Siirry pääsisältöön

Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 17 / 22.4.2024

 

1. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N KEVÄTKOKOUSKUULUMISET

Lapin Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Rovaniemen Lappia-talolla lauantaina 13.4.2024. Paikalla oli 37 yhdistyksen varsinaista jäsentä ja 10 kannatusjäsentä. Oppaat, avustajat, työntekijät ja sidosryhmien edustajat huomioiden väkimäärä oli yhteensä 70.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Näkövammaisten liitto ry:n kuntoutuspäällikkö Heini Liimatainen. Sääntömääräinen kevätkokous vahvisti vuoden 2023 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen, sekä myönsi tili- ja vastuuvapauden tilivelvollisille.

Kokouksen päättymisen jälkeen kuultiin Kuntoutus-Iiriksen kuulumisia, sekä nautittiin yhdessäolosta, ruokailusta ja kuvailutulkatusta teatteriesityksestä. Niin Näköpiste Polarprintin apuväline-esittely, kuin myös Lapin Näkövammaiset ry:n "miehen ikään" ehtinyt ikinuori puheenjohtaja Jarno Saapunki saivat oman osansa kokousväen huomiosta.

Kokouskuulumiset Lapista välitti, Juha Romakkaniemi Lapin Näkövammaiset ry, vastaava ohjaaja

 

2. LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY:N HALLITUS TIEDOTTAA

Lapin Näkövammaiset ry:n vuoden 2024 hallituksen muodostavat:

Pj. Saapunki Jarno, vpj. Heikinjuntti Pirjo ja jäsenet Dahl Marko, Hirvasniemi Anne, Reijonen Kirsti, Virtanen Hannu, Vuonnala-Posio Paula, sekä varajäsenet Hanhivaara Timo (1) ja Sieppi Eveliina (2).

Tiedote 12.4.2024 pidetystä hallituksen kokouksesta 3 / 2024:

- Hallitus kävi läpi talouden tunnusluvut helmikuun loppuun mennessä.

- Hallitus päätti elokuun kesäretken järjestämisestä ja järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista. Inariin / Saariselälle suuntautuvasta kesäretkestä erillinen tiedote. Hallitus päätti myös etäkirjoittajakurssin järjestämisestä. Tästä tiedote myöhemmin.

- Hallitus päätti tilata varainhankinta- / tietoisuustuotteinta yhdistyksen logolla varustettuja pipoja kahta eri mallia. Molemmat pipot ovat heijastavia ja varustetaan yhdistyksen logolla. Lisäksi toiseen pipoon tulee 70-v. Juhlavuosimerkintä.

- Hallitus päätti työntekijöiden vuosilomien ajankohdista saadun esityksen pohjalta. Palvelukeskus tulee olemaan suljettuna työntekijöiden kesälomien vuoksi pääsääntöisesti heinäkuun ajan.

- Hallitus merkitsi tiedoksi seitsemän varsinaisen jäsenen poistumisen jäsenvahvuudesta. Hallitus hyväksyi yhdistykseen yhdeksän uutta varsinaista jäsentä. Yhdistyksen varsinaisten jäsenten määrä kokouksen jälkeen on 417. Muilta osin jäsenasiat merkittiin tiedoksi.

Tiedotusterveisin, Lapin Näkövammaiset ry:n Hallitus

 

3. YHDISTYKSEN KESÄRETKI ELOKUUSSA

Lapin Näkövammaiset ry:n kesäretki on tarkoitettu lappilaisille näkövammaisille ja suuntautuu tänä vuonna Saariselälle / Inariin. Ajankohta on 7.-10.8.2024 (Keskiviikko – Lauantai). Voit ottaa kesäretkelle mukaan oman oppaan / avustajan.

Kesäretken tukikohtana ja majoituspaikkana toimii Holiday Club Saariselkä.

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa. Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjän puolesta.

Omavastuu kesäretkestä on 150,00 € / osallistuja. Omavastuumaksu sisältää:

- Matkakulut yhteiskuljetuksen lähtöpaikalle tai yhteiskuljetuksen reitin varrelle

- Yhteiskuljetus linja-autolla Rovaniemi – Saariselkä – Rovaniemi

- Majoituksen Saariselän hotellissa 2hh

- 3 x Buffet-aamiaiset ja 3 x Buffet-päivällinen

- Torstaina mahdollisuus vierailla bussilla Kiilopäällä ja perjantaina Inarissa. Inarissa pääsyliput Saamelaismuseo Siidaan sisältyvät omavastuumaksuun.

