Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 19 / 10.5.2021

 

 

1. KEVÄTKOKOUS ROVANIEMELLÄ 29.5. - ILMOITTAUDU 22.5. MENNESSÄ

Tervetuloa yhdistyksen sääntömääräiseen kevätkokoukseen Rovaniemelle lauantaina 29.5.2021. Kokous järjestetään ravintola Valdemarissa, osoitteessa Jäämerentie 9, 96200 ROVANIEMI.

Kokousmateriaali on toimitettu maaliskuussa. Ota yhteyttä toimistolle, mikäli haluat kokousmaterialin uudestaan.

PÄIVÄN OHJELMA

Klo 10 – 12 Saapuminen, ilmoittautuminen, käsityömyyjäiset

Klo 12 – 13 Ruokailu pöytiintarjoiltuna

Klo 13 – 14.30 Kokous

Klo 14.30 – 15.30 Yllätysohjelma

ENNAKKOILMOITTAUTUMINEN

Koronaturvallisuuden vuoksi tapahtumaan on poikkeuksellisesti pakollinen ennakkoilmoittautuminen 22.5. mennessä.

Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle (puh. 0400 – 146 641, toimisto@lapinnakovammaiset.fi). Mainitkaa ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioistanne sekä muista toivomuksistanne kokouspäivän järjestelyjen suhteen.

OMAVASTUU

Kokouspäivän ruokailusta ja ohjelmasta peritään kokouspaikalla omavastuu 25 € / osallistuja. Omavastuu kattaa kokouspäivän ruokailun ja matkat. Pelkkään kokoukseen osallistuminen on maksutonta. Halutessasi voit maksaa omavastuun myös etukäteen ilmoittautumispäivään mennessä yhdistyksen tilille FI53 5640 0220 2402 66 viitenumerolla 2150.

Yhdistys kattaa kunniajäsenten, kerhonvetäjien ja vapaaehtoislukijoiden omavastuun.

ETÄOSALLISTUMINEN JA KORONATIEDOT

Voimassa olevan yhdistyslain poikkeuksen vuoksi kokoukseen voi osallistua myös etäyhteyksillä. Etäyhteys järjestetään Microsoft Teams -palvelun kautta, ja osallistujilla on oltava käytössään osallistumiseen tarvittavat laitteet. Samalla etäyhteydellä voi olla useita osallistujia, eli esimerkiksi kerhot voivat osallistua kokoukseen yhdeltä kerhotilassa olevalta koneelta. Kokoukseen voi osallistua myös tavallisella puhelimella soittamalla.

Mahdolliset kokoukseen liittyvät äänestykset hoidetaan puhelimitse, jolloin ääntenlaskija kirjoittaa äänestyslipun osallistujan puolesta. Jokaisella etäosallistujalla on oltava kokouksen aikana käytössään puhelin.

Mikäli aiot osallistua etäyhteydellä, mainitse siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Etäyhteydellä osallistuminen on maksutonta.

Yhdistyksen säännöt, § 8: ”Varsinainen jäsen saa käyttää äänioikeuttaan yhdistyksen kokouksessa asiamiehen välityksellä. Asiamiehen on oltava yhdistyksen varsinainen jäsen ja hänen on esitettävä päivätty valtakirja. Valtuutus koskee yhtä kokousta eikä valtakirjaa voi siirtää. Asiamiehellä voi olla vain yksi valtakirja.”

 

2. KOLARIN KERHO 12.5.

Kolarin kerho kokoontuu keskiviikkona 12.5.2021 klo 10-14 Kolarin seurakuntakodilla osoitteessa Pappilantie 4. Lämpimästi tervetuloa!

yst.terv. Tiia Helander

 

3. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 12.5.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 12.5. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​4. ETÄDIGIKERHO 18.5.

Tule mukaan tutustumaan Celian verkkosivuihin- Ulkoinen linkki! Opetellaan navigoimaan sivustolla ja miten kirjojen lainaus ja lataus hoituu. Kokoonnumme totuttuun tapaan Teamsissä tiistaina 18.5. klo 14-16.

