Ruoanvalmistus on makuasia
Lataa kirja tästä linkistä- Ulkoinen linkki.
Ruoanvalmistus on makuasia
2024 Lapin Näkövammaiset ry 70 vuotta
Käärimä hihat ja alama töihin
Kun Covid19 levisi maailmalla ja viimein saavutti myös Suomen, epidemia pakotti meidät kehittämään uusia, aiemmasta täysin poikkeavia, toimintamuotoja. Tuolloin käyttöön otettu ja opittu etätapaamiset ovat tulleet jäädäkseen. Yksi Lapin Näkövammaiset ry:n etätoiminnoista on ”Lukunurkka”.
Vuosi 2023 oli Lukunurkan toinen toimintavuosi. Vaikka ryhmän päätarkoituksena oli, ja on edelleen, kokoontua kerran kuukaudessa keskustelemaan kirjasta, joka on edellisellä kerralla sovittu lainattavaksi ja luettavaksi. Silloin tällöin saattoi jutustelu rönsytäkin; milloin keskusteltiin polttavista ajankohtaisista asioista, terveydestä tai säästä. Kerran innostuimme jakamaan ruokavinkkejä ja siitä saimme idean tämän teoksen koostamiseen.
Lukunurkan vakiojäsenet aloittivat keräämään tähän teokseen omia suosikkejaan. Ajan kuluessa tiimiin liittyi koko kulttuuritoimikunta ja ideoitaan ovat jakaneet myös jotkut yhdistyksemme kannatusjäsenet. Paitsi reseptejä, kirjasimme teokseen myös tietoa määristä, mitoista ja painoista. Lopusta löydät myös vinkkejä ruoanlaittoon.
Voit kokeilla reseptejä sellaisenaan, muokata omaan makuusi sopivaksi tai miten vain. Ruoanvalmistushan on makuasia.
Iloisia lukuhetkiä, kokeilunhaluisia ruoanvalmistustuokioita ja Hyvää ruokahalua!
Lukunurkan ja kulttuuritoimikunnan kokit.
MITAT JA ANNOKSET
Alla olevasta listasta voit tarkistaa, paljonko yksi desilitra jotain tiettyä raaka-ainetta painaa grammoissa. Ja sama pätee myös toisin päin. Jos esim. tarvitset ruoanlaittoon 130 grammaa vehnäjauhoja, niin listalta huomaat yhden desilitran vehnäjauhoja painavan 65 grammaa ja täten tiedät tarvitsevasi niitä kaksi desilitraa. Toivottavasti näistä on apua ja iloa.
Mitta 1 dl Paino g.
VEHNÄJAUHOT 65
GRAHAMJAUHOT 65
VEHNÄLESEET 20
KAURALESEET 60
HIIVALEIPÄJAUHOT 55
RUISJAUHOT 55
OHRAJAUHOT 55
SÄMPYLÄJAUHOT 65
PUUROHIUTALEET 35
RIISI 85
MANNASUURIMOT 75
PERUNAJAUHOT 75
KORPPUJAUHOT 50
HIENOSOKERI 85
TOMUSOKERI 60
FARIINISOKERI 70
HEDELMÄSOKERI 75
SIIRAPPI 140
MAKARONIT 50
KUIVATUT HERNEET 80
MAITOJAUHE 50
MANTELIT, PÄHKINÄT 60
RUSINAT 60
KAHVIJAUHE 35
TEE 38
HIENO SUOLA 125
ÖLJY 90
MARGARIINI JA VOISULA 85
MITTAMUUNNIN
1 dl = 100 ml = 6 – 7 rkl
1 rkl = 15 ml = 3 tl
1 tl = 5 ml
1 maustemitta = 1 ml
1 tl suolaa = 6 g
1 tl leivinjauhetta = 5 g
KAHVIN MENEKKI
7 kkp (kahvikupillista) valmista juomaa, käytä:
1 ltr vettä
1,5 dl (noin 60 g) kahvijauhetta
20 kkp valmista juomaa, käytä:
3 ltr vettä
5 dl (noin 200 g) kahvijauhetta
55kkp valmista juomaa, käytä:
8 ltr vettä
12 dl (noin 500 g) kahvijauhetta
Suuntaa antava ohjeistus kahvipöydän muista tarjottavista. Mitä enemmän kahvipöydässä on tarjottavia, on oletettavaa, että kaikki eivät ota kaikkia laatuja. Siksi pienempi määrä riittää.
10 henkilölle:
Kermaa/maitoa 2 dl; sokeria 250 g; pikkuleipiä 10-15 kpl;
täytekakkua 4 munan pohja; voileipiä/pasteijoita 15-20 kpl;
kääretorttua 1 kpl 15-20 cm:n tanko;
1 piiras, jonka halkaisija on 25 cm, riittää 10:lle.
KANANMUNAKORNERI
Tiesitkö, että kananmunia voi myös pakastaa, kunhan niiden rakenne on rikottu hyvin.
Kun vaahdotat munia, käytä pyöreäpohjaista kulhoa ja harvakierteistä vatkainta. Välineiden on oltava puhtaat.
Huoneenlämpöiset munat vaahtoutuvat helpommin kuin jääkaappikylmät.
Sokeri hidastaa vaahtoutumista ja siksi sokeri lisätään vasta, kun vaahtoa on jo jonkin verran muodostunut.
KANANMUNIEN MITTATIETOJA
1 kananmuna = 50-60 g. 0,5 dl.
1 valkuainen = n. 32 g. = 30 ml. = 2 rkl.
3 valkuaista = 1 dl.
1 keltuainen = n. 18 g. = 15-17 ml. = n. 1 rkl.
6 keltuaista = 1 dl.
KANANMUNAN KESKIMÄÄRÄISIÄ KEITTOAIKOJA
Keskikokoisella kananmunalla:
Mikäli haluat löysän munan, keitä
kylmään veteen laitettuna 2-3 min.; kuumaan veteen laitettuna 3-4 min.
Mikäli haluat pehmeän munan, keitä
kylmään veteen laitettuna 4-5 min.; kuumaan veteen laitettuna 7-8 min.
Mikäli haluat kovan munan, keitä
kylmään veteen laitettuna 8 min.; kuumaan veteen laitettuna 10 min.
Yhden kokin vinkki:
”Laita Huoneenlämpöiset kananmunat kylmään veteen.
Kun keitinvesi kiehuu, käännä levy pois päältä ja laita minuuttikelloon 10 minuuttia. Kun kello soi, nostele kananmunat pyyhkeen päälle pieneksi hetkeksi. Laita sitten kylmään veteen jäähtymään, niin kuori irtoaa hyvin, eikä tartte takuta.”
MAUSTEET JA MAUSTAMINEN
”Mikäli ruokaa ei ole maustettu, se ei maistu.”
Ruoan maustaminen on yksi ruoanvalmistuksen taidoista – ja tämä taito kehittyy vain ruokaa valmistamalla. Resepteissä on melkein mahdotonta määritellä mausteiden tarkkaa määrää, koska maustaminen on makuasia. Aloita aina maustamalla varovasti – on helpompi lisätä makuja, kuin ottaa pois.
Suola tuo esiin ruoan omat maut. Suola ja pippuri tehostavat toistensa makuja. Kastikkeet voi maustaa voimakkaasti, koska itse ruoka on miedommin maustettu. Kylmät ruoat tarvitsevat enemmän mausteita kuin lämpimät. Ripaus sokeria korostaa monien ruokien makua.
Aina kun valmistat ruokaa, muista maistella sitä. Parhaimmillakaan kokeilla ei maustaminen onnistu kerralla, vaan ensin pitää lisätä jotain ja sitten jotain toista. Nyt vain rohkeasti kokkailemaan, maustamaan ja maistelemaan.
LIHARUOAT
NACHOPELTI
400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 tlk vaaleita papuja tomaattikastikkeessa
Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta seos ja lisää joukkoon pavut.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille 1 pss maissilastuja. Kaada lastujen päälle jauheliha-papuseos. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin yläosassa 225 asteessa noin 5 minuuttia. Riittää, että juustoraaste sulaa.
Tarjoillaan heti. Lisukkeena voidaan käyttää vihersalaattia. Lisämausteiksi lautaselle voi laittaa erilaisia texmex-dippejä, majoneesia tms.