Yhdistyksen puolesta kesäretken tapahtumavastaavana toimii vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi. Kesäretken osallistumispaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautumiset kesäretkelle to 23.5.2024 mennessä p. 0400 – 146 641 tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi

 

4. KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ 24.4.

Uusin silmin – Opaskoirat tutuiksi

Kansainvälinen Opaskoirapäivä 24.4.2024

Opaskoira on lääkinnällisen kuntoutuksen elävä apuväline. Suomessa työskentelee noin 230 opaskoiraa, joiden tehtävänä on opastaa näkövammaista erilaisissa ympäristöissä, niin sisätiloissa kuin kaupungeissa, taajamissa ja maaseudulla. Lenkkipoluillakin koira viilettää käyttäjäänsä opastaen, sillä opaskoira on myös tärkeä hyvinvoinnin edistäjä.

Näkövammainen saa Suomen lakien mukaan liikkua opaskoiransa kanssa kaikissa julkisissa paikoissa ja kulkuvälineissä. Ruokailun päätteeksi ravintolapöydän tai teatterin katsomosta ilmestyy useampi opaskoira eikä kukaan ollut huomannut aiemmin yhtään koiraa. Opaskoira etsii käskystä erilaisia kohteita kuten suojatiet, tiskit, vapaan istumapaikan, ovet, portaat, liukuportaat ja hissit.

Valjaat ovat opaskoiran työasu ja tarkoittaa koiralle, että se on töissä. Niissä on aisa, josta näkövammainen pitää kiinni. Aisan kautta välittyy informaatiota ja tuntuma koiran opastustyöstä. Pitkäkestoisissa paikallaanolossa kuten kokouksissa tai matkustettaessa opaskoira on ilman valjaita. Myös tarpeilleen se lasketaan ilman valjaita hihnassa tai vapaana. Työtään tekevä opaskoira on ihailujen kohde ja kerää katseita. Opaskoirien kuten muidenkin koirien kohdalla pätee vanha hyvä sääntö: kysy aina ensin lupaa koiran lähestymiseen ja silittelyyn. Näkövammaista voi puhutella sopivassa tilanteessa, mutta jätä opaskoira huomiotta sen työrauhan ja turvallisen liikkumisen takaamiseksi.

Kohdatessasi opaskoirakon auttaa paljon, jos vastaan tullessasi ohitat koirakon näkövammaisen puolelta ja koira saa keskittyä opastustyöhönsä. Ohitustilanteita auttaa myös, että kerrot mukanasi olevasta koirasta, etenkin koirien reagoidessa jollain tavoin toisiinsa. Tällöin olisi hyvä, että siirtäisit koirasi toiselle puolellesi, että koirasi ja opaskoiran väliin jää riittävästi tilaa. Lenkeillä on mukavaa rupatella muiden liikkujien kanssa, joten tule rohkeasti juttelemaan opaskoirankäyttäjän kanssa! Kysy vaikka opaskoirasta, sen työstä ja merkityksestä näkövammaisen arkeen.

Lisätietoja:

Opaskoirayhdistys ry
Susanna Kovasin
puheenjohtaja
p 050 432 8431
info@opaskoirayhdistys.fi

 

5. ROVANIEMEN ALLASJUMPAN KEVÄTKAUDEN PÄÄTÖS

Kevätkauden viimeinen allasjumppapäivä on keskiviikkona 15.5.

 

6. KEMIN TAPAHTUMIA

Kemin seudun näkövammaiset ry:n puhelinnumero 0400 917 250 on poistunut käytöstä.
Kemin seudun näkövammaiset ry:n pj. Pirjo Heikinjuntin tavoittaa p. 040 517 0803.

Kokoontumiset yleensä Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28.

Tiistai 23.4. klo 13 Kemin Seudun Näkövammaiset ry:n kevätkokous Annantuvalla, Keskuspuistokatu 28. 2.krs. Esillä sääntöjen määräämät asiat, kahvitarjoilu, arpajaiset. Tervetuloa! t. Hallitus

Tiistai 30.4. klo 13 Praati-teams-yhteys Annantuvalla

 

7. TORNION TAPAHTUMIA

Kerhon kokoontumisaika kuukauden toinen tiistai klo 15-17, Vapaudenkatu 19.