Ilmoittautumiset 17.5. mennessä sähköpostitse osoitteeseen ttpalvelu@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse numeroon 044 322 2588.

Terveisin, Harri.

 

​5. ROVANIEMEN KERHO 19.5.

Rovaniemen näkövammaisten kerho kokoontuu keskiviikkona 19.5. klo 13 yhdistyksen toimitiloissa, Maakuntakatu 12.

Mukana järjestösihteeri Jukka Loijas kertomassa yhdistyksen kuulumisista ja kesän tapahtumista.

T. Anja ja Marke

 

​6. MIESTEN RUOKAPORUKKA ROVANIEMELLÄ 19.5.

Ruokaporukan seuraava kokoontuminen keskiviikkona 19.5. klo 18 ravintola Xiang Longissa (Koskikatu 21). Ruokalistaan voi tutustua etukäteen osoitteessa https://www.xianglong.fi/- Ulkoinen linkki

Miesten ruokaporukka on tarkoitettu vain miehille. Mukaan voi ottaa miespuolisen avustajan. Ryhmän ajatuksena on käydä yhdessä syömässä eri ravintoloissa ja keskustella vapaasti. Jokainen maksaa oman laskunsa.

Pöytävarauksen vuoksi ilmoittautumiset 17.5. mennessä: Jari Ruotsalainen, puh. 0400 184 102.

Koronan vuoksi tätä on siirretty jo kahdesti, toivottavasti tällä kertaa päästään kokoontumaan.

 

​7. SODANKYLÄN KERHO 24.5.

Sodankylän näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaina 24.5. klo 12 alkaen seurakuntatalolla. Tervetuloa!

terveisin, Minna

 

​8. SALLAN KERHO 26.5.

Sallan näkövammaisten kerho kokoontuu 26.5. klo 12.00 kirjaston parkkipaikalle linturetkelle lähtöä varten.

Käymme perinteisen retken Ruuhijoen vartta myötäilevää lenkkipolkua lintujen lauluja tunnistellen. Keitellään nokipannu kahvit ja paistellaan makkaroita jotka kerhon vetäjä hankkii.

Mukana on toivottavasti myös uusi kerholainen nimeltään Jupe.

Tervetuloa toivottelee Arja ja Hannu

 

​9. PELLON KERHO 7.6.

Pellon näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaina 7.6. klo 13 ravintola Grannissa Pellon Vihreällä pysäkillä.

Mukana Juho Hiltunen Lapin Näkövammaisista.

Tervetuloa!

 

​10. TORNION VESIJUMPPA SAARENVIREESSÄ – ILMOITTAUDU MUKAAN

Vesijumppa Saarenvireessä voisi alkaa korkeintaan 6 hengen ryhmällä. Ehtona on, että on saanut rokotuksen, maskia pitäisi käyttää paikalle tullessa.

Ilmoita, jos olet halukas ryhmään Leenalle puhelin 0400496970 tai Annelille puhelin 0400397390.

 

​11. KESÄRETKI 5.-8.7. ETUKÄTEISTIETOA

Järjestämme kesäretkeä 5.-8.7. Linja-autoretken reittinä on Posio, Kuusamo, Hossa ja Taivalkoski.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan toukokuun puolivälissä. Ilmoittautumisaika päättyy ennen juhannusta, joten seuraa tiedotteita tarkasti!

 

12. POHJOIS-SUOMEN NÄKÖVAMMAISYHDISTYSTEN YHTEISTAPAHTUMA OULAKA KEMISSÄ 20.-22.8.2021 – HUOMAA UUSI ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ

Oulaka on perinteinen Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun näkövammaisten yhteistapahtuma. Jo vuosia tapahtuman ajatuksena on ollut koota yhteen Pohjois-Suomen näkövammaisia. Aikaisempina vuosina ohjelma on ollut liikuntapainotteista. Tällä kertaa kokoonnumme historia- ja luontoretkelle merelliseen Kemiin.

Ohjelma

Huom. tarkat aikataulut selviävät myöhemmin kunhan VR julkaisee kesän juna-aikataulut.