POROROUHEKIUSAUS
1 pss kermaperunoita
1 pss kylmäsavupororouhetta
1 prk juustocremeä
juustoraastetta
Kokoa vuokaan kerroksittain. Laita päälle juustocreme ja juustoraaste.
Paista 225 asteessa 60 min.
Pirjo
SISKONMAKKARAPIHVIT
4 kpl siskonmakkaroita
2 porkkanaa
2 tl pippurisekoitusta
savusuolaa
10 oliivia
n. 1 dl ruokacreme-sipulia
1 muna
Sekoita makkaran sisus, raastettu porkkana ja silputtu oliivi. Mausta, lisää creme ja muna.
Paista lättypannussa.
Voit valmistaa lopuista makkaroista siskonmakkarakeiton.
Pirjo
ANNEN HAMPURILAISET
Aivan ensimmäisenä, nosta pöydälle esille kaikki tarvitsemasi raaka-aineet:
- Vaasan Street Food THE BRGR Gourmet-burgerisämpylä, 4 kpl/pss.
- 600 g naudan jauhelihaa
- 1 tlk ananasrenkaita, 4 rengasta
- 4 kananmunaa
- 8 viipaletta juustoa
- 3 keskikokoista keltasipulia
- suolaa ja mustapippurirouhetta
- TÄYTEMAUSTEET: sinappi, ketsuppi, kurkkusalaatti, haluamasi majoneesi (American dressing, valkosipuli tms.)
- hampurilaisille tarkoitettuja paperipusseja
ESIVALMISTELUT:
1. Sekoita kulhossa keskenään jauheliha, 1,5 tl suolaa ja 1,5 tl mustapippurirouhetta. Jaa taikina neljään osaan ja painele pihveiksi. Pihvi on sopivan kokoinen, kun se on halkaisijaltaan 2 cm isompi kuin hampurilaissämpylä. Nosta pihvit vielä takaisin jääkaappiin.
2. Kuori ja viipaloi sipuli. Leikkaa sipuli pitkittäin puoliksi – se helpottaa viipalointia. Kaada pannulle tilkka öljyä ja kuullota sipulit. Kaada sipulin joukkoon ananasmehu. Myös hunaja antaa kivan lisämaun. Pidä paistolämpötila sellaisena, että neste kevyesti poreilee. Kun sipulit ovat pehmeitä, siirrä ne erilliseen astiaan.
3. Paista ananasrenkaat. Siirrä ne paistamisen jälkeen erilliseen astiaan tai pinoa leikkuulaudan päälle.
4. Lado ranskalaiset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja laita uuni lämpiämään ohjeen mukaan. Uunista riippuen paistolämpötila on 180 – 200 astetta.
5. Paista kananmunat ja pyri pitämään ne hampurilaissämpylän kokoisena. Siirrä ne paistamisen jälkeen erilliseen astiaan tai pinoa leikkuulaudan päälle. Paistamisessa voi käyttää apuna silikonivuokaa, joita saa esim. Prismasta. Vuoka on tarkoitettu yhden kananmunan paistamiseen. Niitä on pyöreitä ja sydämenmuotoisia.
6. Kun uuni on lämmin, laita ranskalaiset uuniin, ajastin päälle ja ala paistaa pihvejä. Laita pannulle nokare voita ja öljyä. Kuumenna pannu kuumaksi, lado pihvit pannulle ja pienennä hieman lämpötilaa. Koko paistamisen ajan pitää kuitenkin paistoäänen kuulua, eli tasainen rasvan ritinä. Paista pihviä 4-5 minuuttia, tämän jälkeen käännä ja lado pari viipaletta juustoa jo paistetulle pinnalle. Paistoaika riippuu siitä, kuinka kypsäksi lihan haluat. Koska käytän naudanlihaa, pihvin voi jättää jopa punertavaksi sisältä. Tämä on makuasia. Kokeile rohkeasti eri versioita. Kun pihvit on paistettu, nosta ne erilliseen astiaan, esim. lautaselle.
7. Pihvien kääntövaiheessa laita hampurilaissämpylöiden pohjapuolet leivänpaahtimeen. Ota tässä vaiheessa myös haluamasi täytemausteet esille.
8. Kun ranskalaiset ovat valmiit, ota ne uunista ja ripottele niiden päälle sormisuolaa.
HAMPURILAISEN RAKENTAMINEN:
Laita paahdetun pohjan päälle sinappi ja ketsuppi. Pyri levittämään ne reunasta reunaa, jotta ei jää kuivaa kohtaa. Kuitenkin maltillinen määrä riittää, pohjan ei tarvitse ns. uida kastikkeissa. Laita seuraavaksi ananasrengas ja sen päälle kuullotettu sipuli. Täytä sipulilla ananasrenkaan reikä ja levitä samalla pohjasämpylälle reunoihin saakka. Laita tämän jälkeen paistettu muna ja pihvi. Lämmitä hampurilaissämpylän kannet pannulla ja imeytä siitä ylimääräinen neste. Laita majoneesi kannen karkealle pinnalle ja käännä hatuksi hampurilaisen päälle. Laita valmis hampurilainen hampurilaispussiin.
Annostele lautaselle hampurilainen ja ranskalaisia. Sitten vain sormiruokailemaan.
Anne
MAKSA-PERUNAPIHVIT
Kuori 4 keskikokoista keltasipulia ja 4 jauhoista perunaa.
Viipaloi sipulit ja ruskista pannulla. Raasta perunat. Raastetun perunan määrä on painoltaan noin puolet jauhetun maksan painosta. Lisää nämä taikinakulhoon.
Lisää joukkoon myös 700 g jauhettua naudan maksaa.
Lisää 1 tl suolaa ja 1 tl mustapippurirouhetta.
Sekoita hyvin lusikalla.
Laita nokare voita pannulle ja kuumenna. Kun voi ei enää tirise, laske hieman paistolevyn lämpötilaa ja nostele ruokalusikalla kasoja maksataikinasta. Yhdelle pannulliselle mahtuu 5-6 kpl. Paista pihviä muutama minuutti, kunnes paistopinnalla on kauniit paistokuviot ja käännä pihvi. Maksa kypsyy yllättävän nopeasti.
Sopii tarjoiltavaksi pelkän vihreän salaatin kera, tai perunamuussilla ja ruskeakastikkeella.
JM
JARNON ROSVOPAISTI
Paistiksi sopii parhaiten joko naudan tai porsaan paisti. Paistin voi ostaa valmiiksi marinoituna tai marinoida itse. Jos päädyt marinoimaan paistin itse, laita liha marinadiin jo edellisenä päivänä.
PAISTOUUNI:
Kaiva maahan kuoppa, syvyydeltään ja leveydeltään reilu puoli metriä. Täytä kuopan pohja kivillä tai tiilillä, jotta saadaan lämpöä varastoiva alusta. Seuraavaksi sytytä kuoppaan nuotio ja pidä siinä yllä reilua tulta noin parin tunnin ajan. Lapioi tämän jälkeen hiilet pois, teräs- tai sinkkiämpäriin, ja ripottele tilalle ohut kerros hiekkaa. Hiekka estää kiviä polttamasta paistia. Nyt kuoppa on valmis rosvopaistia varten.
PAISTIN PAKETOINTI:
Kääri paisti hyvin leivinpaperiin ja sen jälkeen suunnilleen Lapin Kansan verran hyvin kostutettua sanomalehteä. Lopuksi paisti paketoidaan huolellisesti folioon. Kannattaa käyttää vahvaa foliota.
PAISTAMINEN:
Aseta paistipaketti katiskaverkon päälle. Verkon on hyvä olla kauttaaltaan pari senttiä isompi, kuin paistipaketin ja siihen on hyvä asettaa nostokahvat esim. rautalangasta. Laske paketti kuopan pohjalle ja lapioi päälle maa-ainesta, jota jäi paistokuoppaa lapioidessa jäljelle. Maa-ainesta ei kuitenkaan tarvi käyttää kaikkea, vaan sen verran, että paisti peittyy ja pinta on tasainen. Tee tälle pinnalle nuotio ja pidä sitä yllä, pienellä liekillä, 1 h / 1 paistikilo. Mikäli tahdot paistista kypsän – ylikypsän, paistoaika kannattaa jopa tuplata.