Vesijumppa torstaisin klo 10.30 Saarenvireessä Pitkäkatu 7, tervetuloa mukaan. Lisätietoja Leenalta p. 0400 496970.

 

8. LAAVULLE ROVANIEMELLE 22.4.

Aloitetaan tutustumiskierros Rovaniemen alueen helposti saavutettaviin laavuihin.

Tervetuloa ulkoilemaan Revontulilaavulle Rotary-puistoon maanantaina 22.4.2024. Tulistellaan ja jutustellaan. Tarjolla nokipannukahvit, teetä sekä tietysti paistetaan makkarat. Menossa mukana Petra ja Juha.

Kokoontuminen Arktikumin ala P-paikalla klo 14.00 josta kävelemme yhdessä laavulle noin 300m.

Ilmoittautumiset torstaihin 18.4. mennessä toimiston p. 0400 146 641 tai toimisto@lapinnakovammaiset.fi

 

9. YLITORNION KERHO 22.4.

Ylitornion näkövammaisten kerho kokoontuu ma. 22.4. klo 13 Miitissä, seurakunnan tiloissa, os. Alkkulanraitti 34.

Mukana kuntoutusohjaaja Laura Talvensaari. Laura esittelee uusia suurentavia ja ääneen puhuvia laitteita.

Tervetuloa tutustumaan laitteisiin ja saamaan vertaistukea. Päiväkahvit tarjotaan.

 

10. PELLON KERHO 23.4.

Näkövammaisten kerho Pellon seurakuntakodilla 23.4. klo 13-15. Vieraana terveydenhoitaja Pirjo Mantere. Musiikkia ja päiväkahvit. Tervetuloa!

 

11. OPASKOIRATAPAHTUMA TORNIOSSA 24.4.

Kansainvälisen opaskoirapäivän tapahtuma Torniossa keskiviikkona 24.4.2024 Rajalla kauppakeskuksessa Länsiranta 10 kello 15 - 17. Tule kuulemaan ja kyselemään opaskoirista. Vapaaehtoistyötä tehdään niin opaspentujen kuin valmiiden opaskoirien kanssa.

Paikallisena tapahtumavastaavana peesari Markku Hotti p. 0400 221 157. Kysellä voi myös Opaskoirayhdistyksen Pohjois-Suomen opaskoirakoiden yhteyshenkilöltä Kirsti Reijonen p. 050 327 7492

Tavataan Rajalla!

 

12. MERI-LAPIN TYÖIKÄISTEN NÄKÖVAMMAISTEN TAPAAMINEN TORNIOSSA 24.4.

Meri-Lapin työikäisten näkövammaisten tapaaminen Tornion Rajalla kauppakeskuksessa ke 24.4. klo 17.00 eli heti opaskoiratapahtuman jälkeen. Käydään yhdessä kahvilla ja kuullaan tulevista tapahtumista alueella. Mukana Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi, p. 040 7426970.

 

13. TIETOVISAKERHO ROVANIEMELLÄ 24.4.

Tietovisakerho Rovaniemen palvelukeskuksessa os. Maakuntakatu 12 klo 15-17. Kerhon vetäjänä Irma Raappana. Tervetuloa mukaan niin vanhat kuin uudet visailusta kiinnostuneet!

 

14. INARIN-UTSJOEN KERHO 25.4.

Inarin-Utsjoen näkövammaiset; kokoonnumme entiselle lukiolle Rantatie 10 (Tupasvilla) 25.4.2024 klo 13.00-15.00 kahvistelemaan, vaihtamaan kuulumisia, Bingo ym.

Tervetuloa!

 

15. VERTAISKAHVILA ROVANIEMELLÄ 30.4.

Vertaiskahvila Rovaniemen palvelukeskuksessa (Maakuntakatu 12) tiistaina 30.4. klo 12.

Kahvittelun jälkeen voit jäädä osallistumaan klo 13 alkaviin Praateihin, jossa tällä kertaa vieraana Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja Sari Kokko.

 

16. PRAATIT 30.4.

Praatit tiistaina 30.4. klo 13 totuttuun tapaan Teamsillä. Vieraana Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja Sari Kokko.

 

17. VAPPUMYYJÄISET ROVANIEMELLÄ 1.5.

Rovaniemellä, Maakuntakatu 12:ssa, ke 1.5., klo 11-16. Myytävänä näkövammaisten valmistamia käsityötuotteita, simaa ja munkkeja.