Perjantai

- Saapuminen ja majoittuminen Scandic Kemiin. Juna Rovaniemeltä saapuu 10.48 tai 14.26.

- iltapäivällä kokoontuminen Stonehenge-patsaalle, joka on 100 m päässä Scandicin pääovelta. Opastettu kävelyretki pitkin rantakatua, jonka aikana opas kertoo rannan historiaa ja esittelee rannan palveluja. Ohitamme Mansikkanokan uimarannan ja matka jatkuu aina lumilinnalle asti, jossa vierailemme lumilinnarakennuksessa ja itse lumilinna 365:ssa.

Lumilinnassa mahdollisuus juoda lämmintä. Näissä kaikissa opas mukana.

- Illalla omaehtoista toimintaa, vaikka uimarannalla tai Herttakahvilassa asema-alueella tai voimme järjestää jotain Kemin toimitiloihin Annantuvalle tai hotellin kabinettiin.

- Buffet-illallinen noin klo 18-19. Aikataulu varmistetaan hotellilta.

Lauantai

- Aamupala

- Risteily säävarauksella: Aamulla kokoontuminen Stonehenge- patsaalle, josta kuljemme sisäsatamaan. Sieltä LEILA-laivalla laitakariin, jossa kuljemme opastetun kierroksen laitakarin historiasta. Saaresta palaamme laivalle, jossa syömme lounaan ja jatkamme matkaa Syväleton kautta Ajoksen ja Selkäsaaren maisemiin . Matkan aikana oppaamme kertoo meren käytön historiasta kautta aikojen.

10:00 lähtö Kemin sisäsatamasta
10:25 saapuminen Laitakariin
10:30 - 11:30 opastettu saarikierros (Päivi Koskela)
11:30 - 12:15 lounas M/S Leilalla kahdessa ryhmässä jos yli 24 osallistujaa)
12:30 - 13:30 saaristoristeily Syväleton ja Ajoksen edustan kautta
13:30 saapuminen Kemin sisäsatamaan
- omakustanteinen päiväkahvi Sataman krouvissa tai Sataman Kaffilassa

Iltaohjelma sama kuin perjantaina.

Sunnuntai

Juna-aikataulut eivät ole vielä selvillä. Rovaniemen juna lähtee luultavasti 13.25 tai 15.41.

Aamupalan jälkeen kokoonnumme jälleen Stonehenge-patsaalle ja lähdemme kävelyretkelle Kiikelin laavulle, jossa nautimme pientä purtavaa. Laavulla on esteetön lintutorni, josta hyvät näkymät merelle ja kaupunkiin. Siellä on myös ihana kävellä vesirajaa ja kuunnella aaltojen loisketta. Oppaamme kertoo koko matkan ajan Kiikelin historiasta. Matka n. 3-4 km edestakaisin.

Sunnuntain ohjelma elää juna-aikatauluista riippuen. Lähtökohtaisesti lounasta ei tarjota.

Omavastuu ja ilmoittautuminen

Tapahtuman maksimiosallistujamäärä on 40. Lappilaisille on varattu 13 paikkaa. Lisäpaikkoja vapautuu jos Kainuun tai Pohjois-Pohjanmaan näkövammaisten osallistujamäärä pienenee.

Osallistua voi kolmella tavalla: koko ohjelmaan yöpymisineen, ohjelmaan ilman yöpymistä tai pelkkään lauantain risteilyyn. Ilmoittautuessa koko ohjelmaan osallistujat ovat etusijalla mikäli osallistujamäärä täyttyy.

Omavastuu lappilaisilta osallistujilta ovat:
- 80 € yöpymisellä
- 50 € ilman yöpymistä ruokailuineen
- 33 € pelkkä risteily

Huomaa uusi ilmoittautumispäivä. Yöpyjille ja ruokailijoille sitovat ilmoittautumiset 20.7. mennessä, ja pelkkään päiväristeilyyn osallistuville 5.8. mennessä.