VINKKEJÄ:
Mikäli marinoit raaka-aineen itse – liha, juurekset tms. – muista levittää ensin mausteet, sitten vasta öljy. Mikäli laitat öljyn ensin, mausteet eivät pääse kunnolla imeytymään raaka-aineeseen.
Paistin lisukkeeksi sopii mainiosti uudet perunat tai/ja nuotiolla folionyyteissä kypsennetyt kasvikset.
Kastikkeeksi ruoalle sopii herkkusieni-, bearnaise- tai kylmä kermaviilikastike.
Jarno S.
KANARIISI
Perkaa ja paloittele
1 kokonainen paistettu kana
Laita paloitellut kanapalat kattilaan ja lisää joukkoon
400 g Keittojuureksia, pakaste
2,5 ltr vettä
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl suolaa
Anna poreilla muutama minuutti ja lisää joukkoon
4 dl Puuroriisiä
0,5 dl Vasikkafondia
Anna ruoan poreilla hiljalleen, välillä sekoittaen, n. 45 min.
JM
SEMIHARVINAINEN KUIVALIHAVELLI
Kuivalihavellin voi valmistaa myös helposti kaupasta saatavalla lihatuotteella. Kuivalihakundin valmistama BEEF JERKY-tuotemerkki koostuu eri makuisista häränlihasta kuivatetuista lastuista. Tuote on gluteeniton. Tähän kyseiseen reseptiin käytin makuna teriyakia.
Kiehauta
1 ltr vettä
1 lihaliemikuutio
150 g Beef Jerky kuivalihalastuja
Pienennä lieden lämpötilaa siten, että lieni jää kevyesti poreilemaan. 9:n pykälän säätimellä käytän 6-7; 6:n pykälän säätimellä 3-4.
Lisää joukkoon
2 dl puuroriisiä
0,5 tl maustepippurijauhetta
Keitä lisäksi valmiiksi 1 ltr vettä, jota lisäät seoksen joukkoon sitä mukaa, kun seoksesta haihtuu vesi. Tarkoitus on, että koostumus pysyy vellimäisenä. Kun ruoka on valmis, olen käyttänyt vettä kaiken kaikkiaan n. 2 ltr (tätä määrää ei kuitenkaan laiteta kerralla) ja keittänyt n. 1,5 h.
VINKKI:
Mikäli vellistä tulee sinun makuusi liian löysää, lisää jauhoista perunaa raastettuna tai perunamuussijauhetta sakeuttaaksesi velliä.
Anne
PORONKÄRTSÄ
Laita kattilaan:
n. 7 kpl maustepippuria
2 kpl Laakerinlehteä
Käytä paistamiseen voita.
Paista kahdessa erässä:
600-700g Poronlihaa, paistia
1 Sipuli
Lisäksi:
1purkki 50 cl Tummaa olutta
Himalajansuolaa sopivasti, voi olla myös valkoista suolaa
Paistan voissa lihat kahdessa erässä sipulin kanssa ja
kaadan kattilaan, jossa on jo pippurit ja laakerinlehdet.
Kaadan tölkin olutta, ei tippaakaan vettä. Lisään suolaa.
Kypsennän kypsäksi sillai hymyilen kuplien, en kovaa kiehuttaen.
Hosbodimuori
STROGANOV
250 g naudan paistisuikaleita
1 sipuli
1 rkl rasvaa
2 dl vettä
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria
Suurus:
½ dl vettä
½ dl kermaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
Lisäksi:
2 rkl tomaattisosetta
1 tl sinappia
½ suolakurkkua
Kuumenna paistinpannu ja rasva. Ruskista lihat ja siirrä ne kattilaan. Kaada vesi pannun kautta kattilaan. Lisää hienonnettu sipuli ja mausteet lihojen joukkoon ja hauduta kypsäksi.
Lisää suurus ja kypsennä 5 min.
Lisää lopuksi tomaattisose, sinappi ja suolakurkkukuutiot.
KANA-PASTASALAATTI
250 g pastaa, raakapaino
250 g kanaa, Atrian viipaloitu
1 kurkku
1 paprika
0,5 rs viinirypäleitä
1 prk salaattijuustokuutioita
KASTIKE: sekoita keskenään
200 g kermaviiliä
1 pss Taffel runch – dippiä
Keitä pasta, huuhtele kylmällä vedellä siivilän läpi ja jätä valumaan vedet pois. Huuhtele ja pilko kasvikset. Sekoita kaikki raaka-aineet salaattikulhoon ja lisää myös kastike.
KALARUOAT
KATKARAPUSALAATTI
Katkarapuja
Kananmunanlohkoja
Lehtisalaattia
Sulata katkaravut siivilässä valuttamalla niiden päälle kylmää vettä ja jätä siihen kuivahtamaan salaatin muiden valmistelujen ajaksi.
Keitä kananmunat kypsiksi, jäähdytä, kuori ja leikkaa ne lohkoiksi.
Huuhtele lehtisalaatti ja revi se sellaisiksi paloiksi, jota on miellyttävä syödä. Asettele lehtisalaatti laakean vadin pohjalle. Asettele niiden päälle kananmunanlohkot ja katkaravut.
Valmista kastike:
n. 1 dl kermaviiliä
1 valkosipulinkynsi
tomaattisosetta tai ketsuppia
Sekoita kermaviiliin murskattu valkosipulinkynsi ja sen verran tomaattisosetta, että kastike muuttuu vaaleanpunaiseksi. Valuta kastiketta salaatin päälle.
RAPUPATA UUNISSA
½ ltr vettä
1 kalaliemikuutio
1 dl puuroutumatonta riisiä
1 iso sipuli hienonnettuna tai 1 purjo viipaleina
100 g tahkojuustoa
200 g katkarapuja
tilliä
Keitä riisiä kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä n. 15 min.
Hienonna sipuli ja raasta juusto. Sekoita kaikki aineet ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Hauduta 200 asteessa n. 30 min. Koristele tuoreella tillillä.
KALAMUREKEPIHVIT
400 g (pakaste) kalaa
½ dl korppujauhoja
1 dl kevytkermaa
1 muna
1,5 tl suolaa
2 tl kuivattua tilliä
2 rkl sulatettua voita
Jauha sulanut kala. Sekoita kaikki aineet keskenään. Muotoile 8 pihviä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteessa n. 15 min.
JANSSONINKIUSAUS
5-6 perunaa
1 sipuli
10 anjovisfilettä
2 dl kahvikermaa
Kuori perunat ja raasta ne karkealla terällä. Kuori ja hienonna sipuli.
Voitele uunivuoka. Laita puolet perunoista vuoan pohjalle. Tähän päälle anjovisfileet, sipulit ja loput perunat. Kaada vuokaan kerma ja hieman anjovislientä.
Paista 200 asteessa 30-40 min.
SILAKKARULLAT, neljälle
300 g silakkafileitä
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
hienonnettua sipulia
Mausteliemi:
1,5 dl vettä
½ dl etikkaa
1 tl sokeria
Mausta silakkafileet ja kääri ne rullalle nahkapuoli ulospäin. Lado rullat uunivuokaan tai kattilaan Sekoita mausteliemi ja kaada se rullien päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa n. 20 min. Tai liedellä miedolla lämmöllä hauduttaen n. 10 min.
Tarjoile kuumana tai kylmänä.
LOHIFILÉ UUNISSA
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Huuhdo kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla
600 - 700 grammaa ruodotonta lohifilettä. Lohi voi olla Kirjo- tai Norjanlohta.
Mausta kalan nahaton puoli:
1 rkl sitruunanmehua
1/4 tl suolaa
1/2 tl sitruunapippuria
Rasvaa uunivuoka kevyesti pohjalta ja laita file vuokaan nahkapuoli ylöspäin.
Paista filettä 10 - 15 minuuttia.
Nosta vuoka hellalle ja rullaa fileen nahka haarukalla pyörittäen tai vetäen pihdeillä pyrstöpäästä alkaen. Mikäli nahka ei irtoa kevyesti, jatka paistamista vielä pari minuuttia.
Mausta makusi mukaan nahan alta paljastunut pinta. Vaikkapa sitruunan siivuilla ja sitruunapippurilla plus suolalla. Paista filettä vielä 15 - 20 minuuttia.