Tervetuloa munkkikahville PopUp-kahvilaan ja pyöräyttämään onnenpyörää.

 

18. POSION KERHO 14.5.

Posion näkövammaisten kerho kokoontuu ti 14.5. klo 13-15 Posion seurakuntatalolla. Hox aloitusaika. Aiheena paloturvallisuusasiat ja vieraana Jarkko Moilanen.

 

19. RUOKAPORUKKA 16.5.

Ruokaporukka kokoontuu seuraavan kerran torstaina 16.5. klo 17. Paikkana ravintola Hanki, Korkalonkatu 2c. Tervetuloa! T: Jari.

 

20. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE HUHTIKUU 2024

Pikaopas kuljetuspalveluihin

Tässä tiedotteessa kerrotaan mm. sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta, vammaispalvelulain mukaisesta kuljetuspalvelusta ja Kelan korvaamista kuljetuksista ja missä tilanteissa niitä voi käyttää.

Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu

Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisentuki on harkinnanvarainen ja määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu, jota myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella.

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua järjestetään henkilölle, joka ei kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavan toimintakykyä alentavan syyn takia, ja joka tarvitsee palvelua asioimiseen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi.

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua ei järjestetä henkilöille, joka on oikeutettu kuljetuksiin muun lain nojalla.

Matkoista peritään maksu, joka saa olla korkeintaan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu.

Sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut eivät kuitenkaan saa korvata vaikeavammaisen oikeutta vammaispalvelulain mukaisiin matkoihin.

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua haetaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluista.

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain kuljetuspalvelut on tarkoitettu vaikeavammaisille henkilöille. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua myönnetään silloin, kun ihminen ei vammasta tai sairaudesta johtuen pysty käyttämään julkista liikennettä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Kuljetuspalvelun perusteena ei voi olla julkisen liikenteen puuttuminen.

Matkoja myönnetään vähintään 18 yhdensuuntaista vapaa-ajan matkaa kuukaudessa asuin- ja lähikunnissa. Jokapäiväiseen elämään kuuluviksi kuljetuksiksi katsotaan vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset. Kuljetuspalvelulla voi ajaa esimerkiksi asiointi-, harrastus- ja kyläilymatkoja.

Lähikunnilla tarkoitetaan asuinkunnan maantieteellisiä rajakuntia, hyvinvointialueen rajoilla ei ole ratkaisevaa merkitystä. Tämän lisäksi myönnetään välttämättömät työhön ja opiskelun liittyvät matkat.

Matkoista peritään maksu, joka saa olla korkeintaan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu. Saattajan tarpeesta on ilmoitettava kuljetuspalvelua haettaessa. Saattajasta ei peritä erillistä maksua.

Terveydenhuoltomatkoihin, jotka Kela korvaa, ei saa käyttää vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita.

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua haetaan hyvinvointialueen vammaispalveluista.

Kelan korvaamat matkat

Kela korvaa yksityiseen terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja silloin, kun annettu hoito tai tutkimus oikeuttaa Kela-korvaukseen ja kun matkustaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on sairaus tai Kelan tai julkisen terveydenhuollon järjestämä kuntoutus.

Kela korvaa matkat lähimpään terveydenhuoltoon halvimman matkustustavan mukaan. Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos ei voi käyttää julkista liikennettä terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voi saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä. Oman auton käytöstä korvataan 33 snt/km 25 € omavastuun ylittävältä osalta.

Kun käyttää Kela taksia terveydentilan tai vamman vuoksi, tarvitsee terveydenhuollon antaman todistuksen siitä, että on oikeus käyttää taksia. Todistus pyydetään omalta terveysasemalta etukäteen.

Jokaisesta Kelan korvaamasta yhdensuuntaisesta matkasta maksetaan enintään 25 euron omavastuu. Yhteensä omavastuu (ns. matkakatto) on enintään 300 euroa vuodessa. Kun se ylittyy, loppuvuoden matkoista ei tarvitse maksaa omavastuuta.

Kelan korvaamat taksimatkat on aina tilattava Kelan omasta tilausnumerosta, sillä muuten Kela ei korvaa matkoja. Lapissa kyydeistä vastaa Lähikyyti tai Taksi Helsinki Oy. Voit itse valita, kummasta tilausvälityskeskuksesta tilaat taksin. Soitto alueelliseen tilausnumeroon on maksuton. Taksi Helsinki Oy, puh. 0800 414 610. Suomen Lähilogistiikka Oy (LähiKyyti), puh. 0800 051 54.