Ilmoittautumiset toimiston puhelimeen 0400 146 641 tai sähköpostitse toimisto@lapinnakovammaiset.fi

Maksu voidaan palauttaa lääkärintodistuksella, tai mikäli aluehallintovirasto, sairaanhoitopiiri tai Kemin kaupunki kieltää tai suosittelee ryhmäkokoontumisten lopettamista.

 

13. NEULE- JA KORITYÖKURSSI SALLASSA 30.8. - 4.9.2021

Lapin Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä OK-Siviksen ja Hyvinvointilomat ry:n kanssa Neule- ja korityökurssin Sallan Lomakodilla 30.8. - 4.9.2021.

Neuletyöpajan ohjaajana toimii Laila Rantanen-Timonen. Hänen ohjauksessaan pääset opettelemaan tunisialaista virkkausta, makrameeta ja makramee-korujen valmistamista. Myös aivan perinteiset virkkuu- ja neuletyöt onnistuvat.

Korityöpajan ohjaajana toimii Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen. Materiaaleina pajassa ovat ekopäre ja rottinki. Kurssin aikana opit valmistamaan pienen säilytyskorin, kassikorin tai jotain muuta oman tarpeesi mukaan. Uutena materiaalina kurssilla on nahka. Nahasta voit valmistaa itsellesi tai lahjaksi irtopalavyön.

Kurssilla on myös yleisavustaja. Hän auttaa ruokailuissa ja työskentelytilassa.

Viikon aikana voit osallistua molempiin pajoihin. Päivittäin on myös ulkoilumahdollisuus. Rantasaunan löylyissä ja Ruuhijärven vedessä on mahdollisuus rentoutua iltaisin. Viikon aikana järjestetään käynti Sallan museolla ja keilahallilla omakustanteisena.

Kurssin omavastuuhinta on yhteensä 60 € sisältäen majoittumisen kahden hengen huoneissa, täysihoidon ja lappilaisille matkakulut halvimman matkustustavan mukaan. Hinta jakautuu siten, että Hyvinvointilomat perii 50 € tuetusta lomaviikosta, ja yhdistys 10 € kurssista. Lisäksi peritään materiaalikulut tehtyjen tuotteiden mukaan.

Ilmoittautumisaika on 1.4. - 20.5. Ilmoittautumiset palvelukeskukseen puhelimitse 0400 146 641. Ilmoittautuessasi täytämme yhdessä Hyvinvointilomien lomatukihakemuksen. Kerro samalla mahdollinen erityisruokavaliosi ja kumpaan pajaan aiot kurssin aikana osallistua. Myöhästyneitä ilmoittautumisia ei oteta vastaan, sillä Hyvinvointilomat ei käsittele hakemuksia hakuajan päättymisen jälkeen.

Kyseessä on ns. tuettu loma, ja lomatukea voi saada vain joka toinen vuosi. Et siis voi hakea kurssille, mikäli olet viime vuonna osallistunut Hyvinvointilomat ry:n tai Solaris Lomat ry:n tuetulle lomalle.

Koronatilanne huomioidaan tapahtumaa järjestettäessä. Yhdistykselle tuleva osa osallistumismaksusta palautetaan osallistujille lääkärintodistusta vastaan, tai mikäli AVI, sairaanhoitopiiri tai Sallan kunta käskee tai suosittelee kokoontumisrajoituksia tai ryhmätoiminnan keskeyttämistä. Hyvinvointilomat ry:llä on oma käytäntö tuetun loman maksun palauttamisesta.

ILOA ELÄMÄÄN VERTAISTUEN JA KÄSITÖITTEN PARISSA!, toivottelee Anne ja Laila.

 

​14. WEBINAAREJA KUVAILUTULKKAUKSESTA 12.5. JA 19.5.

Webinaari kuvailutulkkauksesta - Millainen on hyvä ja hyödyllinen kuvailutulkkaus?

Näkövammaisten liitto ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelu järjestävät toukokuussa kaikille halukkaille avoimen webinaarisarjan, jossa pohditaan, millainen on hyvä kuvailutulkkauksen sisältö.

