Verk­ko­sei­ta

Verkkoseita on Lapin Näkövammaiset ry:n sähköpostitiedote. Verkkoseita ilmestyy pääsääntöisesti maanantaisin.

Palautetta ja ilmoituksia voi lähettää sähköpostitse osoitteella toimisto@lapinnakovammaiset.fi tai puhelimitse 0400 146 641. Toimitus pidättää oikeuden muokata ja valita julkaistavat ilmoitukset. Veikkaus tukee toimintaamme.

Tällä sivulla

Verkkoseita viikko 49 / 7.12.2021

 

​1. HALLITUS TIEDOTTAA

Päätöksiä 23.11.2021 pidetystä Lapin Näkövammaiset ry:n hallituksen kokouksesta 10/2021:

- Hallitus päätti lähteä mukaan Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n haasteeseen koskien näkövammaisten käsityöntekijöiden materiaalivälitystä. Lapin Näkövammaiset ry varaa toimintaan 300 euroa / vuosi vuosille 2022-2024.

Lapin Näkövammaiset ry:n mukanaolon edellytyksenä on, että vähintään 10 Näkövammaisten liiton alueyhdistystä lähtee mukaan haasteeseen.

- Hallitus suhtautui myönteisesti Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n aloitteeseen valita Lapin Näkövammaiset ry yhteistyökumppanikseen vuodelle 2022. Yhteistyön myötä Näkövammaisten kulttuuripalvelun toiminnassa mahdollistuisi lappilaisen kulttuurin ja kulttuurihistorian näkyväksi tekeminen.

Tiedotusterveisin, Lapin Näkövammaiset ry:n hallitus

 

​2. SYYSKOKOUSTIEDOTE 2021

Lapin Näkövammaiset ry:n Syyskokousterveiset!

Lapin Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin lauantaina 27.11.2021 ravintola Valdemarissa, Rovaniemellä.

Paikalla oli 29 yhdistyksen varsinaista jäsentä joiden lisäksi etäyhteyden kautta kokousti yksi varsinainen jäsen. Lisäksi paikalla oli 11 yhdistyksen kannatusjäsentä sekä 11 muuta opasta / avustajaa. Kunniavieraana kokoukseen osallistui Näkövammaisten liitto ry:n järjestöjohtaja Sari Kokko. Mahtuipa joukkoon vielä neljä yhdistyksen työntekijäkaartiin luettavaa.

Ruokailutilaisuuden jälkeen Lapin Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja Soile Järvirova avasi kokouksen. Avauksen yhteydessä puheenjohtaja Järvirova ilmoitti, että ei ole henkilökohtaisista syistä johtuen jatkossa käytettävissä luottamustehtäviin.

Syyskokouksen puheenjohtajaksi valittiin Sari Kokko ja sihteeriksi kutsuttiin Juha Romakkaniemi.

Lapin Näkövammaiset ry:n puheenjohtajaksi vuosille 2022-2023 valittiin Jarno Saapunki Rovaniemeltä.

Hallituksen jäseniksi vuosille 2022-2023 valittiin Pirjo Heikinjuntti Kemistä ja Hannu Virtanen Sallasta, sekä uutena Timo Hanhivaara Rovaniemeltä. Hallituksen varajäseniksi vuodelle 2022 valittiin Raisa Kuusela Rovaniemeltä ja Anneli Mattinen Torniosta. Henkilövalinnat olivat yksimielisiä.

Henkilövalintojen lisäksi syyskokous päätti vuoden 2022 jäsenmaksuista ja palkkioista, sekä vahvisti toimintasuunnitelman ja talousarvion.

Kokouksen jälkeen yhdessäoloa jatkettiin ohjelman parissa. Kulttuurielämyksistä vastasivat runoiluillaan Loihakat Lausujat ja musisoinnillaan duo Riitasointu.

Kokousterveiset Lapista välitti,

LAPIN NÄKÖVAMMAISET RY

Juha Romakkaniemi, Vastaava ohjaaja

 

​3. KEMIN TAPAHTUMIA (PÄIVITETTY 7.12.)

