdollinen erityisruokavaliosi.

Anne ja Pirjo toivottavat sinut sydämellisesti tervetulleeksi nauttimaan vertaistukea, oppimaan uutta ja valmistamaan esim. joululahjoja.

 

​16. KURSSIKUULUMISIA LAPISTA

Lapin Näkövammaiset ry järjesti yhteistyössä Hyvinvointilomat ry:n kanssa neule- ja rottinkityökurssin, NeRo, Sallassa 30.8.-4.9.2021. Kurssille osallistui 14 hlöä, joista 10 näkövammaista, 2 henkilökohtaista avustajaa, 1 yleisavustaja ja 1 tulkki.

Viikon aikana valmistettiin runsaasti erilaisia tuotteita, monilla eri tekniikoilla; solmittiin makrameeta, punottiin rottinkia, neulottiin, neula- ja märkähuovutettiin, virkattiin ja monesti myös purettiin. Valmistettiin pääpantoja, seinäkoristeita, kasseja, pannunalusia, lapasia ja kukkakoreja. Kevennyksenä oli myös sanapähkinä ja vierailu Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolla. Viikko oli erittäin työntäyteinen ja antoisa.

Kiitos rahoittajille, Veikkaus ja Hyvinvointilomat ry, että mahdollistitte toiminnan!; kurssilaisille, kun jaoitte vertaistukea!; yleisavustajalle, kun hyppäsit toimesta toiseen!; Sallan Lomakodille
näkövammaisystävällisestä majoitus- ja kurssipaikasta!; keittiön emännille, kun piditte

ravitsemuksestamme huolta!; sekä ohjaajille, kun teitte työnne!

Käsityötoiminnan ylläpitäminen on tärkeää!

- Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen -

Puh. 044 - 3612 774

 

​17. SYYSKUU ON KUNTOKUUKAUSI

Mikä on Kuntokuu?

Kuntokuu on Suomen Paralympiakomitean helmi- ja syyskuussa järjestämä omaehtoisen liikkumisen seuraamiseen painottuva harrasteliikuntakampanja, johon jokainen voi osallistua liikunnan tasosta riippumatta. Tavoitteena on saada ihmiset liikkeelle eli aktivoittaa liikkumaan ja liikunnan pariin. Liikkua voi yksin tai porukassa!

Merkinnän kuntokorttiin saa vähintään 30 minuuttia kestäneestä yhtäjaksoisesta liikuntasuorituksesta. Kuntokuuhun voi osallistua kuntokortilla, johon kerätään liikuntasuorituksista merkintöjä.

Päivittäistä aktiivisuutta voi nostaa helposti myös hyötyliikunnalla. Voi kävellä portaita hissin käyttämisen sijaan tai jäädä bussista tai junasta yhtä pysäkkiä aikaisemmin ja vaikka kävellä loppumatkan. Aktiivisella liikunnalla saa parhaat tulokset kunnon kehittämiseen, mutta kannattaa aloittaa kevyellä liikunnalla.

Hyötyliikuntaa on kaikki päivittäinen liikkuminen. Mitä enemmän käyttää omaa lihasvoimaa päivittäiseen liikkumiseen, niin sitä enemmän on hyötyliikkunut. Perinteisiä hyötyliikuntalajeja ovat marjastus ja sienestys, mutta kaupunkilaisille saman asian ajaa kävely kauppaan tai töihin. Reipas siivoaminen kotona on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Mikäli siinä samalla syke nousee ja tulee hieman hiki, niin kuntokin nousee.

Täyttämällä syyskuun ajan omat liikuntakertasi kuntokorttiin ja palauttamalla kortin toimistolle 15.10.2021 mennessä osallistut arvontaan, jossa kolmelle onnekkaalle lähtee yhdistyksen puolesta kilo kahvia tai mieleisensä teelajitelman.

Osallistuneiden kesken arvotaan vielä valtakunnallisesti lahjakortteja sekä muita liikunnallisia palkintoja!