Kastike-ehdotus:
1 prk. kermaviili
hienonnettua tilliä
timjamia
sitruunamelissaa
Tai sitten sekoitat kermaviiliin pussillisen tillinmakuista dippijauhetta.
Tai nahanpoisto-operaation ja maustamisen jälkeen viipaloi kaksi hyvin pestyä sitruunaa, punasipuli ja yksi fenkoli pitkittäisiksi suikaleiksi ja levitä muutama sitruunaviipale fileen päälle ja loput sipuli-, fenkoli- ja sitruunaviipaleet uunivuokaan fileen ympärille.
Sekoita 2 dl ranskankermaa (voit lisätä vielä 1dl kermaa niin tulee hiukan notkeampaa ja levittyy paremmin vihannesten päälle!). Edelleen ranskankerman voi maustaa tillinmakuisella dippijauheella. Tai millä haluaa!
Levitä seos vihannesten päälle ja jatka paistamista 20 minuuttia. Kala voi paistua liian kuivaksi, jos file on ohut. Vähemmällä ajalla vihannekset eivät ehkä kypsy valmiiksi samassa ajassa, siispä suikaloi ne niin ohuiksi kuin pystyt.
Kokeilemalla löytyy paras tulos!
Lisäksi pottuja tai riisiä.
Pirkko
TONNIKALA-MUNAKASRULLA
Valmista taikina siten, että ensin sekoitat keskenään:
6 dl maitoa
1 tl suolaa ja
1 dl vehnäjauhoja
Lisää joukkoon hyvin sekoittaen:
6 munaa
Levitä iso leivinpaperiarkki korkeareunaiselle uunipellille ja voitele se öljyllä. Kaada taikina siihen. Paista uunin alatasolla 225 asteessa 25 min. Kumoa paistettu levy puhtaan leivinpaperin päälle.
Valmista seuraavaksi täyte, sekoittamalla keskenään:
2 tlk tillitonnikalaa
1 prk kermaviiliä tai rahkaa (tai puolet kumpaakin)
2 tomaattia (poista siemenet ja kuutioi hienoksi pelkkä tomaatin liha)
1 keltasipuli (halutessasi paistettuna)
1 paprika
Maustekurkkukuutioita (tarkkaile täytteen suolaisuutta välimaisteluilla)
Levitä munakaslevylle täyte tasaisesti, jättäen lopusta pari cm:ä ilman täytettä. Tällöin rullatessa täytteet eivät pursua ulos. Tämän jälkeen rullaa kääretortun tavoin siten, että loppusauma jää rullan alle. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta ja paista uunissa, kunnes juusto on sulanut (n. 5 min.).
Anne
SEITIÄ TOMAATTI-SIPULIPEDILLÄ
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Viipaloi
2 kuorittua keltasipulia ja
4 huuhdeltua tomaattia
Lado uunivuoan pohjalle
1 pkt. pakasteseitiä paloina (400 g)
1 tl suolaa
viipaloidut sipulit ja tomaatit
Kaada näiden päälle 2 dl mustapippuri-ruokakermaa
Paista uunin keskitasolla n. 45 min. Kalan kypsyyden voit testata haarukalla. Mikäli haarukka uppoaa kalaan pehmeästi, se on kyp-sää. Voit kuitenkin antaa kalan paistua siten, että pinnalle tulee hieman väriä. Paistoaika vaihtelee uunista riippuen.
VINKKI: Jos käytät maustamatonta ruokakermaa, laita kalan päälle sitruunapippuria. Lisukkeena voit käyttää riisiä tai tilliperunamuus-sia. Muussin voit kätevästi tehdä jauheesta ja lisätä keitinveteen kuivattua tilliä.
Anne
KASVISRUOAT
LEHTIKAALIMUNAKAS
2 kananmunaa
2 rkl maitoa
3 valkosipulinkynttä
2 lehteä lehtikaalta
1 tl SantaMaria Teriyaki- kastiketta
0,5 tl mustapippurirouhetta
2 puolikasta aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl öljyä paistamiseen
Huuhtele ja revi lehtikaalit. Viipaloi tomaatit. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita nämä ja kaikki mainitut raaka-aineet kulhossa hyvin. Mikäli käytät ilmakuivattujen tomaattien sijaan tuoreita tomaatteja, lisää halutessasi suolaa.
Lisää öljy pannulle ja kuumenna. Pannun ollessa riittävän kuuma, pienennä lämpötila ja kaada seos pannulle.
Kypsennä makusi mukaan.
TOMAATTI-PUNASIPULISALAATTI
Leikkaa ohuita viipaleita ja lado laakeaan astiaan vuorotellen:
6 tomaattia
1 punasipuli
Kaada päälle ohuena nauhana öljyinen kastike. Kastikkeen ohje löytyy tästä teoksesta.
VESIMELONI-FETAJUUSTOSALAATTI
Kuutioi 500 g. vesimelonia ja ripottele joukkoon 1 pkt (250 g.) fetajuustoa. Revi pinnalle mintunlehtiä. Ripottele pinnalle vielä hieman mustapippurirouhetta.
Anne
PERUNASALAATTI
4 kpl puikulaperunaa keitettynä
1 vihreä omena
2 kpl suolakurkkua
1 prk maustamatonta kermaviiliä
valkosipulia puristettuna
sinappia ruokalusikallinen
Pilkotaan pieniksi ja sekoitetaan. Anna tekeytyä jääkaapissa.
Yksinkertainen ja maukas.
Ilmi
SOIJAPIHVIT
8 kpl.
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2dl tummaa soijarouhettta
2 munaa
2rkl vehnäjauhoa
1 sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
2 tl pippuria
1tl chilijauhetta
1tl suolaa
Soijakastiketta loraus
1/2tl kuiv. timjamia
1dl juustoraastetta
Paistamiseen rypsiöljyä
Lämmitä vesi haaleaksi ja liota liemikuutio siihen.
Sekoita joukkoon loppuaineet ja anna turvota n. 15 min.
Mausteita voi lisätä halutessaan ja juusto voi olla maun mukaan mietoa tai voimakasta.
Nosta lusikalla massaa pannulle ja muotoile vajaan sentin paksuisia pihvejä ja paista kauniin ruskeiksi.
Tarjoa perunamuusin, ruskean kastikkeen ja puolukoiden kera.
Samalla ohjeella voit tehdä pihvejä vaihtaen osan soijasta kypsiin hienonnettuihin papuihin ja/tai punaisiin linsseihin.
Irma
KASVISLASAGNE
Kasviskastike:
1 kesäkurpitsa
1porkkana
1sipuli
4 keskikok. herkkusientä
2-4 valkosipulinkynttä
1prk tomaattimurskaa
Suolaa, mustapippuria ja oreganoa maun mukaan.
Raasta vihannekset ja sienet, freesaa pannulla ja lisää tomaattimurska ja mausteet.
Keitä hetki.
Juustokastike:
4rkl voita/margariinia
4rkl vehnäjauhoja
4dl maitoa
1,5dl kermaa
1dl juustoraastetta
Valkopippuria, suolaa ja hieman muskottipähkinää.
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja keitä hetki, älä ruskista. Lisää maito ja kerma vähitellen, keitä hetki ja ota kattila liedeltä. Lisää juustoraaste ja mausteet.
Lasagnelevyjä 6-8 kpl
Rakenna lasagne voideltuun uuninkestävään vuokaan.
Ensin valkokastiketta, sitten lasagnelevyjä, sitten kasviskastiketta ja uusi kerroksia tarpeen mukaan. Päällimmäiseksi juustokastiketta ja juustoraastetta.
Paista 200 asteen lämmössä keskitasolla n. 45 min. Anna vetäytyä hetki ennen syömistä.
Irma
ÄMMIN JOULUSALAATTI
Aineet:
6 kpl etikkapunajuuria
2 kpl omenoita
1 sipuli
2 keitettyä kananmunaa
250 g lämminsavulohta
Pilko kaikki aineet haarukkapalan kokoisiksi ja sekoita kulhossa. Anna salaatin muhia vähän aikaa kannen alla jääkaapissa.
KASVISPASTA
1 iso sipuli
2 suippopaprikaa
1 fenkoli
3 lehteä lehtikaalta
2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1,5 prk ruokakermaa, Flora - kevyt & paksu, 4 % rasvaa, laktoositon, sydänmerkitty, 2,5 dl:n purkki.