Kuvailutulkkauksella tarkoitetaan sitä, että esim. valokuvan tai piirroksen sisällöstä tarjotaan näkövammaiselle lukijalle kirjoitettu selostus - hän kun ei välttämättä pysty itse kuvan sisältöä silmillään hahmottamaan. Kuvan kuvailutulkkauksessa (tunnetaan myös nimellä tekstivastine, vaihtoehtoinen teksti ja alt-teksti) esimerkiksi selostetaan vuokaavion sisältö sanoin, kerrotaan keitä henkilöitä valokuvassa on ja mitä he kuvassa tekevät tai millainen arkkitehtitoimiston uudessa havainnekuvassa esiteltävä rakennus on. Kuvailu on siis eri asia kuin kuvan kuvateksti (engl. caption), joka usein täydentää kuvaa ja kertoo lukijalle asioita kuvan ulkopuolelta.

Useimmat ohjelmat piilottavat kuvien kuvailun verkkosivun tai dokumentin näkeviltä lukijoilta niin, että kuvailu näkyy vain näkövammaisten lukijoiden apuvälineille. Kuvien kuvailu on kuitenkin näkövammaiselle aivan välttämätöntä julkaisun sisällön hahmottamiseksi ja ymmärtämiseksi. Ilman kuvailua näkövammainen ei voi tietää, onko dokumentin reunassa sijaitseva kuva pelkkä koriste vai kenties tärkeä tulostaulukko tai havainnekuva.

Mutta millainen on hyvä kuvailu? Millainen kuvailu on liian suppea? Millainen kuvailu taas liian yksityiskohtainen ja pitkä ja vain hidastaa lukemista? Pitäisikö kaikki dokumenttien ja diaesitysten tunnelmakuvat merkitä aina "koristeellisiksi" eli sisällöltään epäoleellisiksi kuviksi, joita ei kuvailla? Pitääkö kuvailu kirjoittaa aina uusiksi kulloisenkin käyttöyhteyden perusteella? Mitä jos ei tiedä kuvassa olevien henkilöiden nimiä? Mitä jos on monta kuvaa samasta henkilöstä? Miten kuvassa olevan ihmisen ulkonäköä ja muita ominaisuuksia ylipäätään sopii kuvailla? Voisiko olla jokin standardi sille, miten kaikkia ihmisiä kuvaillaan? Mitä eettisiä haasteita kuvailuun liittyy?

Näitä kysymyksiä pohditaan kahdessa kaikille avoimessa webinaarissa:

1. webinaari keskiviikkona 12.5. klo 9.30–11.30 – Esitysten kuvailutulkkaus

- Kuvaillaanko esittäjä/puhuja ja esitysympäristö? Kuka sen tekee?
- Esitysmateriaalin kuvailu?
- Kuvituskuvien kuvailu - vai kuvaillaanko lainkaan?
- Osallistujien kuvailu?
- Taulukot, kuvaajat ja muut monimutkaiset sisällöt

2. webinaari keskiviikkona 19.5. klo 9.30–11.30 – Kuvien kuvailutulkkaus

- Kuvien kuvailu verkossa ja ääneen?
- Kuvailun pituus
- Mikä on kuvassa oleellista suhteessa kuvan käyttötarkoitukseen?
- Mitä kuvailijan pitää kuvan sisällöstä tietää?
- Ihmisten ja ihmisryhmien kuvaileminen
- Ympäristön ja yksityiskohtien kuvaileminen
- Värit ja esteettiset elementit

Keskustelua vetää apulaisprofessori Maija Hirvonen. Hirvonen tekee parhaillaan Näkövammaisten Kulttuuripalvelun nimittämänä asiantuntijana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kuvailutulkkauksen tila Suomessa -selvitystä. Tilaisuuksissa on mukana myös näkövammaisista lukijoista, sisältöjen tuottajista ja kuvailijoista koostuva paneeli. Myös yleisökysymyksiin tarjotaan mahdollisuus.