Kuntokortteja voi tilata maksutta yhdistyksen toimistolta. Kuntokorttia voit tiedustella myös kerhonvetäjältäsi, joita olemmekin jo valmiiksi heille lähettäneet.

Kuntokorttia voi täyttää myös sähköisesti osoitteessa www.kuntokuu.fi- Ulkoinen linkki

Kuntokortti-tilaukset:

LAN ry, toimisto@lapinnakovammaiset.fi, p. 0400 146 641

 

​18. SOLARIS-LOMAT RY – NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN TUETUT LOMAT 2021

Solaris Lomat ry järjestää Veikkauksen tuotoilla tuettuja lomia näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa.

Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Tuettu loma voidaan myöntää joka toinen vuosi. Lomaa on mahdolista hakea yksin, puolison, ystävän tai avustajan kanssa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

5vrk:n mittaiseen lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneissa, täysihoidolla.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat. Omavastuu on 60 euroa/henk.

Täytä hakemus huolellisesti!!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella, joten kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Mainitse näkövammastasi. Lomalaisten valinnassa otetaan huomioon myös liikuntarajoitteet ja sairaudet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä joko sähköinen tai paperillinen lomahakemus. Lomahakemuksen täyttämisessä sinua auttaa alueyhdistyksen Järjestösihteeri Jukka Loijas.

Hakemus tulee palauttaa kolme kuukautta ennen loman alkua.

Huom. Jos olette hakemassa Hyvinvointilomat ry:n ja Lapin Näkövammaiset ry;n järjestämälle Nero-kurssille, joka olisi tarkoitus pitää elo-syyskuun vaihteessa Sallan Lomakodilla, niin hakea voi vain toiseen. Nero-kurssista ja hakuohjeista tulee myöhemmin lisätietoa.

Postita hakemus osoitteella Solaris-Lomat, Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua, kirjeen mukana on lasku omavastuun maksamista varten.

Hakemuksia saa myös:
- Lapin Näkövammaisten toimistolta, p. 0400146641
- www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki sähköinen ja tulostettava hakemus
- Solaris-lomista solaris@solaris-lomat.fi tai p. 0438243095

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat vuodelle 2021:

Lohja Spa & Resort 21.-26.12 Karjalohja

Terveisin,
Lapin Näkövammaiset ry
Järjestösihteeri
Jukka Loijas
0400146641

 

​19. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

Oletko saanut kielteisen viranomaispäätöksen tai oletko tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun? Oikeuksienvalvonnan syyskuun kuukausitiedotteessa kerromme kuinka voit silloin toimia vammaispalveluiden, Kelan, terveydenhuollon tai sosiaalipalveluiden asiakkaana.

Oikaisuvaatimus kunnan vammaispalveluiden päätöksestä

Kunnan sosiaalihuollon, kuten vammaispalvelujen asiakas, voi hakea oikaisua tai muutosta

saamaansa yksilöpäätökseen, jos hän ei ole tyytyväinen päätöksen sisältöön. Sosiaalihuollon palveluja hakevilla on oikeus saada perusteltu päätös kirjallisesti. Viranhaltijan päätökseen tulee aina sisältyä oikaisuvaatimusosoitus ja oikaisuvaatimusohjeet. Sosiaalihuollon viranhaltijan (esimerkiksi vammaispalvelujen sosiaalityöntekijän) päätöksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen kunnan sosiaalilautakunnalle tai vastaavalle toimielimelle. Oikaisuvaatimus on toimitettava viimeistään kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Yleisesti katsotaan, että olet saanut päätöksen tiedoksi 7. päivänä sen postittamisesta, jolloin siis varsinainen 30 päivän valitusaika alkaa.