Vesijumppa Kemin uimahallilla alkaen torstaisin klo 14.30-15.00

Annantuvalla osoitteessa Keskuspuistokatu 28, 2.krs tapahtuu:

Kemi-Keminmaa:

Näkövammaisten joulujuhla tiistaina 7.12.klo 14 Kemin seurakuntakeskuksessa, Kirkkopuistokatu 11, Hopealyhdyn ruokasalissa. Tarjoilun vuoksi ilmoittautumiset 29.11.mennessä (keminmaalaiset Ritva Torvinen p.040 504 2803 ja kemiläiset Ilona Pääkkölä P.040 747 9864 tai molemmat Pirjo Heikinjuntti p. 040 517 0803).

Lämpimästi tervetuloa!

Naisten vertaisryhmä maanantai 13.12. klo 13 Annantuvalla Kemissä. Tule porisemaan ja jakamaan tuntoja ajatuksineen.

 

​4. ROVANIEMEN TAPAHTUMIA

Kerhon pikkujoulu 8.12.2021 klo 13.00 Maakuntakatu 12. Ohjelmaa Neuvokkaasta.

Tervetuloa mukaan!

 

​5. TORNION TAPAHTUMIA (PÄIVITETTY 7.12.)

Jouluruokailu 7.12. Park Hotel Tornio kello 16 alkaen, tämän vuoden viimeisenä kerhopäivänä. Alkuruokalautanen, lämminruokalautanen ja jälkiruokalautanen, pöytiin tarjoilu, omavastuu 10 euroa. Koronatodistus mukaan! Ilmoittaudu Leenalle 2.12. mennessä puh. 0400 496 970.

Vesijumppa Saarenvireessä Pitkäkatu 7 torstaisin klo 10.45. Viimeinen vesijumppa tälle vuodelle on torstaina 2.12.

Kerhot alkaa taas tammikuussa totuuttuun tapaan kuukauden toinen tiistai.

Tornion näkövammakerho kokoontuu Meäntalolla Vapaudenkatu 19 jokaisen kuukauden toisena tiistaina klo 15-17.

Hyvää joulun odotuksen aikaa kaikille toivottaa Tornion kerho.

 

​6. TIETOVISAKERHO ”TIETOVIISAAT” ROVANIEMELLÄ 8.12.

Tietovisakerho kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoina. Seuraava kokoontuminen 8.12. klo 15-17 Palvelukeskuksessa Maakuntakadulla.

Kerhossa visaisia kysymyksiä ja keskustelua kaikista maailman asioista. Vetäjänä Rainer Sjöman. Tervetuloa!

 

​7. YLITORNION KERHON JOULURUOKAILU 9.12.

Ylitornion kerhon jouluruokailu Hotelli Kievarissa torstaina 9.12.2021 kello 13. Perinteinen jouluateria. Korona varaus. Ilmottautumiset pöytävarauksen vuoksi Puh. 0402202026. Terveisin, Juhani.

 

​8. JOULUMYYJÄISET ROVANIEMELLÄ PERUTTU 11.12.

Rovaniemellä vallitsevan koronatilanteen vuoksi perutaan aiemmin ilmoitetut JOULUMYYJÄISET, jotka oli tarkoitus järjestää Lapin Näkövammaisten palvelukeskuksessa 11.-12.12.2021.

Terveisin, Näppärät Näkkärit

 

​9. SEUTUKUNTAPÄIVÄ SALLASSA 13.12.

Ma 13.12. klo 11.00-14.00 Salla-Kemijärvi-Pelkosenniemi-Savukoski-Posio alueiden näkövammaisten seutukuntapäivä Sallan seurakuntatalolla.

Paikan päällä jouluruokailu sekä Lapin Näkövammaiset ry:n vastaava ohjaaja Juha Romakkaniemi ja Näkövammaisten Liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva.