Tilaisuus järjestetään Zoom-webinaarilähetyksenä. Tilaisuus tallennetaan ja tallenteesta muokataan anonymisoitu aineisto selvitys- ja tutkimustyöhön.

Linkki tilaisuuden lähetykseen julkaistaan osoitteessa www.nkl.fi/webinaarisarja-kuvailutulkkauksesta- Ulkoinen linkki viimeistään maanantaina 10.5.

Lisätietoja:

Aatu Komsi
järjestötoiminnan suunnittelija
Näkövammaisten liitto
puh. 050 475 1110
aatu.komsi@nkl.fi

Tanja Rantalainen
kulttuurituottaja
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu
puh. 040 964 9288
tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi

 

15. SOLARIS-LOMAT RY – NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN TUETUT LOMAT 2021

Solaris Lomat ry järjestää Veikkauksen tuotoilla tuettuja lomia näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa.

Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Tuettu loma voidaan myöntää joka toinen vuosi. Lomaa on mahdolista hakea yksin, puolison, ystävän tai avustajan kanssa. Lomajaksolla on mukana yleisavustaja.

5vrk:n mittaiseen lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneissa, täysihoidolla.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat. Omavastuu on 60 euroa/henk.

Täytä hakemus huolellisesti!!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella, joten kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Mainitse näkövammastasi. Lomalaisten valinnassa otetaan huomioon myös liikuntarajoitteet ja sairaudet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä joko sähköinen tai paperillinen lomahakemus. Lomahakemuksen täyttämisessä sinua auttaa alueyhdistyksen Järjestösihteeri Jukka Loijas.

Hakemus tulee palauttaa kolme kuukautta ennen loman alkua.

Huom. Jos olette hakemassa Hyvinvointilomat ry:n ja Lapin Näkövammaiset ry;n järjestämälle Nero-kurssille, joka olisi tarkoitus pitää elo-syyskuun vaihteessa Sallan Lomakodilla, niin hakea voi vain toiseen. Nero-kurssista ja hakuohjeista tulee myöhemmin lisätietoa.

Postita hakemus osoitteella Solaris-Lomat, Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje kotiin noin kuukausi ennen loman alkua, kirjeen mukana on lasku omavastuun maksamista varten.

Hakemuksia saa myös:
- Lapin Näkövammaisten toimistolta, p. 0400146641
- www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki sähköinen ja tulostettava hakemus
- Solaris-lomista solaris@solaris-lomat.fi tai p. 0438243095

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat vuodelle 2021:

Koivupuisto 16.-21.8 Ylöjärvi
Hotelli Kivitippu 5.-10.9 Lappajärvi
Vesileppis 10.-15.10 Leppävirta
Imatran Kylpylä 7.-12.11 Imatra
Lohja Spa & Resort 21.-26.12 Karjalohja

Terveisin,
Lapin Näkövammaiset ry
Järjestösihteeri
Jukka Loijas
0400146641

 

​16. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE TOUKOKUU 2021

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat

Henkilökohtainen apu kohdistuu niihin toimiin, jotka henkilö tekisi itse, muttei niistä vamman tai sairauden vuoksi selviä. Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vaikeavammaista henkilöä omien valintojensa toteuttamisessa niin kotona kuin kodin ulkopuolella ja näin turvata vammaisen henkilön itsenäisyys.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavan on tuettava ja edistettävä vaikeavammaisen henkilön itsenäistä elämää ja yhdenvertaisuutta. Kunnilla on usein tietty järjestämistapa, jota he tarjoavat henkilökohtaisen avun järjestämisessä ainoana vaihtoehtona. Kuntien soveltamisohjeilla ei kuitenkaan saa rajoittaa viranhaltijoiden yksilöllistä harkintaa vammaispalveluista päätettäessä, eivätkä soveltamisohjeet saa olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset, palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve sekä elämäntilanne kokonaisuudessaan.