ESIKÄSITTELE KASVIKSET: KUORI SIPULI, HUUHTELE PAPRIKA, HALKAISE SE JA POISTA SIEMENET, HUUHTELE LEHTIKAALI JA FENKOLI. KUUTIOI SIPULI, VIIPALOI FENKOLI JA PAPRIKAT.
LISÄÄ PAISTINPANNULLE RYPSIÖLJY JA KUUMENNA PANNU. LISÄÄ TYÖSTETYT KASVIKSET JA PAISTA 2-3 min. LASKE PANNUN LÄMPÖTILAA JA JATKA PAISTAMISTA n. 5 min. REVI LEHTIKAALI PALOIKSI JA LISÄÄ PANNULLE. LISÄÄ SUOLA JA MUSTAPIPPURI. PAISTA VIELÄ 2 min.
LISÄÄ RUOKAKERMA. PIENENNÄ LÄMPÖTILAA JA ANNA HAUTUA n.4 min. SEN JÄLKEEN SAMMUTA LEVY JA ANNA TEKEYTYÄ.
KEITÄ MAKARONIT JA SEKOITA KYPSÄT MAKARONIT KASTIKKEESEEN.
KESÄINEN FETAJUUSTOSALAATTI
1 tuorekurkku
3 kpl tomaatteja
1 suippopaprika
1 prk ananaspaloja
20 kpl vihreitä oliiveja
20 kpl hillosipuleita
1 prk fetajuustokuutioita
Paloittele kurkku, tomaatit ja suippopaprika. Lisää joukkoon kaikki muut aineet ja anna salaatin oleutua vähän aikaa kannen alla jääkaapissa.
HEDELMÄINEN NAUKUJUUSTOSALAATTI
1 prk Fruitcoctail-säilykehedelmiä
1 leipäjuusto
pilko leipäjuusto haarukkapalan kokoisiksi paloiksi kulhoon ja kaada säilykehedelmäpurkin sisältö niitten joukkoon. Tätä salaattia voi tarjota joko jälkiruuaksi tai kahvipöyässä yhtenä sorttina.
Ämmi
LEHTIKAALIPASTA
4 annosta
Pähkinäkastike:
100 g saksanpähkinöitä
2 dl ruokakermaa
Jauha saksanpähkinät hienoksi, tasaiseksi massaksi.
Lisää ruokakerma ja sekoita
200 g lehtikaalta
2 valkosipulin kynttä
1 dl voimakasta juustoraastetta (esim. Cheddar)
suolaa
mustapippuria
Poista lehtikaalista keskiruoto ja pilko lehdet hienoksi. Paista öljyssä pilkottu valkosipuli ja lehtikaali muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon pähkinäkastike ja anna hautua miedolla lämmöllä. Lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos kastike on kovin paksua, laimenna sitä tilkalla vettä.
Keitä haluamaasi pastaa 4 annosta ja lisää joukkoon lehtikaaliseos, sekoita ja nauti
Pirjo
FETA-TOMAATTIPASTA
Aseta uuniritilä uunin puoliväliin. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Voit käyttää ns. lasagnevuokaa.
Huuhtele ja puolita
500 g kirsikka- tai luumutomaatteja
Laita n. kolmasosa tomaateista uunivuoan pohjalle. Aseta tomaattien päälle, keskelle, kokonainen pala
200 g Patros Natur salaattijuustoa
0,5 nippua tuoreen basilikan lehtiä
Kaada sen jälkeen loput tomaatit päälle ja levitä ne tasaisesti.
Laita kypsymään uuniin 20 min. Tämän jälkeen nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja anna vuoan olla vielä 10 min.
Tällä välin voit keittää pastan. Jos keität pastaa 250 g (raakapai-no), annoksia tulee n. neljälle ja tomaatti-fetaseos maistuu voimak-kaasti. Voit keittää pastaa myös 500 g. Muista lisätä pastan keitin-veteen reilusti suolaa, pastapussin keitto-ohjeen mukaisesti.
Kun pasta on kypsää, valuta vesi pois ja sekoita uunista ottamaasi feta-tomaattiseoksen joukkoon. Annostele lautaselle ja ripottele hieman mustapippuria päälle.
Anne
MAITOPERUNAT
neljälle
3 dl vettä
4-6 perunaa
1 tl suolaa
1 sipuli
4 dl maitoa
5 g voita
Pinnalle persiljaa ja ruohosipulia
Kuori ja pilko perunat kattilaan. Kiehauta ohjeen mukainen vesimäärä ja kaada perunoiden päälle. Lisää sitten suola ja hienonnettu sipuli. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää maito ja voinokare. Kiehauta ja tarkista maku. Ripottele pinnalle hienonnettu persilja ja ruohosipuli. Tarjoile ruisleivän kera.
KEITOT
Laske keiton menekki seuraavasti:
Alkuruokana keittoa kuluu 2,5 – 3 dl ruokailijaa kohden.
Pääruokana keittoa kuluu 3-5 dl ruokailijaa kohden.
BORSSIKEITTO
Neljälle
1 rkl öljyä
1 sipuli
Kuullota sipuli öljyssä.
Lisää joukkoon:
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
3 mustapippuria
Hienonna suikaleiksi ja lisää joukkoon:
2 dl kaalinsuikaleita
2-3 etikkapunajuurta
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 min.
Lisää seuraavaksi loput ainekset ja tarkista maku.
3-4 nakkia
1 tl etikkaa
persiljaa
Keittoon voit ripotella pinnalle hienonnettua persiljaa ja tarjoile keitto smetanan kera.
Anne
HELPPO KASVIS-KALAKEITTO
1 pss sadonkorjuukasviksia (pakaste)
1 pkt seikuutioita (pakaste)
1 pkt Koskenlaskija-viherpippurijuustoa
3 kkp simpukkamakaroonia
2 kpl yksikyntisiä valkosipuleita
1 dl hapankaalta
1 tl suolaa
1 l vettä
Pilko juusto ja valkosipulit. Laita kaikki aineet kattilaan ja hellan levy kuutoselle. Kunnes keitto alkaa kiehua, niin väännä levy ykköselle ja anna sen muhia noin 15-20 minuuttia. Keiton kanssa maistuu vaikkapa seesaminsiemennäkkäri savujuuston kera.
Ämmi
JUUSTOKEITTO, neljälle
6 dl lihalientä
2 rkl vehnäjauhoja
100 g sinihome- tai sulatejuustoa
½ dl kermaa
persiljaa
Mittaa kattilaan neste ja jauhot. Sekoita hyvin käsivatkaimella.
Keitä noin 5 min sekoittaen.
Lisää murennettu homejuusto tai sulatejuusto nokareina ja vatkaa voimakkaasti. Lisää kerma ja hienonnettu persilja.
Anne
NAKKI-MAKARONIKEITTO
Laita kattilaan
750 g Apetit peruna & keittokasvispussi
1-2 sipulia
1 ltr kiehuvaa vettä
1-2 lihaliemikuutiota
Anna keittopohjan poreilla hiljalleen n. 15 min. Tällä välin pilko nakit 5-6 osaan ja mittaa makaroni valmiiksi.
560 g Snellman kunnon kuoreton nakkeja
2,5 dl raakaa makaronia
Lisää nämä keiton joukkoon ja anna kiehua hiljalleen 8 minuuttia. Koska makaronit imevät nestettä itseensä, lisää tarvittaessa vettä.
Vielä lopuksi lisää keittoon
0,5 dl ketsuppia
Jarno S.
PINAATTIKEITTO
50 g voita
4 rkl jauhoja
1 ltr maitoa
Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna seoksen poreilla hiljalleen 2-3 minuuttia ja kaada joukkoon maito ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
Lisää joukkoon
150 g pakastepinaattia
1 tl suolaa
ripaus valko- tai mustapippuria
½ tl sokeria
Keitto ei sinänsä tarvi kypsyttämistä, kunhan pinaatit sulavat. Halutessasi voit lisätä keittoon hienonnettua ruohosipulia.
Annokseen voit lisätä pinnalle paloitellun keitetyn kananmunan.