Omavastuu 10€ joka maksetaan paikan päällä. Yhdistys korvaa matkakulut edullisimman matkustustavan mukaisesti tositteita vastaan.

Ilmoittautumiset ruokavalioineen pe 3.12. mennessä Lapin Näkövammaisten toimistolle puh. 0400 146 641, toimisto@lapinnakovammaiset.fi. Tervetuloa mukaan!

 

​10. KOLARIN NÄKÖVAMMAISTEN JOULUJUHLA 14.12.

Kolarin näkövammaisten joulujuhla tiistaina 14.12. klo 13 alkaen seurakuntatalolla.

Sydämmellisesti tervetuloa!

 

​11. POSION KERHO 16.12.

Posion seuraavassa kerhotapaamisessa ollaan pikkujoulutunnelmissa! Kerho kokoontuu seurakuntatalolla klo 11 - 13. Ota pikku paketti mukaan.

Tervetuloa! Toivottelee, Irma Luokkanen.

 

​12. ROVANIEMEN KAUPUNGIN ALLASJUMPPA- JA RATAVUOROT VIIKOILLA 43-50

Rovaniemen kaupungin tukemat ohjattu allasjumppa ja omatoiminen ratavuoro järjestetään uimahalli Vesihiidessä seuraavasti:

Ohjattu Allasjumppa tiistaisin 26.10. - 14.12. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 20 € / kausi. Avustajilta ei peritä omavastuuta. Ohjaajana Mira Jänkälä.

Omatoiminen ratavuoro perjantaisin 29.10. - 17.12. klo 15-16. Osallistujien omavastuu 2 € / kerta.

Allasjumppa maksetaan ohjaajalta saatavalla laskulla. Ratavuoro laskutetaan kauden jälkeen. Lisätietoa toimistolta.

 

​13. OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE

On tärkeää äänestää ja vaikuttaa aluevaaleissa. Valitut valtuutetut päättävät miten ja missä sosiaali- ja terveyspalveluita järjestetään, mm. vammaispalvelut ovat yksi osa sosiaalipalveluita.

Näkövammaisten liiton vaaliteesit- Ulkoinen linkki ovat:

1. Vammaispalvelut ovat näkövammaista ihmistä varten.

2. Apuvälineet ja kuntoutus edistävät näkövammaisen itsenäisyyttä.

3. Palvelua on saatava muuallakin kuin netissä.

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

Muita tärkeitä päivämääriä ovat seuraavat:

- kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy: 11.1.2022 klo 16

- ennakkoäänestys kotimaassa: 12.–18.1.2022

- ennakkoäänestys ulkomailla: 12.–15.1.2022.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle. Äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Helsingissä vaaleja ei järjestetä, sillä Helsingin kaupungilla säilyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu. Helsingissä kuitenkin järjestetään ennakkoäänestys ja laitosäänestys muiden hyvinvointialueiden äänioikeutetuille.

Aluevaltuustot päättävät muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, palveluverkoston periaatteista, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen talousarviosta ja -suunnitelmasta ja jäsenten valitsemisesta toimielimiin. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta.

Hyvinvointialue

Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue järjestää sille lailla säädetyt tehtävät. Näitä tehtäviä ovat toiminnan alkaessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Hyvinvointialueita on yhteensä 21, niiden nimet ja kunnat löytyvät soteuudistus.fi-sivustolta- Ulkoinen linkki.

Äänioikeus

Äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, joka on

1. Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja jonka kotikunta on joku kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluva kunta 51. päivänä ennen vaalipäivää; tai

2. muun valtion kansalainen, jonka kotikunta on joku kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluva kunta 51. päivänä ennen vaalipäivää ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan laskettuna 51. päivästä ennen vaalipäivää; tai

3. EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluvassa kunnassa 51. päivänä ennen vaalipäivää edellyttäen, että hänen tietonsa on talletettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään 52. päivänä ennen vaalipäivää haluavansa käyttää äänioikeuttaan aluevaaleissa.