Päätösvalta on kunnalla, asiakasta kuunnellen

Kunnalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää henkilökohtaien avun tarkoituksenmukainen järjestämistapa, mutta valinta on kuitenkin tehtävä siten, että asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mielipide tulevat huomioiduksi. Kunnan on myös huolehdittava siitä, että asiakkaan etu toteutuu asiakaslain ja sosiaalihuoltolain mukaisesti. Järjestämistapa on valittava yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Lain mukaisesti erilaisista järjestämistavoista tulee saada tietoa sekä muista asiaan vaikuttavista seikoista.

1. Työnantajamalli

Kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut.

2. Palveluseteli

Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen.

3. Oma tai ostopalvelu

Kunta hankkii vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä

palvelujen tuottajalta tai järjestää palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä muun kunnan tai muiden kuntien kanssa.

Järjestämistavassa huomioitavia seikkoja

Toteuttamistavat ovat käyttäjälleen maksuttomia. Järjestämistavasta riippumatta avun saajalla tulee olla mahdollisuus itse määrittää mitä, missä, milloin ja miten apua annetaan.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavan valintaan vaikuttaa myös, minkälaista henkilön vammasta tai sairaudesta johtuva avun tarve on. Esimerkiksi kuntien yleisesti eniten suosiman järjestämistavan - työnantajamallin - käyttäminen edellyttää, että henkilö kykenee huolehtimaan työnantajavelvoitteista tai hänellä on läheinen tai edunvalvoja, joka voi huolehtia velvoitteista hänen puolestaan. Näkövammaisen henkilön kohdalla voisi pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

- Omistaako hakija älylaitetta (puhelinta tai tablettia)

- Käyttääkö hän tietokonetta

- Pystyykö hän näönvaraisesti hoitamaan työnantajuuden edellyttämät kirjalliset työt

- Pystyykö hakija tarkistamaan näönvaraisesti allekirjoitettavia tuntilistoja

Henkilökohtainen apu voidaan räätälöidä useista palveluista

Henkilökohtaisen avun eri järjestämistapoja voidaan yhdistää toisiinsa sekä muihin vammaispalvelulain ja muun sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin. Henkilökohtainen apu voidaan esimerkiksi järjestää työnantajamallilla, mutta myöntää palveluseteli avustajan sijaisuuksien hoitamista varten. Palvelukokonaisuutta voidaan täydentää myös esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisilla kotipalveluilla tai kotihoidolla sekä omaishoidolla.

Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat henkilökohtaisen avun sellaisille vaikeavammaisille henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

Muutoksenhaku

Henkilökohtaisen avun päätökseen tyytymätön voi hakea oikaisua. Tämä koskee myös järjestämistapaa. Päätöksessä mainitulle kunnan toimielimelle voi tehdä oikaisuvaatimuksen 30 päivän kuluessa siitä, kun päätös on saatu tiedoksi joko postikirjeellä tai saantitodistuksella. Jos lautakunta edelleen hylkää oikaisuvaatimuksen, siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Viranomaisen kanssa asiointiin tyytymätön voi tehdä asiasta muistutuksen kirjallisesti ja vapaamuotoisesti sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai johtavalle viranhaltijalle.

Viranomaisen virheellisestä tai epäasiallisesta toiminnasta voi myös kannella sosiaalihuoltoa valvovalle viranomaiselle, esimerkiksi aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelulla ei kuitenkaan voida muuttaa päätöstä.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Vammaispalvelujen käsikirja https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja- Ulkoinen linkki

HE 166/2008- Ulkoinen linkki Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 4 §:n muuttamisesta.

Räty, Tapio. Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry. 2010.

 

​17. PAINONHALLINTARYHMÄ NÄKÖVAMMAISILLE

Ennakkoilmoitus Paino haltuun -painonhallintaryhmä

Tervetuloa mukaan näkövammaisille suunnattuun painonhallintaryhmään, joka toteutuu ajalla 1.6-9.7.2021. Toteutusmuotona ovat etäyhteydet, muun muassa sähköposti, Teams ja whatsapp. Osallistujia mahtuu mukaan viisi ja mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.

Painonhallinta ei ole laihduttamista. Se on hyvää ja monipuolista ruokaa, puhtaita raaka-aineita sekä terveyttä edistäviä valintoja. Miltä kuulostaa?