JUURES-TONNIKALAKEITTO
Tämän ohjeen mukaan keittoa valmistuu iso määrä. Voit tarjoilla sitä vaikka talkooporukalle. Käytä tälle ohjeelle 4,5 ltr kattilaa.
Laita kattilaan
1,5 ltr vettä
2 kpl 200 g:n keittojuures pussia
2 tl maustepippuria, jauhettuna
2 tl Sitruuna- tai Roseepippuria, jauhettuna
2 tl Suolaa
..ja laita kiehumaan.
Pese, kuori ja paloittele
500 g Porkkanoita
1 Palsternakka
..ja lisää ne poreilevaan keittopohjaan.
Hienonna 30 g tilliä ja lisää siitä puolet tässä vaiheessa.
Pese, kuori ja paloittele
1 Fenkoli
1,5 - 2 kg Perunoita
..ja lisää ne keittopohjaan. Kun perunat ovat kypsät, sammuta levy ja nosta kattila lämpimältä liedeltä.
Lisää lopuksi loput tillit ja 2 prk tillitonnikalaa
Sekoittele keittoa varoen, ettei loisku yli kattilasta. Nyt on paljon hyvää ja maukasta ruokaa koko kattilallinen.
KESÄKEITTO
neljälle
4 dl vettä
1 porkkana
4 pientä perunaa
1 dl herneitä
Suurus:
3 dl maitoa
2 tl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia
voinokare
Pese, kuori ja paloittele vihannekset kattilaan. Keitä vesi ja lisää juuresten joukkoon. Keitä n. 10 min. Puhdista ja paloittele vihannekset, lisää keittoon ja keitä n. 5 min. Lisää suurus ja jatka keittämistä n. 2 min. Tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta.
JM
KASTIKKEET
ÖLJYKASTIKE TOMAATTI-PUNASIPULISALAATILLE
½ dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
¼ tl suolaa
¼ mustapippuria
Sekoita aineet keskenään voimakkaasti vatkaten. Laita jääkaappiin ennen tarjoilua.
Anne
BASILIKAKASTIKE KALALLE
1 kalaliemikuutio
2 dl ranskankermaa
½ rkl sitruunanmehua
½ tl sitruunapippuria
ripaus sokeria
1 tl basilikaa
2 dl kermaviiliä
Murenna liemikuutio kattilaan. Lisää ranskankerma ja keitä hetki. Mausta kastike ja lisää kermaviili. Kuumenna, mutta älä keitä.
MANDARIINIKASTIKE KANALLE
3 rkl öljyä
1 tl curryä
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
kanaliemikuutio
1 tlk mandariinilohkoja liemineen
1 dl kevytkermaa
Sekoita öljyyn jauhot ja curry ja anna kiehahtaa. Lisää vesi, liemikuutio ja mandariinit liemineen. Hauduta n. 5 min. Lisää kerma ja kuumenna.
Pirjo
SIPULIKASTIKE
400 g hienonnettua sipulia
2 rkl öljyä
1 prk raejuustoa
½ tl sitruunapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl yrttisuolaa
1 prk ranskankermaa
Kuullota sipulit öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää muut aineet ja kuumenna.
PIPPURIKASTIKE LIHALLE
3 dl vettä
3 rkl vehnäjauhoja
(1 lihaliemikuutio)
½ tl mustapippuria
2 tl pippurisekoitusta tai viherpippuria
1 tl paprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sinappia
1 prk ranskankermaa
Sekoita jauhot kylmään veteen, lisää mausteet. Jos käytät viherpippuria, lisää liemikuutio. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen ja anna hautua 5 min. Lisää ranskankerma ja kuumenna.
Pirjo
CURRYKASTIKE
Sulata pannulla ja sekoita joukkoon
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
Lisää hiljalleen, koko ajan sekoittaen
2 dl maitoa
2-3,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl Currya
Keitä hiljalleen vielä 10 minuuttia
Nestemäärä riippuu jauhojen määrästä. Sen vuoksi kannattaa lisätä nestettä hiljalleen.
Anne
KYLMÄ KALAKASTIKE TAI DIPPIKASTIKE
1 prk kermaviiliä
sitruunamehua
sitruunapippuria
suolaa
tilliä
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Mausteiden määriä ei ole mainittu, sillä ruoanlaitto on makuasia. Kun maustat ruokaa, lisää aineksia pieniä määriä kerrallaan ja tarkista maku aina lisäämisten jälkeen. Sitruunamehun voit puristaa tuoreesta hedelmästä, tällöin voit myös raastaa kuorta mukaan. Pese kuitenkin sitruuna huolellisesti lämpimällä vedellä. Tilliä voit käyttää tuoreena tai kuivattuna. Anna valmiin seoksen tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Tätä kastiketta voit käyttää myös dippinä.
Kokeile vaihtaa sitruunapippuri mustapippuriin ja lisätä hunajaa, sekin on hyvää.
Kokeile rohkeasti eri mausteita ja niin saat moniin eri tilanteisiin sopivia kastikkeita.
MUNA-MAITOKASTIKE
Keitä litra vettä.
Aseta raa’at kananmunat kattilan pohjalle ja kaada kuuma vesi niiden päälle. Laita levy kuumenemaan täysille ja ajasta kelloon 10 minuuttia. Pienennä levyä hieman, jotta kananmunat eivät pompi kattilassa. Kun 10 minuuttia tulee täyteen, kaada kuuma vesi pois, aseta kattila kananmunineen altaan pohjalle ja valuta hanasta kylmää vettä puolen minuutin ajan ja jätä munat veteen.
Tällä välin:
Sulata teräskattilassa 50 g voita. Pidä levy säädettynä lähes täysille. Lisää joukkoon 5 rkl jauhoja yksi lusikallinen kerrallaan siten, että sekoitat jauhot hyvin voisulan kanssa. Anna poreilla parin minuutin ajan välillä vatkaimella sekoittaen. Kaada joukkoon ensin 2 dl vettä ja sitten 3 dl maitoa koko ajan voimakkaasti vatkaimella sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon 1 kalaliemikuutio ja jätä kastike kypsymään miedolle lämmölle, välillä sekoittaen, 10 minuutin ajaksi.
Lisää ennen tarjoilua joukkoon 4 kananmunaa murskattuna.
Anne
JAUHEMAKSAKASTIKE
1 porkkana
1 sipuli
200 g jauhettua maksaa
nokare rasvaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
Raasta porkkana ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Jätä ne vielä sivuun.
Sulata rasva kattilassa.
Kypsennä maksa kattilassa lastalla sekoittaen. Lisää joukkoon raasteet ja jauho. Sekoita.
Lisää vesi ja sekoita, kunnes kastike sakenee.
Hauduta noin 5 min ja mausta samalla.
LEIVONTA
TIIKERIKAKKU
200 G voita
3 DL sokeria
4 KPL kananmunia, luomu
4 DL vehnäjauhoja
2 TL leivinjauhetta
2 TL vaniljasokeria
2-3 RKL kaakaojauhetta
VAJAA DESI KERMAA TAI KAURAMAITOA, TARVITTAESSA
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen sekoittaen.
Lisää vähitellen sekoittaen vehnäjauho-leivinjauho-vaniljasokeriseos sihdin läpi. Jos taikina tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon kermaa tai kauramaitoa.
Ota taikinasta kolmasosa ja sekoita siihen kaakaojauhe.
Kaada voideltuun kakkuvuokaan ensin puolet taikinaosasta, sitten kaakaotaikinaa ja pinnalle vielä loput taikinaosasta. NÄIN SAADAAN TIIKERI
Paista 180 asteisessa uunissa, noin tunti.
Uunista riippuen paistoaika voi vaihdella. Katso kakun kypsyys aina välillä, kokeile tikulla keskeltä. Mikäli taikinaa jää tikkuun kiinni, se on vielä raaka. Puiset varrastikut ovat tähän hyviä. Kun suljet uuniluukun, älä läpsäytä uuninluukkua liian kovaa, ettei kakku lätsähdä.
MAKOISIA KAHVIHETKIÄ.
Hosbodimuori
GLUTEENITON KAHVIKÄÄRETORTTU
Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä loput kuiva-aineet ja kääntele ne siivilän kautta taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista n. 8 min.
Kumoa torttupohja puhtaalle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Laita hetkeksi päälle kostutettu leivinliina ja sitten irroita leivinpaperi.