Palveluliikenne

Useimmissa kunnissa toimii ns. kutsuohjattua palveluliikennettä, joka on erityisesti suunniteltu ikääntyneiden ja erityisryhmien tarpeet huomioivaksi.

Palveluliikenteessä matka usein varataan etukäteen ja se liikennöi tietyllä alueella tai reitillä tiettynä viikonpäivänä ja kellonaikana, ja se kerää kyytiin useita matkustajia. Liikenteestä käytettävät nimitykset vaihtelevat alueittain, mutta yleisimmin puhutaan palveluliikenteestä tai palvelulinjoista. Palveluliikenne voi soveltua myös näkövammaisille, joten kannattaa selvittää oman asuinkunnan palveluliikennetarjonta hyvinvointialueen palvelupisteistä tai sosiaalitoimesta.

Palveluliikenne ei saa korvata kokonaan vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita siten, ettei kuljetuspalveluita myönnettäisi sillä perusteella, että alueella toimii palveluliikenne.

Lisätietoja näistä eri palveluista saa hyvinvointialueen sosiaalitoimesta, Kelasta, Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta tai Näkövammaisen palveluoppaasta.

Lähteet:

Näkövammaisen palveluopas- Ulkoinen linkki
Näin tilaat kela-taksin- Ulkoinen linkki

 

21. HUN RY:N JA NÄKÖPISTE POLAR PRINTIN APUVÄLINE-ESITTELY 24.4.

Tervetuloa osallistumaan Apuväline-esittelyyn!

HUN ry:n ICT-tuki ja Näköpiste Polar Print järjestävät yhteistyössä esittelyn tietokoneille tarkoitetusta Tango Touch -ohjelmasta, joka on tarkoitettu kymmensormijärjestelmän harjoitteluun. Tule tutustumaan ohjelman toimintaan, ja esittämään kysymyksiä.

Esittelyn asiantuntijat tulevat Polar Printiltä, esittely toteutetaan vain etäyhteydellä ja se on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Esittely järjestetään Teams-etäyhteydellä, mutta voit myös osallistua perinteisellä puhelinsoitolla.

Ajankohta on siis keskiviikko 24.4. kello 14 -16.

Esitystä tauotetaan siten, että osallistujien on mahdollista tehdä kysymyksiä aiheeseen liittyen.

Esittelyyn voi liittyä avaamalla tämän linkin- Ulkoinen linkki.

Jos liityt mukaan puhelinsoitolla, soita numeroon 09 8562 6552 ja syötä neuvottelutunnus 658 456 153# sitä pyydettäessä. Voit myös tallentaa seuraavan numeron kaikkine välimerkkeineen puhelimen yhteystietoihin, jolloin numeroon soittamalla ei tarvitse erikseen syöttää neuvottelutunnusta:

+358 9 85626552,,658456153#

Pyydämme kaikkia käyttämään omaa etu- ja sukunimeä esittelyyn liittyessään.

Tervetuloa!

Yhteistyössä, HUNin ICT-tuki ja Näköpiste Polar Print Oy

 

22. KUTSU ELINIKÄISEN OHJAUKSEN TILA -ARVIOINTITUTKIMUKSEEN

Hyvä vastaanottaja, olisiko sinulla aikaa kertoa kokemuksistasi saamastasi ohjauksesta niin oppilaitoksissa, työpaikoilla kuin muissakin palveluissa?

Olemme tekemässä työ- ja elinkeinoministeriön tilaamaa arviointitutkimusta, jossa yhtenä tavoitteena on selvittää erilaisten tieto-, ohjaus- ja neuvontapalveluiden tarvetta, saatavuutta ja laatua erityisesti sellaisissa elämäntilanteissa, joissa henkilön työ- tai opiskelukyky on sairauden, vamman tai kehityksellisen häiriön vuoksi hetkellisesti tai pysyvästi alentunut tai vaarassa alentua. Kysely on suunnattu täysi-ikäisille, ja kyselyyn voit vastata riippumatta tämänhetkisestä työ- tai opiskelukyvystäsi. Kyselyllä on tarkoitus saada tavallisten ihmisten ääni paremmin kuuluville, ja on arvokasta saada mukaan erilaisissa tilanteissa olevia ja olleita henkilöitä.