Oikaisuvaatimus Kelan päätöksestä

Voit varmistaa ennen oikaisuvaatimuksen tekemistä, voidaanko päätös tarkistaa Kelassa. Voit hakea tarkistusta ottamalla yhteyttä Kelaan ja kertomalla virheestä päätöksessä. Kelassa tarkistettavia tilanteita ovat selkeät virheet ja tilanteet, joissa päätös on tehty puutteellisten tietojen perusteella. Asian tarkistaminen Kelassa on nopeampaa kuin oikaisuvaatimuksen tekeminen. Jos teet valituksen kirjallisesti ja päätöksen antaja on Kela, postita valituslomake Kelaan. Jos päätöksen antaja on joku muu, esimerkiksi työpaikkakassa, toimita valitus sinne. Toimita valitus 37 päivän sisällä päätöksen postituspäivästä. Postituspäivän näet päätöksestä. Kela olettaa, että olet saanut tiedon päätöksestä seitsemäntenä päivänä postituspäivän jälkeen. Kela tarkistaa tekemänsä päätöksen ja oikaisee sen, jos päätös on virheellinen. Saat oikaistun päätöksen postitse. Jos Kelan mielestä päätöstä ei voida oikaista haluamallasi tavalla, se lähettää valituksen edelleen muutoksenhakulautakuntaan. Muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voi valittaa vakuutusoikeuteen, joka on ylin valitusaste. Saat muutoksenhakulautakunnalta ja vakuutusoikeudesta kirjallisen päätöksen asiasta.

Muistutus terveydenhuollossa

Jos olet tyytymätön julkisen terveydenhuollon tai yksityisen terveydenhuollon hoidosta tai kohtelusta, voit tehdä asiasta kirjallisen muistutuksen. Voit tehdä sen vapaamuotoisesti itse tai voit pyytää apua oman sairaanhoitopiirisi potilasasiamieheltä tai yksityisen lääkäriaseman potilasasiamieheltä. Muistutus tulee käsitellä kyseisessä terveydenhuollon yksikössä n. kuukauden sisällä ja muistutuksen tekijälle vastataan kirjallisesti. Jos olet tyytymätön saamaasi muistutuksen vastaukseen, voit viedä asian Aluehallintoviraston käsiteltäväksi kanteluna.

Muistutus sosiaalihuollossa

Sosiaalihuollon laatuun tai siihen liittyvään kohteluun tyytymätön asiakas voi tehdä muistutuksen sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle. Ennen muistutuksen tekemistä on suositeltavaa selvittää asiaa sosiaalihuollon palvelua antaneessa toimintayksikössä, jossa voidaan selvittää asiassa mahdollisesti tapahtuneita puutteita tai virheitä. Jos asiakas ei sairauden, henkisen toimintakyvyn vajavuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene itse tekemään muistutusta tai jos hän on kuollut, muistutuksen voi tehdä hänen laillinen edustajansa, omaisensa tai muu läheisensä. Muistutus tulee tehdä pääsääntöisesti kirjallisesti. Kunnan nimeämä sosiaaliasiamies avustaa tarvittaessa muistutuksen tekemisessä. Toimintayksikön tai johtavan viranhaltijan on kirjattava muistutus ja käsiteltävä se asianmukaisesti ja annettava siihen kirjallinen perusteltu vastaus kohtuullisessa ajassa muistutuksen tekemisestä, noin kuukauden sisällä. Jos olet tyytymätön saamaasi vastaukseen, voit viedä asian Aluehallintovirastoon kanteluna.

Mistä saada apua oikaisuvaatimuksen tai muistutuksen kirjaamisessa?

Sosiaaliasiamiehen ja potilasasiamiehen lisäksi me Näkövammaisten liiton alueelliset oikeuksienvalvonnan asiantuntijat voimme myös auttaa sinua silloin, kun olet tyytymätön saamaasi päätökseen tai kohteluun.

Lähteet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos- Ulkoinen linkki

Kela- Ulkoinen linkki

Valvira- Ulkoinen linkki


Sivu päivitetty