Täyte:
125 g voita
1,5 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
175 g maustamaton tuorejuusto
1 rkl vahvaa kahvia
Halutessasi esim. appelsiinimarmeladia.
Valmista täyte:
Vatkaa voi, tomusokeri, kaakao ja vanilliinisokeri sekaisin ja lisää tuorejuusto ja kahvi. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle (halutessasi ensin marmeladia) ja kääri rullalle. Anna vetäytyä viileässä jonkin aikaa.
Irma
MARENKI
Kun teet valkuaisvaahtoa, riko munat yksi kerrallaan esim. juomalasia vasten. Valuta valkuainen varovasti lasiin ja laita keltuainen eri astiaan. Kaada sitten lasista valkuainen kulhoon, jossa aiot vaahdon tehdä. Keltuaista ei saa olla pisaraakaan joukossa.
Kun vaahtoon jää terävät huiput, lopeta vatkaaminen. Sokeri lisätään vaahtoon lopuksi, kevyesti vatkaten. Tomusokeri sopii parhaiten.
2,5 dl valkuaista
4,5 dl tomusokeria
Tee vaahdosta pieniä kasoja esim. ruokalusikalla, leivinpaperin päälle. Paista uunissa 50 – 100 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea. Paistamisen jälkeen anna vielä jäähtyä paperin päällä.
Anne
KIIREISEN ELÄKELÄISEN SÄMPYLÄT
6 dl vettä
½ tl suolaa
15 g hiivaa
1,5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
15 dl pikakaurahiutaleita
Kaikki sekasi ja 12 h jääkaapissa.
Nosta lusikalla pellille kakkaroita (minulla tulee 15 kpl.)
Paista 220 - 230 asteessa 20 - 30 minuuttia.
VINKKI!
Minä vekslaan noissa jauhoissa. Laitan kaurajauhoja ja vain
vähän vehnäjauhoja tai sitkoksi psylliumkuitujauhetta.
Hosbodimuori
GLUTEENITON PIIMÄKAKKU
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata 200 g voita ja jätä odottamaan. Voitele n. 1,8 litran kakkuvuoka voilla tai margariinilla ja jauhota gluteenittomalla korppujauholla.
Sekoita keskenään kuivat aineet:
4 dl gluteenitonta Sunnuntai-vaaleaa jauhoseosta
2,5 dl sokeria
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tl piparkakkumaustetta
Sekoita keskenään:
2 dl piimää
3 kananmunaa
Yhdistä nämä keskenään ja lisää joukkoon:
200 g sulatettua voita tai margariinia
Sekoita esim. isolla lusikalla niin, että saat ainekset juuri ja juuri sekaisin. Taikinan kuuluu olla löysää. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 min. Kakku on valmis, kun sitä puutikulla kokeiltaessa taikinaa ei tartu tikkuun.
Kumoa gluteeniton piimäkakku hieman jäähtyneenä.
Tuija
LEIPÄ PAISTOPUSSISSA
3,75 dl vettä
Sekoita veteen:
10 g kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl puurohiutaleita
½ dl öljyä
1 tl sokeria
1 raastettu porkkana
500 g vehnäjauhoja
Kun olet sekoittanut aineet keskenään, anna seistä taikinakulhossa 1 h.
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Muotoile leipä paistopussiin, sulje pussi ja anna kohota 20 min.
Paista uunin keskitasolla 30 min. Paistamisen jälkeen anna leivän levätä liinan alla n. 1 h.
Paakari
KAMPANISUTAIKINOITA
ENSIMMÄINEN RESEPTI
Nypi keskenään:
250 g voita tai margariinia
6 - 7 dl vehnäjauhoja
Lisää nypityn jauho-voiseoksen joukkoon:
2 – 2,5 dl kermaviiliä
1 – 1,5 dl sokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
.. ja sekoita nopeasti sekaisin, älä jää vaivaamaan.
TOINEN RESEPTI, POSIOLAISET KAMPANISUT
Nypi keskenään:
250 g voita
n. 500 g vehnäjauhoja
Lisää nypityn jauho-voiseoksen joukkoon:
1 dl kermaviiliä
½ dl maitorahkaa
ripaus suolaa
½ tl soodaa
1 – 1,5 dl sokeria
1 pieni kananmuna
.. ja sekoita nopeasti sekaisin, älä jää vaivaamaan.
KOLMAS RESEPTI, KEMIJÄRVELÄISET KAMPANISUT
Nypi keskenään:
250 g voita
6 - 7 dl vehnäjauhoja
Lisää nypityn jauho-voiseoksen joukkoon:
1 dl kermaviiliä
1 dl kermaa, piimää tai kylmää vettä
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 pieni kananmuna
.. ja sekoita nopeasti sekaisin, älä jää vaivaamaan.
Paista kampanisut 200 asteisessa uunissa, keskitasolla. Uunista riippuen paistoaika on n. 10 min. Paistettaessa kampanisu kohoaa ja paistopinta muuttuu hiljalleen kullanruskeaksi.
Heti paistamisen jälkeen kampanisut ovat liian pehmeitä siirrettäväksi toiseen astiaan, joten anna niiden jäähtyä uunipellillä jonkin aikaa.
Anne
TUULIHATUT, n. 12 kpl.
50 g rasvaa
1 dl vettä
¾ dl vehnäjauhoja
1 iso muna
Kiehauta vesi ja rasva.
Lisää jauhot yhdellä kertaa ja sekoita, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa hyvin kattilan reunoista. Anna taikinan jäähtyä hieman. Lisää muna hyvin vatkaten. Pursota tai nostele lusikalla taikinasta pellille kokkareita.
Paista 200 asteessa n. 30 min. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 10 min. aikana. Täytä jäähtyneet tuulihatut.
TUULIHATTUTÄYTTEITÄ:
Makeita täytteitä ovat:
marjat, hedelmät tai hillo ja kermavaahto, jäätelö tai sakea vaniljakiisseli;
Suolaisia täytteitä ovat:
sulatejuusto ja tonnikala tai savukala
sinihomejuustokermaseos
kinkkutahna
Italiansalaatti
BELGIALAISET VOHVELIT, gluteeniton
3 kananmunaa
4 dl maitoa
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
5 dl Sunnuntai gluteeniton vaalea- jauhoseosta
100 g voisulaa
Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinapohjaan. Lisää lopuksi sulatettu voi taikinaan. Jätä taikina tekeytymään jääkaappiin pariksi tunniksi, tai jopa yön yli.
VÄLIPALOJA
BLINIT
1 dl maitoa
5 g hiivaa
¾ dl tattarijauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1,5 dl kiehuvaa maitoa
1 muna
Sekoita haaleaan maitoon hiiva ja jauhot. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Lisää suola, kiehuva maito ja muna.
Paista taikinasta ohukkaita. Tarjoile blinit kuumina esim. mädin, smetanan ja sipulisilpun kanssa.
Anne
RUISPUURO, tuo ruokaisa ja kuitupitoinen herkku.
7 dl vettä
2,5 - 3 dl ruisjauhoja
1 dl sokeria
1 tl suolaa
3-5 dl mustikoita
Kerroskattila helepottaa tämän puuron valmistamista.
vispaa ruisjauhot, sokeri ja suola veteen. kiehuta ruisjauhoja hetken aikaa. Lisää mustikat ja anna hymyillen kiehua vähintään 1 tunti. Minä keitän 1-2 tuntia.
Anna puuron jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, sillä kylmänä se saostuu lisää. Tarjoile maidon kanssa, kauramaito käy myös, jäätelö tai vaniljakerma.
Hosbodimuori
OHRAUUNIPUURO
2 dl vettä
5 dl maitoa
½ tl suolaa
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Voitele uunivuoka, kaada kaikki raaka-aineet vuokaan ja sekoita.
Kypsennä n. 1,5 tuntia.
JÄLKIRUOKAHIUTALEPUURO
3 dl vettä
ripaus suolaa
n. ¼ dl sokeria
1 dl hiutaleita
n. 1 dl marjoja
Valmista puuro, kuten hiutalepaketissa neuvotaan. Lisää marjat ja soseet vasta valmiiseen puuroon. Mikäli käytät raparperia, laita ne puuron joukkoon heti valmistuksen alussa. Veden sijaan voit käyttää myös jotain mehua.