Kenelle?

Mikä on säännöllinen ateriarytmi? Mitkä ovat ikäryhmäni liikuntasuositukset? Montako tuntia unta on riittävästi? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen lähtemällä mukaan tähän ryhmävalmennukseen. Olipa sitten tavoitteenasi painonhallinta, painon pudottaminen, ateriarytmin tarkastelu tai kiinnostus monipuoliseen ruokavalioon, on tällä ryhmällä sinulle annettavaa. Teoriaosuudet on koottu lyhyiksi ja ytimekkäiksi, joiden pohjalta on tarkoitus virittää keskustelua kulloisenkin aiheen tiimoilta. Vertaisryhmätapaamisissa on tarkoitus jakaa kokemuksia eri teemojen puitteissa, kuten haasteita ruokavalion koostamisessa, motivaatiokeinoja ateriarytmin säilyttämisessä sekä tavoitteita.

Sisältö:

Ennen valmennuksen alkua käydään jokaisen osallistujan kanssa läpi yksilölliset tavoitteet, joiden mukaan oma valmennuspolku rakentuu. Sen lisäksi valmennukseen kuuluu teoriapainotteisia tapaamisia, joissa käydään läpi ravitsemuksen, liikunnan ja unen merkitystä sekä vertaisryhmätapaamisia, joissa laitetaan jakoon kokemuksia, motivointikeinoja ja mahdollisia haasteita liittyen samoihin pääteemoihin.

Valmennus jakautuu kuuden viikon ajalle siten, että joka toinen viikko on teoriapainotteisia tapaamisia ja joka toinen viikko vertaisryhmätapaamisia. Tapaamisten kesto on noin tunti ja tapaamisia on siis kerran viikossa. Tämän lisäksi on mahdollista pitää yhteyttä valmentajaan myös henkilökohtaisesti omiin tavoitteisiin liittyen.

Valmennuksen aikana jaettava materiaali, kuten reseptit ja jumppaohjeet, ovat valmiiksi saavutettavassa muodossa.

Valmennuksen lopuksi käydään jokaisen osallistujan kanssa läpi omien tavoitteiden toteutuminen ja laaditaan tarvittaessa myös jatkosuunnitelma.

Kuka olen?

Olen Raisa Kuusela, rovaniemeläinen hierojaopiskelija. Olen suorittanut Lapin urheiluopiston järjestämän ravintovalmentaja-koulutuksen 2019-2020, jossa käytiin monipuolisesti läpi niin liikkujan, painonpudottajan, ikäihmisten kuin pitkäaikaissairaidenkin ravitsemusta. Lisäksi tärkeinä osa-alueina olivat myös liikunta ja uni. Koulutuksessa perustana olivat valtion ravitsemussuositukset, joihin pohjaan myös oman valmennukseni. Liikunnan ohjauksessa käytän pohjana UKK-instituutin julkaisemia liikunnan suosituksia.

Suoritan myös paraikaa UKK-instituutin Sairaiden ja liikuntarajoitteisten liikuntaneuvonta -koulutusta, joka täydentää osaamistani liikunnanohjauksen saralla.

Valmennuksen hinta: 89 euroa, sis. alv 24 %

Ennakkoilmoittautumiset 15.5.2021 mennessä raisa.kuusela@gmail.com

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 30.5.2021.

yst,

Raisa Kuusela
Ravintovalmentaja
Hierojaopiskelija
Evelace-jälleenmyyjä
puh. 0405471891
raisa.kuusela@gmail.com

 

​18. JÄÄKIEKON MM-KILPAILUJEN KISAOHJELMA TILATTAVISSA PISTEKIRJOITUKSELLA

Jääkiekon MM-kilpailut käynnistyvät 21.5.2021. Näkövammaisten liiton Taktiili-kirjapaino tekee jälleen MM-kisaohjelman pistekirjoituksella.

Tilaa maksuton kisaohjelma viim. 11.5.: taktiili@nkl.fi tai p. 050 471 1302.


Sivu päivitetty