Kyselyyn voit vastata nimettömästi. Antamiasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti eikä tutkimustuloksista voida tunnistaa yksittäistä vastaajaa. Tuloksia hyödynnetään elinikäisen ohjauksen nykytilanteen arvioinnissa ja tutkimusraportti julkaistaan syksyllä 2024. Tämän jälkeen Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus arkistoi anonymisoidun aineiston aihepiirin jatkotutkimuksia varten. Lisää tietoa löydät tiedotteesta tutkittaville- Ulkoinen linkki ja tietosuojailmoituksesta- Ulkoinen linkki.

Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 15–20 minuuttia. Vastausaikaa on su 28.4.2024 asti. Vastata voit suomeksi tai ruotsiksi.

LINKKI KYSELYYN: https://link.webropol.com/s/Elontila-kysely- Ulkoinen linkki

Lämpimästi tervetuloa mukaan. Arvostamme suuresti vaivannäköäsi!

Lisätietoja tutkimuksesta:

Virve Murto, tutkija, KT
Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus sr
virve.murto@otus.fi / 050 570 6316

Elontila-hanke rahoitetaan EU:n hankerahoituksella. Sen toteuttavat yhteistyössä Helsingin ja Jyväskylän yliopistot, Hämeen ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulut sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus. Tutkimuksen tavoitteena on muodostaa systemaattinen kuva suomalaisen elinikäisen ohjauksen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kokonaisuudesta koulutus-, nuoriso- ja työllisyys-/työvoimapalveluissa. Työ- ja elinkeinoministeriön ohella mukana hankkeessa ovat myös opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

 

23. KYSELY PALVELUISTA LÄHEIS- JA OMAISHOITAJILLE

Omaishoitajaliitto selvittää, miten läheis- ja omaishoitajille ja heidän hoitamilleen henkilöille suunnatut palvelut toimivat hyvinvointialueilla tai Helsingin kaupungissa. Kyselyssä selvitetään myös omaishoidosta mahdollisesti aiheutuvia kustannuksia sekä ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamista. Kysely on tarkoitettu kaikille, jotka huolehtivat sairaasta, vammaisesta tai ikääntyneestä läheisestään säännöllisesti. Kyselyyn voi vastata, vaikka henkilöllä ei olisi sopimusta omaishoidon tuesta.

Linkki kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/19A02F4B53708EA2- Ulkoinen linkki

Vastausaikaa on 15.5. saakka. Kysely toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Lisätietoja kyselystä Omaishoitajaliiton verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Kiitos jo etukäteen vastaamisesta! Autat meitä vaikuttamaan palveluiden saatavuuteen ja laatuun!

Omaishoitajaliitossa selvityksestä vastaavat:

Aluevastaava, VTM Matilda Linnavirta (matilda.linnavirta@omaishoitajat.fi)
Suunnittelija, VTM Meeri Virtamo (meeri.virtamo@omaishoitajat.fi)

 

24. KYSELY KOHTAAMISISTA SÄHKÖPOTKULAUTOJEN KANSSA

Uusimme viime kesänä avoinna olleen kyselyn kohtaamisista sähköpotkulautojen kanssa. Tällä kertaa teemme kyselyn yhdessä Invalidiliiton kanssa. Sen vuoksi kyselyyn on lisätty uusi kysymys, joka koskee liikuntavammaisten käyttämää liikkumisen apuvälinettä. Näkövammainen vastaaja voi jättää kysymyksen huomiotta.

Kysely sähköpotkulaudoista

Näkövammaisten liitto ja Invalidiliitto keräävät näkövammaisten ja liikuntavammaisten ihmisten kokemuksia yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen haitoista, ongelmista ja kohtaamisista niiden kanssa. Voit vastata kyselyyn useita kertoja. Linkki Webropol-kyselyyn on tämän saatteen lopussa.

Ovatko sähköpotkulaudat haitanneet liikkumistasi? Oletko joutunut siirtymään pois tutulta ja turvalliselta kulkureitiltäsi hujan hajan pysäköityjen sähköpotkulautojen vuoksi? Oletko törmännyt, kompastunut tai loukannut itsesi niiden vuoksi? Onko sähköpotkulautailija törmännyt sinuun?

Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii ratkaisemaan yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista ja muista vastaavista liikkumisvälineistä ja niiden käytöstä aiheutuvia ongelmia. Ministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan hallituksen esitystä mikroliikkumista ohjaavasta lainsäädännöstä. Työryhmän ehdotukset ovat tulossa lausunnolle ennen syksyä.

Lisäksi tilannekuvan seuranta jatkuu Traficomin alaisuudessa toimivassa mikroliikkumisen verkostossa. Yksi verkoston tärkeimpiä tehtäviä on seurata joidenkin kuntien käyttöön ottamien rajoitusten toimivuutta. Tämän lisäksi tarvitaan ajantasaista tietoa sähköpotkulautojen ja muun mikroliikkumisen vaikutuksista näkö- ja liikuntavammaisten itsenäiseen liikkumiseen. Alla olevan kyselyn avulla voit kertoa kokemuksistasi ja auttaa meitä tuomaan esiin esimerkkejä kohtaamisista sähköpotkulautojen kanssa.

Linkki kyselyyn: https://link.webropol.com/s/sahkopotkulautakysely- Ulkoinen linkki

Kiitos avustasi.

Lisätietoja:

Juha Sylberg
Esteettömyysasiantuntija
Näkövammaisten liitto ry
juha.sylberg@nakovammaistenliitto.fi

Jari Pekola
puheenjohtaja
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry
jari.pekola@hun.fi

Riitta Saksanen
asiantuntija
Invalidiliitto ry
riitta.saksanen@invalidiliitto.fi

25. YHTEISÖ NÄKÖVAMMAISILLE SATEENKAARI-IHMISILLE

Oletko näkövammainen sateenkaari-ihminen, siis esimerkiksi homo, lesbo, bi tai transihminen? Olemme perustamassa omaa, turvallista yhteisöä näkövammaisille sateenkaari-ihmisille, koska tällä hetkellä sellaista ei ole. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Annaan (045 111 8892, annalyra68@gmail.com) tai Tuukkaan (050 436 0499, tuukka.ojala@iki.fi). Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, eikä sinusta tallenneta mitään tietoja ellei muuta sovita. Meitä on jo kourallinen. Tule sinäkin!

 

26. SOLARIS-LOMAT VUODELLE 2024

Solaris-lomat ry järjestää tuettuja lomia STEA:n myöntämällä tuella. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, täysihoito (aamiainen, lounas ja päivällinen) sekä monipuolista ohjattua ohjelmaa. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla.

Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.

Mitä tuettu loma maksaa?

Lomailija maksaa omavastuuosuuden 60 € ja matkat. Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), omavastuu 60 €.

Täytä lomahakemus huolellisesti!

Koska hakijoita on paljon, loma voidaan myöntää vain pienelle osalle. Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan kaikkien kohtien täyttämiseen, ilman perusteluja lomaa ei voida myöntää. Mainitse näkövammastasi, valinnassa otetaan huomioon myös sairaudet ja liikuntarajoitteet sekä taloudelliset ja sosiaaliset perustelut. Vain lomalle valituille lähetetään kutsukirje ja omavastuulasku noin kuukausi ennen loman alkua.

Miten voit hakea lomalle?

Lomalle haetaan täyttämällä paperinen lomahakemus tai sähköisesti tästä linkistä- Ulkoinen linkki. Paperinen hakemus palautetaan osoitteella: Solaris-lomat, Kauppakaarre 1, 00700 HELSINKI. Hakemuksen täyttämisessä sinua auttavat alueyhdistysten henkilökunta ja NKL:n oikeuksienvalvonnan asiantuntijat.

Hakemuksia ja lisätietoja saa myös:

- näkövammaisten alueyhdistyksestä
- Solaris-lomista puh. 043 824 3095 klo 9.00-12.00, pia.perakyla@solaris-lomat.fi

Näkövammaisten aikuisten tuettujen lomien ajankohdat 2024

Lomajaksojen ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa. Lomat on tarkoitettu aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan.

Lomien hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

4. - 9.8. Spa Hotel Sani, Kalajoki- Ulkoinen linkki
23. - 28.9. Härmän Kylpylä, Ylihärmä- Ulkoinen linkki
14. - 19.10. Kruunupuisto, Punkaharju- Ulkoinen linkki
11. - 16.11. Kylpylähotelli Rauhalahti, Kuopio- Ulkoinen linkki