RIISIPUURO KAURAJUOMAAN
1 kkp puuroriisiä
1 rkl Chia -siemeniä
1 rkl mantelirouhetta
1 tl suolaa
1 kkp vettä
1 l kaurajuomaa
1 rkl voita
Keitä puuro kerroskattilassa, niin se ei kuohu eikä pala pohjaan. Anna puuron kypsyä näppi pari tuntia. Syö sitä hillojen tai muitten marjojen kanssa.
LETTUPANNUMUNAT
Käytä paistamiseen 7 letun pannua. Laita paistokoloihin pieni loraus rasvaa. Laita levy kuumenemaan täysillä. Kun rasva ritisee, käännä levy puolelle teholle.
Riko jokaiseen koloon yksi kananmuna. Suolaa ei tarvitse ripotella, ainoastaan esim. mustapippurirouhe riittää. Itse käytän maustamiseen myös SantaMarian Sweet Chili Sauce – kastiketta, 1 tl yhtä kananmunaa kohden. Lisää haluamasi mauste heti kananmunan päälle, Voit halutessasi rikkoa keltuaisen, pistelemällä paistinlastan kulmalla sen pinta rikki.
Kun pinta alkaa näyttää enää vain hieman raa’alta, käännä kananmuna ja anna paistua vielä noin minuutin verran. Mausteita ei laiteta enää toiselle puolelle. Käytä paistamisessa apuna pientä paistinlastaa ja puista voiveistä.
BANAANILETUT
Muussaa 2 banaania.
Vatkaa joukkoon 4 kananmunaa yksitellen.
Lisää 3 tl leivinjauhetta.
Paista letut miedolla lämmöllä. Letuista tulee melko huokoisia, joten niitä on helpointa käsitellä, kun teet niistä pieniä. Käytä paistamiseen voita tai öljyä.
JUHAN PANNUKAKKU
8 dl maitoa
0,75 dl rypsiöljyä
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sekoita maitoon muna ja öljy ja keskenään sekoitetut jauhot.
Anna turvota 30 min.
Voitele uunipelti öljyllä ja kaada taikina pellille.
Paista 225 asteessa 25 min.
VINKKI:
- Maidoksi käy sekä laktoositon että rasvaton maito.
- Ennen paistamista, valuta pinnalle maapähkinävoita ohuena nauhana. Apuvälineenä voit käyttää puista hunajapalloa.
LÄMPIMÄT LEIVÄT
Lämpimät leivät ovat nopea ja terveellinen, kotona nopeasti iltapalaksi valmistettava ruoka. Itse tykkään käyttää leipänä paahtoleipää tai Reissumiestä.
Levitä leivinpaperi uunipellille ja lado leivät siihen. Levitä leipien päälle:
1 tlk tillitonnikalaa
1 punasipuli erittäin ohuina viipaleina tai pikkelöityä punasipulia
1 punainen paprika ohuina viipaleina
1 tlk viipaloitua herkkusientä
ripottele ennen juustoraastetta mustapippurirouhetta
1 pss Mozzarella - juustoraastetta
Laita uunipelti uuniin keskitasolle ja laita uuni lämpiämään tasalämmöllä 200 asteeseen. Kun uuni saavuttaa lämpötilan, leivät ovat valmiit.
HUOM!
En käytä leipien päällä levitettä, vaan laitan ensimmäisenä öljyisen tonnikalasoseen, tämä kostuttaa leivät tarpeeksi. Yritä levittää kaikki täytteet mahdollisimman tasaisesti leipien reunoilta reunoille, tällöin ei jää kuivuvia pintoja. Suosittelen käyttämään raaka-aineiden levittämiseen kumihanskoja, tällöin homma pysyy omissa käsissä. Leipien kanssa maistuu hyvin sitruuna - inkivääritee hunajan kera.
Anne
MUNALEIVÄT
Laita paistinpannulle 0,5 rkl voita tai öljyä ja laita pannu kuumenemaan. Aseta paahtoleipä leikkuulaudalle ja paina leivän keskelle sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla reikä. Aseta reiällinen paahtoleipä paistinpannulle, sulatetun voin päälle.
Riko sydämeen yksi kananmuna ja ripottele päälle mustapippuria tai halutessasi suolaa. Pidä paistamisen aikana lämpötila puoliteholla. Kun kananmuna on hiljalleen paistunut läpi, käännä leipä ja paista vielä hetki. Mikäli ensimmäisestä paistopinnasta tuli liian tumma, käännä lämpötilaa pienemmälle.
Tarjoiluehdotus: maukkaan teen ja leikkeleen kera.
ANANASJOGURTTI
Sekoita keskenään
1 litra maustamatonta jogurttia
2 prk ananasmurskaa
VINKKEJÄ
Hyvän maun antavat myös veriappelsiini ja banaani. Sekoita hedelmiä makusi mukaan. Pyri suosimaan oikeita hedelmiä, älä säilyketuotteita.
Välipalasta saat ruokaisamman, tai kesäisemmän kevyen ruoan, lisäämällä joukkoon keitettyä riisiä. Voit kokeilla erilaisia riisilajikkeita, esim. Jasminiriisi tai puuroriisi.
VINKKEJÄ RUOANLAITTOON
”Kun teet pannukakkua, valmista taikina muovikannuun. Kun uuni on valmis ja on aika laittaa taikina pellille, voit nostaa pellin osittain uuniritilöille valmiiksi ja siinä kaataa taikina pellille. Täten ei tarvitse kantaa huojuvaa peltiä läpi keittiön, eikä pelätä taikinan valumista lattialle.”
”Mikäli sinulla on ruoanlaitossa tarkka määrä kuumalle nesteelle, annostele neste kylmänä sellaiseen astiaan, missä sitten kuumennat sen. Esim. jos tarvitset 1 ltr kiehuvaa vettä, annostele kylmä vesi vedenkeittimeen tai kattilaan ja kiehauta se. Sitten vain käytät sen turvallisesti ruoanlaitossa.”
”Jos sinulla on ongelmana kuoren irtoaminen keitetyn kananmunan valkuaisesta, liota keitettyä kananmunaa kylmässä vedessä. Veden imeytyminen kuoren huokosten läpi, valkuaisen ja kalvon väliin, helpottaa kuoren irtoamista.”
”Sipulin kuoriminen. Laita erilliseen astiaan haaleaa vettä siten, että sipuli tarvittaessa uppoaa. Poista sitten sipulista molemmat kannat ja tee pitkittäisviilto kannasta kantaan. Laita sipuli veteen n. 5 minuutiksi. Tämän jälkeen kuori irtoaa helposti vain sormin.”
”Kun resepteissä on määrät ilmoitettu muodossa tl, rkl tai dl; käytä mittoina tuolloin oikeita mittavälineitä, älä ruokailussa käytettäviä tee- tai ruokalusikoita. Annosteluissa voi tulla isojakin heittoja.”
KIITOKSET
Kiitos alueyhdistyksellemme, Lapin Näkövammaiset ry:lle, se on aina innostanut, mahdollistanut ja tukenut näkövammaisten osallistamista ja toimintaa.
Kiitos reseptien lähettämisestä kaikille niille innokkaille kotikokeille, jotka mieluummin tartutte kauhan varteen kuin ostatte kaupasta eineksiä. Reseptejä tuli puhelimitse, teksti- ja sähköpostiviesteinä. Kiitos, että jaksoitte myös laatia maukkaista ruoistanne kirjallisen version – se on se työläämpi puoli.
Kiitos oikolukijoille ja teille, jotka teoksen edetessä jaoitte ajatuksia ja näkemyksiänne tämän teoksen laatimisessa. Kiitos kaikille niille henkilöille ja tahoille, jotka mahdollistitte tämän teoksen syntymiseen ja julkaisemiseen – joko sanallisesti tai rahallisesti.
Viimeisenä, vaan ei vähäisempänä.
Kiitos Sinulle, joka ostit tämän teoksen ja sitä myötä tuit Lapin Näkövammaiset ry:n toimintaa. Iloisia ruokahetkiä Sinulle ja läheisillesi.
Hyvää ruokahalua!
Ruoanvalmistus on makuasia - reseptiteoksen on koostanut:
Anne Hirvasniemi.