Äänestäminen ja äänestyspaikat aluevaaleissa

Äänioikeutettu voi äänestää aluevaaleissa yhdellä seuraavista tavoista:

Äänestäminen vaalipäivänä

Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Äänestäminen ennakkoon

Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys aloitetaan 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan kotimaassa 5. päivänä ennen vaalipäivää ja ulkomailla 8. päivänä ennen vaalipäivää.

Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka. Suurimmissa kunnissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on tavallisesti useita. Yleensä ennakkoäänestyspaikka on avoinna kaikkina seitsemänä ennakkoäänestyspäivänä. Osa paikoista voi kuitenkin olla auki lyhyemmänkin ajan.

Ennen ennakkoäänestyspaikalle menoa:

1. Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

- Jos äänestät ennakkoon Suomessa, eikä sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

- Voit ottaa mukaasi myös postitse kotiisi saapuneen äänioikeusilmoituksen (ilmoitus äänioikeudesta), mutta voit äänestää myös ilman sitä. Jos äänestät ennakkoon laitoksessa tai ulkomailla, äänioikeusilmoitus kannattaa ottaa mukaan, koska se nopeuttaa äänestämistä näissä paikoissa. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoitusta, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä Digi- ja väestötietovirastosta.

2. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät ehdokkaiden tiedot oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta- Ulkoinen linkki ja lisäksi esimerkiksi ehdokkaiden omista vaalimainoksista sekä tiedotusvälineistä.

3. Jos et kykene itse tekemään äänestysmerkintää, voit ottaa mukaasi oman avustajan. Oma avustaja ei kuitenkaan saa olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole mukana omaa avustajaa, mutta tarvitset avustamista, vaalivirkailija avustaa sinua.

Laitosäänestys

Ennakkoäänestys järjestetään myös laitoksissa, kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt. Muilla, esimerkiksi laitoksen henkilökunnalla, ei ole oikeutta äänestää laitosäänestyksessä.

Kunnanhallituksen nimeämä vaalitoimikunta saapuu kuhunkin kunnan alueella olevaan laitokseen toimittamaan äänestyksen vähintään yhtenä ja enintään kahtena ennakkoäänestysajanjaksoon sattuvana päivänä.

Kotiäänestys

Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään päivää ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.

Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 11.1.2022 ennen kello 16. Keskusvaalilautakunnan puhelinnumero ja osoite löytyvät äänestäjälle postitse saapuneesta ilmoituskortista. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.

Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.

Kotiäänestyksessä tulee äänestäjän lisäksi olla läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tämä henkilö ei voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva.

Kirjeäänestys

Vaalien ajan ulkomailla asuvat tai oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse ulkomailta.

Lähteet:

https://vaalit.fi/aluevaalit- Ulkoinen linkki
https://soteuudistus.fi/aluevaalit- Ulkoinen linkki

 

​14. MUUTOKSIA KELAN KORVAAMIIN TAKSIMATKOIHIN 1.1.2022

1.1.2022 alkaen jokaisessa maakunnassa on 2 palveluntuottajaa, joilta voit tilata Kelan korvaaman taksimatkan. Jatkossa voit valita, kummalta palveluntuottajalta tilaat Kela-taksin.

Uudet 0800-alkuiset Kela-taksin tilausnumerot tulevat käyttöön 20.12.2021. Tilauspuhelu on jatkossakin maksuton. Aistivammaisilla on mahdollisuus tilata taksi tekstiviestillä. Myös nämä numerot muuttuvat.

Matkojen omavastuut säilyvät ennallaan. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 e, ja vuosiomavastuu on 300 e.

Jatkossa saat halutessasi tekstiviestillä tiedon, kun taksi on hyväksynyt tilauksen. Tekstiviestissä ilmoitetaan myös puhelinnumero, josta tavoitat kuljettajan.

Uudet tilausnumerot

Tilaa matka alla olevista numeroista, jos teet matkan 1.1.2022 tai sen jälkeen. Numerot ovat käytössä 20.12.2021 alkaen.

Lappi:

Taksi Helsinki Oy, 0800 414 610

Suomen Lähilogistiikka Oy, 0800 051 54

 

​15. WEBINAARI EDUNVALVONNASTA 14.12.

Kiinnostaako Sinua edunvalvonta asiat, tarvitsisitko lisätietoa edunvalvontaan liittyvistä asioista? Osallistu aiheeseen liittyvään seminaariin. Alla tiedot ajankohdasta, ohjelmasta sekä ilmoittautumislinkki.

Turvaa tulevaisuutesi - Miten edunvalvonta on Suomessa järjestetty? ti 14.12.21 klo 13-15

Ohjelma

13.00 Edunvalvonta ja edunvalvontavaltuutus sekä niiden erot. Marjukka Mannio, Ylitarkastaja, Digi- ja väestötietovirasto

14.00 Keskustelua edunvalvonnasta

14.15 Kuinka helpottaa asioiden hoitoa ja huomioida näkövamma? Valtakirjat, suoramaksu ja muu suunnittelu. Sinikka Mäntyjärvi, Oikeuksienvalvonnan asiantuntija, Näkövammaisten liitto

14.45 Keskustelua

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu viim. 10.12. sähköisellä lomakkeella- Ulkoinen linkki.

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki tapahtumaan. Tilaisuutta ei tallenneta.

Lisätietoja

Sinikka Mäntyjärvi, oikeuksienvalvonnan asiantuntija, Näkövammaisten liitto p. 050 526 3831, 09 3960 5114 sinikka.mantyjarvi@nkl.fi

Antoisaa webinaaria toivottaa,

Ulla Hannula
Sosiaaliturvapäällikkö
Näkövammaisten liitto ry
PL 30, 00030 IIRIS
09 3960 4660, 050 585 0374
www.nkl.fi- Ulkoinen linkki

 

​16. YLEN JUHLAKAUDEN 2021- 2022 KUVAILUTULKATUT OHJELMAT

Joulukalenteri 2021, 24 osaa
TV2 1.12.2021, Areena 1.12.2021 alkaen

Elokuva Koirat eivät käytä housuja
TV1 1.1.2022 ja Areena 15.12.2021

Elokuva Nimby
TV2 17.12.2021 ja Areena 15.12.2021

Elokuva Ensilumi
Teema 15.12.2021 ja Areena 15.12.2021

Animaatio Lumiukko
TV2 24.12.2021, Areena

Elokuva Marian paratiisi
Yle TV1 25.12.2021 ja Areena 15.12.2021

Elokuva Ikitie
Areena 26.12.2021, Yle TV1 26.12.2021

Elokuva Tottumuskysymys
Teema 28.12.2021 ja Areena 28.12.2021

Elokuva Viimeiset
Areena 2.1.2022, Yle TV1 2.1.2022

Elokuva Aurora
Teema 2.1.2022 ja Areena 2.1.2022

Draamasarja Mieheni vaimo, 8 osaa
TV1 9.1.2022 ja Areena 7.1.2022

Lisätietoa ohjelmista, ja tarkat esitysajankohdat löydät alla olevista linkeistä. Ylemmän linkin kautta pääset katsomaan Areenassa juuri nyt esitettäviä kuvailutulkattuja suomen- ja ruotsinkielisiä ohjelmia. Alemman linkin kautta näet Ylen ohjelmaoppaan, joka näyttää kuvailutulkatut ohjelmat noin kuukauden eteenpäin.

https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki

https://yle.fi/ohjelmaopas/kuvailut.html- Ulkoinen linkki

Mukavaa syksyn jatkoa,

Päivi Klami
Tekstityskoordinaattori & kuvailutulkkaustuottaja
Yle / Kääntäminen ja versiointi
Yleisradio Oy
Radiokuja 1, PL 68, 00240 Helsinki
+3540 487 8404
paivi.klami@yle.fi / tuotanto.ohjelmatekstitys@yle.fi


Sivu päivitetty